MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Από την Πράγα μέχρι το Λονδίνο: 5 εντυπωσιακά θέατρα στην Ευρώπη που κάθε θεατρόφιλος θα λατρέψει

Αν αγαπάτε το θέατρο και τα ταξίδια, εμείς σας προτείνουμε πέντε από τα αγαπημένα μας -και πολύ εντυπωσιακά- θέατρα στην Ευρώπη που σίγουρα αξίζουν μία επίσκεψη.

Antwerpen Opera Metro, Antwerpen, België, Photo by Kenny Filiaert on Unsplash
Antwerpen Opera Metro, Antwerpen, België, Photo by Kenny Filiaert on Unsplash
author-image Αγγελική Κατσίκα

«Το θέατρο είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό επειδή είναι τόσο τυχαίο. Μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή!» είχε πει κάποτε ο Άρθουρ Μίλλερ. Πράγματι, το θέατρο εμπνέεται συνεχώς από τα ανθρώπινα πάθη, τις αδυναμίες αλλά και τις χαρούμενες στιγμές. Είναι ένας καθρέφτης της πραγματικότητας που προσφέρει στον άνθρωπο νοήματα και διδάγματα τόσο για την ηθική, όσο και για την ίδια την ζωή. Για το λόγο αυτό μάλλον αγαπάμε τόσο πολύ τη λεγόμενη “έκτη τέχνη” και φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι.

Έτσι, δεν χάνουμε ευκαιρία να μαθαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τον πολιτισμό της κάθε χώρας και για την θεατρική της παράδοση, κάθε φορά που πρόκειται να πάμε κάποιο ταξίδι. Και συνήθως, η Ευρώπη -και ειδικά οι κοντινές σε εμάς χώρες- είναι ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς, και γιατί η πρόσβαση είναι πιο εύκολη, αλλά και για την πλούσια θεατρική κουλτούρα που έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δύσκολα μάλλον θα βρεθείτε σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν φιλοξενεί κάποιο εντυπωσιακό ή ιστορικό θέατρο. Από τη Βρετανία μέχρι τη Γερμανία, οι επιλογές είναι πολλές για το επόμενο ταξίδι σας, εμείς όμως σας προτείνουμε τους δικούς μας αγαπημένους προορισμούς, που συνδυάζουν τα πανέμορφα τοπία με το θέατρο!

1. Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ichihiro (@ichihiro.h)

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μεγαλοπρεπή θέατρα του κόσμου, το οποίο έχει φιλοξενήσει πολλούς παγκοσμίως γνωστούς συνθέτες, μουσικούς, μαέστρους και χορευτές, είναι η Κρατική Όπερα της Βιέννης. Η πρώτη παράσταση που φιλοξένησε ήταν η εμβληματική όπερα “Ντον Τζιοβάνι” του Μότσαρτ, ο οποίος φυσικά θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού και της λεγόμενης «Πρώτης Σχολής της Βιέννης». Αργότερα, η όπερα συνέχισε την παράδοση με εξίσου φημισμένα έργα των Γερμανών αυτή τη φορά Ρίτσαρντ Βάγκνερ και Ρίτσαρντ Στράους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wiener Staatsoper (@wienerstaatsoper)

Αν η σπουδαία ιστορία της Κρατικής Όπερας της Βιέννης δεν είναι αρκετή για να σας πείσει, τότε μάλλον πρέπει να μιλήσουμε και για την αρχιτεκτονική του. Το εσωτερικό του θεάτρου περιλαμβάνει μαρμάρινες διακοσμήσεις οι οποίες καλωσορίζουν το κοινό. Θεαματική είναι και η μαρμάρινη σκάλα η οποία οδηγεί τους θεατές από την είσοδο στον πρώτο όροφο. Όσο για την σκηνή του θεάτρου, θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη. Δίκαια, λοιπόν, κατατάσσεται στην κατηγορία των πιο εμβληματικών μουσικών θεάτρων. Σήμερα, παρουσιάζει μέχρι και 70 παραγωγές το χρόνο, χωρίς να επαναλαμβάνει την ίδια παράσταση δύο νύχτες στη σειρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGuggenheim Άμπου Ντάμπι: Εντυπωσιακές εικόνες από το αριστούργημα του Φρανκ Γκέρι που ανοίγει για το κοινό το 202512.09.2018

2. Εθνικό Θέατρο της Πράγας
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Danny (@dannyprague)

Το Εθνικό Θέατρο της Πράγας αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης  και είναι γνωστό ως το “Χρυσό Παρεκκλήσι”. Λέγεται ότι δύο βδομάδες πριν τα εγκαίνια του θεάτρου, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο και χρειάστηκαν δύο χρόνια για την ανακατασκευή του.

Τελικά, άνοιξε το 1883 και μετά από 400 χρόνια “γερμανοποίησης”, οι Τσέχοι μπόρεσαν να ανεβάζουν παραστάσεις στη γλώσσα τους.

Κατά τη μακρά ιστορία του, το Εθνικό της Πράγας έχει φιλοξενήσει αμέτρητες διεθνείς όπερες, με την “Τραβιάτα” του Βέρντι και την “Carmen”, να ξεχωρίζουν. Παράλληλα, το μπαλέτο του θεάτρου έχει παρουσιάσει εμβληματικά έργα όπως την “Λίμνη των Κύκνων” και τον “Οθέλλο”.

3. Juliusz Slowacki Theater, Κρακοβία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katie Ett (@ettible)

Ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Πολωνίας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της χώρας, την Κρακοβία και δραστηριοποιείται από το 1893. Πήρε το όνομα του για να τιμήσει την μνήμη του ποιητή Juliusz Slowacki και έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα έργα του εθνικού θεατρικού συγγραφέα Stanislaw Wyspiański.

Σχεδιάστηκε από τον Jan Zawieski και αρχιτεκτονική του κτιρίου κυριαρχείται από νέο αναγεννησιακά και νέο μπαρόκ στοιχεία. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές επενδύσεις του 19ου αιώνα στην Κρακοβία, καθώς ήταν το πρώτο κτίριο το οποίο έλαβε ηλεκτρικό φωτισμό.

Μάλιστα, αναστηλώθηκε με πρότυπο μερικά από τα καλύτερα ευρωπαϊκά μπαρόκ και πολυτελή θέατρα, όπως το Palais Garnier στο Παρίσι και πλέον αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα, προσπαθεί να αναθαρρήσει από το πολύμηνο κλείσιμο του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ανεβάζει κυρίως σύγχρονα θεατρικά έργα, που αποδεικνύουν την -ίσως λιγότερο γνωστή σε εμάς- σύγχρονη θεατρική κουλτούρα της χώρας, αλλά και όπερες. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε τη γλώσσα, σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη -και γιατί όχι να παρακολουθήσετε και ένα έργο- αφού τα σκηνικά είναι πάντοτε φαντασμαγορικά.

4. Globe Theater, Λονδίνο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paul Ng (@1107paul)

Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θέατρο είναι η παράδοξη αρχιτεκτονική του, η οποία θυμίζει το Κολοσσαίο της Ρώμης.

Χτίστηκε το 1559 στο Λονδίνο από επαναχρησιμοποιημένο ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για να χτιστεί ένα παλαιότερο θέατρο που άνηκε στον πατέρα ενός από τους ιδρυτές του Globe. Ωστόσο, το 1613, ξέσπασε πυρκαγιά εξαιτίας ενός ειδικού εφέ που χρησιμοποιήθηκε επάνω στη σκηνή, με αποτέλεσμα το κτίριο να καεί ολοσχερώς. Χρειάστηκε ένας χρόνος για την ανοικοδόμηση του και έτσι λειτούργησε ξανά το 1614.

Θεωρείται ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα κτίρια της πόλης εξαιτίας της ιστορικής του σημασίας. Ο λόγος όμως που το Globe Theater είναι τόσο διάσημο είναι μάλλον γιατί εκεί ανέβηκαν τα πρώτα έργα του William Shakespeare, καθώς του άνηκε το 12.5% του θεάτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑArt Athina 2021: Επιστροφή από τον ψηφιακό κόσμο12.09.2018

5. Maxim Gorki Theater, Βερολίνο

Από τα πιο όμορφα και λιτά θέατρα της Γερμανίας, με ξεκάθαρες επιρροές από την αρχαιοελληνική αισθητική. Ιδρύθηκε το 1952 και πήρε το όνομα του από τον εθνικό συγγραφέα Maxim Gorki.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το θέατρο καταστράφηκε από μια βομβαρδιστική επιδρομή. Ωστόσο, η στρατιωτική διοίκηση της Σοβιετικής Ένωσης στην Γερμανία ξεκίνησε την ανακατασκευή του θεάτρου τον Μάιο του 1945 και το επαναλειτούργησε το 1952.

Σήμερα, το ρεπερτόριο του συμπεριλαμβάνει από κλασικά μέχρι σύγχρονα θεατρικά έργα, ενώ συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα θέατρα της χώρας -που ομολογουμένως έχει πολλούς λόγους να περηφανεύεται για τα θέατρα της, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Όπερα Ζέμπερ της Δρέσδης, αλλά και το κρατικό Friedrichstadt-Palast.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυτοί είναι οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στον κόσμο για τους λάτρεις της πολυτέλειας12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture