MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πάμπλο Πικάσο: Ένα γυμνό πορτρέτο κρυμμένο σε πίνακά του αποκαλύφθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως, σχεδόν μισό αιώνα μετά τον θάνατο του κορυφαίου Ισπανού καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο.

Estate of Pablo Picasso/Oxia Palus
Monopoli Team

Μία γυμνή φιγούρα βρέθηκε πρόσφατα κρυμμένη κάτω από το έργο του καλλιτέχνη «The Blind Man’s Meal» του 1903 και χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι ειδικοί ανακάλυψαν πώς θα ήταν το αρχικό έργο.

Το κρυμμένο έργο, το οποίο αναφέρεται ως «The Lonesome Crouching Nude», ανακαλύφθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Oxia Palus, μετά από 118 ολόκληρα χρόνια που παρέμενε καλυμμένο. Η ύπαρξή του είχε ανακαλυφθεί και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2010, με τη χρήση απεικόνισης με φθορισμό ακτίνων Χ (XRF), ωστόσο η νεοσύστατη εταιρεία Oxia Palus, με έδρα το Λονδίνο, η οποία χρησιμοποιεί υπολογιστές για να αναστήσει τη χαμένη τέχνη, το πάει ένα βήμα παραπέρα.

Προκειμένου να αναδημιουργηθεί ο πίνακας, η Oxia Palus χρησιμοποίησε την τεχνολογία απεικόνισης και επεξεργασίας εικόνας XRF για να στήσει τον σκελετό του πίνακα. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής συμπλήρωσε το υπόλοιπο έργο, προσθέτοντας πινελιές παρόμοιες με το πώς ζωγράφιζε ο Πικάσο εκείνη την περίοδο. Μόλις ολοκληρώθηκε, η εικόνα εκτυπώθηκε σε καμβά 3D για να μοιάζει με μια πραγματική ελαιογραφία.

Το «Lonesome Crouching Nude» χρονολογείται από τη Μπλε Περίοδο του Πικάσο, η οποία διήρκεσε από το 1901 έως το 1904. Η ίδια γυμνή εικόνα φαίνεται να εμφανίζεται σε έναν ακόμη πίνακα, το «La Vie» του 1903. Αυτό πιθανότατα εξηγείται από το γεγονός ότι τότε ο Πικάσο ήταν ακόμη ένας πολύ άσημος και φτωχός καλλιτέχνης, με αποτέλεσμα να ζωγραφίζει πάνω σε παλαιότερα έργα του για να εξοικονομήσει χρήματα σε υλικά και καμβάδες. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να μάς κινεί το ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Πανελλήνιες Εκθέσεις στο Ζάππειο και η ιστορία της ελληνικής τέχνης12.09.2018

«Ελπίζω ότι ο Πικάσο θα ήταν ευτυχής να μάθει ότι ο θησαυρός που έκρυψε για τις επόμενες γενιές αποκαλύπτεται επιτέλους, 48 χρόνια μετά το θάνατό του και 118 χρόνια μετά την δημιουργία του πίνακα», δήλωσε ο συνιδρυτής της Oxia Palus, George Can, στο Robb Report. «Ελπίζω επίσης ότι η γυναίκα μέσα στο πορτρέτο θα ήταν ευτυχισμένη γνωρίζοντας ότι δεν είχε διαγραφεί από την ιστορία και ότι η ομορφιά της αποκαλύφθηκε τελικά στον 21ο αιώνα», συνέχισε.

Αν τυχαίνει και βρίσκεστε στο Λονδίνο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον πίνακα του Πικάσο που δημιουργήθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο καμβάς θα εκτίθεται στην Deeep AI Art Fair στο Shoreditch, στο ανατολικό Λονδίνο, από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από robbreport.com.

Περισσότερα από Εικαστικά