MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Καλάβρυτα 1943: Τι απάντησαν οι δημιουργοί της ταινίας για τις έντονες αντιδράσεις μετά το τρέιλερ

Οι δημιουργοί της ταινίας “Καλάβρυτα 1943” μίλησαν στο Variety και απάντησαν στις κατηγορίες περί παραποίησης των ιστορικών γεγονότων, που προέκυψαν μετά την κυκλοφορία του επίσημου τρέιλερ.

Καλάβρυτα 1943. Photo Credits: Foss Productions
Καλάβρυτα 1943. Photo Credits: Foss Productions
Monopoli Team

Μπορεί ακόμη η ταινία «Καλάβρυτα 1943» για την τραγική σφαγή στα Καλάβρυτα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να μην έχει ακόμα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους, έχει όμως ήδη προκαλέσει αντιδράσεις λόγω του τρέιλέρ της.

Η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος δήλωσε την Τρίτη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» πως κατέθεσε μήνυση κατά των παραγωγών της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης και της δημόσιας τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς μέσου Variety, που επικοινώνησαν με τους δημιουργούς της ταινίας, ώστε να απαντήσουν στις κατηγορίες, ο σεναριογράφος και παραγωγός Δημήτρης Κατσαντώνης περιέγραψε τις νομικές απειλές που έχουν δεχτεί ως «κενά πυροτεχνήματα που σύντομα θα αποκαλυφθούν για αυτό που είναι». Παράλληλα, πρότεινε στο κοινό να δει πρώτα την ταινία και μετά να κρίνει, ενώ ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος χαρακτήρισε λυπηρή την στάση κάποιων ανθρώπων, από την στιγμή που η ταινία δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει.

Οι αντιδράσεις μετά το τρέιλερ του “Καλάβρυτα 1943”

Το «Καλάβρυτα 1943″ (ή Echoes of the Past» όπως είναι ο διεθνής τίτλος του), το οποίο γράφει και σκηνοθετεί ο Νικόλας Δημητρόπουλος και πρωταγωνιστεί ο αείμνηστος Μαξ φον Σίντοφ στην τελευταία του εμφάνιση, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λίγο πριν κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 11 Νοεμβρίου.

Η ταινία αναφέρεται στη βάναυση σφαγή περίπου 700 Ελλήνων από γερμανικά στρατεύματα στα Καλάβρυτα, ως αντίποινα για την εκτέλεση σχεδόν 80 στρατιωτών Ναζί από μαχητές της αντίστασης.

Το κύριο πρόβλημα του Συλλόγου που φέρεται να έχει κινηθεί νομικά, ήταν η χρήση του ψευδούς μύθου πως ένας καλοσυνάτος Ναζί σώζει τα θύματα που ήταν παγιδευμένα στο δημοτικό σχολείο του χωριού, στο οποίο οι Ναζί είχαν βάλει φωτιά. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, είχαν ήδη προειδοποιήσει τους δημιουργούς για αυτό και τους είχαν διαβεβαιώσει πως δεν θα υπήρχε τέτοια σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλάβρυτα 1943: Αντιδράσεις προκάλεσε το τρέιλερ της ταινίας12.09.2018

Η απάντηση των δημιουργών

Ο Δημήτρης Κατσαντώνης αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς την Τετάρτη, απαντώντας μέσω email στο Variety πως «δεν εκκρεμεί καμία μήνυση εναντίον μας από κανέναν, καθώς δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

Πρόσθεσε ότι η ταινία είναι ένα έργο μυθοπλασίας που εμπνέεται από αληθινά γεγονότα αλλά πουθενά δεν αναφέρεται ότι είναι βασισμένη στην πραγματικότητα, αλλά και ότι ο πρόεδρος του συλλόγου «δεν προσέγγισε ποτέ ούτε τον παραγωγό Στέλιο Κοτιώνη ούτε εμένα, με κανένα γράμμα, όπως δηλώνει και καμία απολύτως υπόσχεση δεν δώσαμε».

Ο Νικόλας Δημητρόπουλος δήλωσε: «Η μόνη υπόσχεση που έδωσα ήταν στον εαυτό μου, και αυτή ήταν να δείξω τη φρίκη και τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ναζί στα Καλάβρυτα και να υπενθυμίσω στους ανθρώπους, ότι ο φασισμός είναι γεμάτος μίσος και κακό και πρέπει να εξαλειφθεί».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Variety την περασμένη εβδομάδα για τον στρατιώτη και την επίμαχη σκηνή, ο Δημητρόπουλος απάντησε πως σε μια έκθεση για τη σφαγή των Καλαβρύτων στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, αναφέρονται 14 αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν ότι ένας Αυστριακός στρατιώτης άνοιξε τις πόρτες του σχολείου, απελευθερώνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά που ήταν παγιδευμένα μέσα.

Ένα σκοτεινό κεφάλαιο από το πρόσφατο παρελθόν της Ευρώπης

«Ένα από τα κύρια πράγματα που θέλαμε να κάνουμε ήταν να σεβαστούμε τους ανθρώπους στα Καλάβρυτα», είπε συγκεκριμένα. «Διατηρήσαμε [τη σκηνή] στην ταινία για να δείξουμε πως ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς, η ανθρωπιά μπορεί να λάμψει, ακόμα κι αν είναι από ένα άτομο».

Ο σκηνοθέτης πρόσθεσε πως αποφάσισε να μοιραστεί την τραγική ιστορία των Καλαβρύτων, που παραμένει ελάχιστα γνωστή εκτός Ελλάδας, για να διδάξει στο κοινό ένα σκοτεινό κεφάλαιο στο πρόσφατο παρελθόν της Ευρώπης, σε μια εποχή που ο φασισμός σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε άνοδο.

«Νομίζω πως η παιδεία είναι το κλειδί», είπε. «Η παιδεία και το να δείξεις τι έχει συμβεί στο παρελθόν, έτσι ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε κάποια από αυτά τα λάθη στο μέλλον, παρόλο που η ιστορία θέλει να επαναλαμβάνεται. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να ζούμε στο παρελθόν. Αλλά νομίζω πως πρέπει να έχουμε επίγνωση του παρελθόντος, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι πρεμιέρες της εβδομάδας: 9 ταινίες στις αίθουσες12.09.2018

Πηγή: Variety

Περισσότερα από Cine News