MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
05
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ισραήλ: Δύτης ανακαλύπτει σπαθί εννιακοσίων ετών από τη Γ’ Σταυροφορία

Πρόκειται για το σπαθί ενός σταυροφόρου την περίοδο της προσπάθειας ανακατάληψης της Ιερουσαλήμ από τη Χριστιανική Δύση, το οποίο βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας σε εξαιρετική κατάσταση και παραδόθηκε στις ισραηλινές αρχές.

Ισραήλ: Δύτης ανακαλύπτει σπαθί εννιακοσίων ετών από την Γ' Σταυροφορία
Φωτγοραφία: Shlomi Katzin
Monopoli Team

Δύτης ανακάλυψε το σπαθί ενός σταυροφόρου καθώς και άλλες αρχαία τεχνουργήματα στο βυθό της θάλασσας στο βόρεια του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κατά τη διάρκεια κατάδυσης, στις 9 Οκτωβρίου, ο Shlomi Katzin, όπως είναι το όνομα του δύτη, εντόπισε το εννιακοσίων ετών σπαθί, το οποίο ζυγίζει περίπου δύο κιλά και τοποθετείται ιστορικά από τους ειδικούς στην περίοδο της Γ’ Σταυροφορίας.

Η πρόσφατη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα με τεράστια περηφάνια για την ιστορία της, στην οποία σύμφωνα με τον νόμο οποιοδήποτε αρχαίο αντικείμενο βρεθεί πρέπει να επιστραφεί στο έθνος. Το σπαθί συμπεριλαμβάνεται στα πολυάριθμα αρχαία τεχνουργήματα τα οποία έφερε στο φως ο Shlomi Katzin. Ανάμεσα τους πέτρινες άγκυρες και κεραμικά θραύσματα εκατοντάδων ετών.

Μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη

Τίποτα, όμως, πιο εντυπωσιακό από το σπαθί, το οποίο ο Jacob Sharvit, διευθυντής του τμήματος Ενάλιας Αρχαιολογίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, περιέγραψε ως «εξαιρετικά σπάνιο».

«Σύνηθες φαινόμενο είναι να βρίσκεις σπαθιά σε κακή κατάσταση, όμως το συγκεκριμένο βρέθηκε κάτω από το νερό, όπου και διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση», δηλώνει ο Sharvit, «Είναι αρκετά σπάνιο να βρούμε ένα τόσο όμορφο σπαθί».

Το νερό σε εκείνα τα μέρη διατηρεί την ίδια θερμοκρασία όλο τον χρόνο, γεγονός που οδήγησε στη διατήρηση του σίδερου του σπαθιού. Επειδή με τη σειρά του αυτό οξειδώθηκε, κοχύλια και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί κόλλησαν σε αυτό.

Στα χέρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ

Ο Katzin παρέδωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία το σπαθί με μοναδικό αίτημα να βγάλει μια φωτογραφία κρατώντας το. Η περιοχή που βρέθηκαν τα αρχαία ήταν γνωστή στις αρχές από τον Ιούνιο, όταν και μετά από μια καταιγίδα μετατοπίστηκε η άμμος. Ωστόσο, εξαιτίας των συνεχών μετατοπίσεων αυτών, η εξεύρεση αρχαίων εξακολουθούσε να μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

Ενώ σύμφωνα με τον Jacob Sharvit η ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων αυξάνεται χέρι χέρι με την αύξηση δημοφιλίας των καταδύσεων στη χώρα.

Φωτογραφία: Shlomi Katzin

Το ιστορικό υπόβαθρο του σπαθιού

Κατά τη διάρκεια της Γ’ Σταυροφορίας, σύμφωνα με τον Dr. John Cotts, Καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας, ο Βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Γαλλίας, ο Βασιλιάς Ριχάρδος Α’ , ο Λεοντόκαρδος και ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα ενώθηκαν με στόχο να ανακαταλάβουν την Ιερουσαλήμ. Ο Σαλαντίν, ηγέτης μιας περιοχής που κάλυπτε τη σύγχρονη Αίγυπτο, τη Συρία και το Ιράκ, την είχε κατακτήσει το 1187.

Την περίοδο εκείνη ο Πάπας Γρηγόριος Θ’ ενέπνευσε τους χριστιανούς της Δύσης μέσα από μια άκρως «συναισθηματική ρητορική» να πάρουν πίσω την Ιερουσαλήμ, ωστόσο, ο μουσουλμανικός στρατός τελικά διατήρησε τον έλεγχο της πόλης.

«Το συγκεκριμένο σπαθί θα πρέπει να ήταν ακριβό για την εποχή του, δείγμα υψηλής κοινωνικής θέσης», εξηγεί ο Jonathan Phillips, Καθηγητής της Ιστορίας των Σταυροφοριών στο Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. «Έχει λογική που βρέθηκε στη θάλασσα, επειδή πολλές μάχες έλαβαν χώρα κοντά στις ακτές ανάμεσα στους χριστιανού στρατιώτες και τις μουσουλμανικές δυνάμεις. (…) Θα μπορούσε να είναι από έναν Ιππότη που σκοτώθηκε στη θάλασσα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑρχείο φυγής: Δράσεις προφορικής ιστορίας στο Ινστιτούτο Γκαίτε12.09.2018

Τέλος, αφότου το σπαθί μελετηθεί και καθαριστεί θα τοποθετηθεί σε ένα από τα μουσεία της χώρας.

Πηγή: New York Times και Guardian

Περισσότερα από Επίκαιρα