Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις: 11 προτάσεις για την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου
Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες εκδηλώσεις που αφορούν τα εικαστικά και τον κινηματογράφο και μπορείτε να παρακολουθήσετε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. Στο 62ο ΦΚΘ, θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
4-14 Νοεμβρίου
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, προσκαλούν τους σινεφίλ, φιλότεχνους και θιασώτες της ιταλικής κουλτούρας και γαστρονομίας που ζουν στην Ελλάδα, στο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού ItalyOnStage -ένα πλούσιο πρόγραμμα με online προβολές που πραγματοποιείται από το Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της ιταλικής τέχνης που περιλαμβάνει 93 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αλλά και επεισόδια επιλεγμένων τηλεοπτικών ή διαδικτυακών σειρών ποικίλης διάρκειας.
5 Νοεμβρίου – 16 Ιανουαρίου
Δωρεάν | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Για παρακολούθηση εδώ.
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Θεόφιλος. Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής». Ενενήντα έξι πολύτιμα έργα του Θεόφιλου, δανεισμένα από τις συλλογές του Μουσείου Θεόφιλου-Δήμου Μυτιλήνης, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Α.Σ.Κ.Τ., της Βουλής των Ελλήνων, της Alpha Bank, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, της Εταιρίας Λεσβιακών Μελετών και από τους συλλέκτες κ. Ευάγγελο και κ. Κατίγκω Αγγελάκου, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, κ. Μπάμπο και κ. Άντζελα Οικονομίδη, κ. Μαρίνα Ηλιάδη, κ. Μανώλη Περατικό και άλλους, ολοκληρώνουν τη φυσιογνωμία της μεγάλης αυτής έκθεσης, αφιερωμένης στον εμβληματικό αυτό ζωγράφο.
Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2021 έως 3 Φεβρουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ: 210 3611206. Ε: [email protected] | https://thf.gr/el/
Η έκθεση «Χορός & Εικόνα», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, επιχειρεί να αναδείξει εκείνες τις αισθητικές ποιότητες που φανερώνονται μέσα από τον διάλογο της χορευτικής και της εικαστικής έκφρασης. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, σχέδια, video art, αρχιτεκτονικές μελέτες, υλικό από περφόρμανς (φωτογραφίες, βίντεο, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια), videodance επτά σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (εικαστικών και χορογράφων), καθώς και αποσπάσματα από κείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας του σύγχρονου χορού.
Έναρξη έκθεσης Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, 12.00-20.00
Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2021 – 29 Ιανουαρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 9.00-16.00
Είσοδος ελεύθερη
Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσια, Αθήνα. Τηλ.: 210 7777601, 210 7487657 | email: [email protected].
Στις 10 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στην ArteVisione Gallery η ομαδική εικαστική έκθεση Film noir, σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη και με τη συμμετοχή 41 σύγχρονων καλλιτεχνών. . Από το «Γεράκι της Μάλτας» του 1941, έως τον Ντέιβιντ Λιντς, με επιρροές από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό και τον ιταλικό νεορεαλισμό, το film noir καθιερώθηκε το 1946 από τον Νίνο Φρανκ ως αυτόνομο κινηματογραφικό είδος, για να εικονογραφήσει ένα ψευδαισθητικό σύμπαν, εκκωφαντικό σαν ριπή μέσα στη νύχτα.
Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Νοεμβρίου | 17:00 – 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 10 έως 25 Νοεμβρίου
Ωράριο λειτουργίας χώρου: Δευτέρα & Τετάρτη: 12 μ.μ. – 4 μ.μ., Τρίτη & Πέμπτη: 4:30 – 8:30 μ.μ., Παρασκευή: 4 μ.μ. – 8 μ.μ.
ArteVisione Gallery, Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου, Αθήνα.
H Art Athina επιστρέφει διαδικτυακά μέσω της online πλατφόρμας της. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν δωρεάν στις 58 γκαλερί και project spaces, να συναντήσουν τους καλλιτέχνες και το έργο τους, 24 ώρες το 24ωρο έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το Art Athina Virtual 2021 θα συνοδεύεται από ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Live Talks & Art Athina Podcast, στο φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς, καθώς και άλλες δράσεις.
Διαθέσιμη δωρεάν έως 30/11
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Η Thessaloniki PhotoBiennale 2021 υποδέχεται το κοινό έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 μ’ ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων ελληνικής και διεθνούς φωτογραφίας, με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες, σε 13 χώρους στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας ξανά τη φωτογραφία στο επίκεντρο, προτείνοντας ταξίδια, προκαλώντας αναρωτήσεις και προβληματισμούς, με… ήχους και πολλές εικόνες.
Διάρκεια εκθέσεων έως 20/2/2022
Για αναλυτικό πρόγραμμα δείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.photobiennale-greece.gr/
Έπειτα από αναβολή ενός έτους, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η Μπιενάλε της Αθήνας ετοιμάζεται να παρουσιάσει την 7η έκδοσή της, με τίτλο «Eclipse», ζωντανεύοντας τρία ιστορικά εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Aφηγήσεις από σύγχρονες μαύρες, κουήρ, μελλοντολογικές και ριζοσπαστικές φωνές συνδιαλέγονται με πρακτικές τελετουργίας, κατασκευής κόσμων και αλληλοσυνδέσεων. H «Eclipse» παρουσιάζει ένα διατοπικό κεφάλαιο σύγχρονης σκέψης που προασπίζει την επαναδιερεύνηση των ταυτοτήτων και τον μετασχηματισμό της ιστορίας.
24 Σεπτεμβρίου – 28 Νοεμβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και αναλυτικό πρόγραμμα δείτε στο https://eclipse.athensbiennale.org/.
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ διοργανώνει Επετειακό Συνέδριο για τα τριάντα (30) χρόνια από την ίδρυσή του με θέμα: Ελληνική Επανάσταση και Θέατρο συνδυάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή του Τμήματος στις δράσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η συστηματική καταγραφή και διερεύνηση της απήχησης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος στην ελληνική και παγκόσμια δραματουργία και σκηνή, στο σύνολο των θεατρικών και παραστατικών τεχνών, στις διάφορες ιστορικές περιόδους, στη διάρκεια των 200 χρόνων μέχρι σήμερα.
10-12 Νοεμβρίου
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
Έναρξη: 10 Νοεμβρίου 2021, 11:00 π.μ., στο Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ
Εκδηλώσεις: 10, 11 και 12 Νοεμβρίου στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αθήνα.
Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, παρουσίαση δύο επετειακών εκδόσεων που κυκλοφόρησαν με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης: Το «Ημερολόγιο της «Ναυαρχίδος Κίμων» του Ανδρέα Μιαούλη. Ημέρες εμφυλίου πολέμου (1824)» και τον τόμο «Ανδρέας Μιαούλης. Αρχειακά τεκμήρια». Για τα δύο βιβλία θα μιλήσουν οι: Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, ΕΚΠΑ, Ελπίδα Βόγλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτριος Μ. Κοντογεώργης, λέκτορας Νεοελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δημήτρης Πόρτολος, ιστορικός, και η συγγραφέας.
Τετάρτη 10/11, 19:30
Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα. | Τηλ. :210 367 1000 | Email:[email protected].
Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει τη συζήτηση με θέμα «Όλα για τον Μαραθώνιο» στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Η προετοιμασία για τη συμμετοχή στη διαδρομή του κλασικού Μαραθωνίου αποτελεί πλέον κοινωνικό φαινόμενο συνδεδεμένο με το όραμα και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ποια είναι τα κίνητρα που παρακινούν τους δρομείς να συμμετέχουν; Οι αγώνες μεγάλης διάρκειας αντιπροσωπεύουν ουσιαστική διέξοδο από την επίπονη καθημερινότητα ή θεωρούνται άλλη μία δημοφιλής τάση της εποχής; Η αθλητική επιστήμη αφορά μόνο τους επαγγελματίες δρομείς ή και τον απλό συμμετέχοντα;
Τετάρτη 10/11, 18:00
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ.
Φάρος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. | https://www.snfcc.org/
Το νέο μουσικoποιητικό έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» του Νίκου Ξυδάκη σε λιμπρέτο του Διονύση Καψάλη κάνει πρεμιέρα στην GNO TV, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η μορφή της Μάρθας, της μάνας που «έπαψε να ζηλεύει το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε» από τα σχεδιάσματα του Διονύσιου Σολωμού για τους Ελεύθερους πολιορκημένους, βρίσκεται στο κέντρο αυτής της μουσικοποιητικής σύνθεσης που επιχειρεί να αποδώσει ένα από τα κορυφαία επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης, την πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου την άνοιξη του 1826 – ιδωμένη, αυτή τη φορά, από τη γυναικεία σκοπιά.
Διαθέσιμη έως 31 Δεκεμβρίου
Εισιτήριο: 5€ | Προπώληση: ticketservices.gr και στα ταμεία της ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00).
Παρακολουθήστε την παράσταση εδώ.
Το Athens Bar Show 2021 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στον ιστορικό χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), στις 9 και 10 Νοεμβρίου. Στη φετινή διοργάνωση θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους πιο καταξιωμένους Έλληνες bartenders, να εμπνευστείτε από τους διασημότερους cocktail guru της παγκόσμιας bar σκηνής αλλά και να ενημερωθείτε για όλες τις τάσεις και τα νέα της αγοράς. Δοκιμάστε περισσότερα από 1000 προϊόντα, βρείτε λύσεις για το δικό σας μπαρ, παρακολουθήστε σεμινάρια και ομιλίες από διακεκριμένους επαγγελματίες και πάρτε ιδέες για ό,τι συμβαίνει τώρα στα καλύτερα bars του κόσμου.
Τρίτη 9/11 και Τετάρτη 10/11 | 11:00 – 19:00
Κόστος εισιτηρίου: 20 ευρώ ( https://www.athensbarshow.gr/gr/el/tickets/ )
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι.
Η μαγεία των γραμμάτων έρχεται με το 13ο Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις». Εξέχοντες συγγραφείς, κριτικοί λογοτεχνίας και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Πορτογαλία θα δώσουν ραντεβού στο ΛΕΑ για να προσεγγίσουν, να αξιολογήσουν και να ορίσουν ζωτικά ζητήματα σχετικά με τον πολιτισμό, και ειδικά με τη λογοτεχνία και τον ρόλο της στα νέα δεδομένα και στον τρόπο ζωής που φαίνεται να αλλάζει. Τετάρτη 10/11, 19:00: Φόρος Τιμής – «Αριέλ Ραμίρες, ο Αργεντίνος καλλιτέχνης». Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά στο YouTube ή Facebook.
11 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.