Ανταλλαγή των γλυπτών του Παρθενώνα με άλλα κειμήλια, προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης
Σε μία προσπάθεια να έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει σήμερα την πρόταση ανταλλαγής τους με άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θέσει για άλλη μια φορά στο τραπέζι των συζητήσεων με την Βρετανία, την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, αυτή τη φορά προσφέροντας να δανείσει άλλα ελληνικά κειμήλια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αντάλλαγμα τα αρχαία γλυπτά που αφαιρέθηκαν από το αέτωμα του Παρθενώνα.
«Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Daily Telegraph την περασμένη εβδομάδα. «Τα μάρμαρα κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά αυτό το θέμα».
Το θέμα του συχνά πικρού αδιεξόδου μεταξύ των δύο εθνών αλλά και το σύμβολο της παγκοσμίως επίμαχης συζήτησης για την πολιτιστική αποκατάσταση, είναι τα 2.500 ετών γλυπτά του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν μεταξύ 1801 και 1812 από τον Βρετανό πρεσβευτή Λόρδο Έλγιν και απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα. Από τότε παραμένουν στην συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, 16 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο. «Είμαι βέβαιος ότι αν υπήρχε η προθυμία από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία συμφωνία με το βρετανικό μουσείο για δανεισμό πολιτιστικών θησαυρών που δεν έχουν φύγει ποτέ από τη χώρα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Τζόνσον, από την πλευρά του, δεν έχει δείξει προθυμία να συναινέσει στις απαιτήσεις της Αθήνας. «Κατανοώ τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού -και μάλιστα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη- για το θέμα», είπε στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα νωρίτερα φέτος. «Αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια σταθερή, μακροχρόνια θέση με τα γλυπτά, η οποία έγκειται στο ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής, και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους».
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ακόμα πιο έντονα τη στάση του Τζόνσον αυτό το φθινόπωρο, όταν τα μέλη μιας διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO συμφώνησαν ομόφωνα ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «κομβικό βήμα» στις προσπάθειες αποκατάστασης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνησή του, σημειώνοντας ότι, για πρώτη φορά, η επιτροπή του ΟΗΕ αναγνώρισε ότι «η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου η υποχρέωση επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα ανήκει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.»
Το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί εύκολα να υποστηριχτεί από το γεγονός ότι τα μάρμαρα ήταν εκτός δημόσιας έκθεσης για σχεδόν ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και από τις ζημιές που προκάλεσε η διαρροή νερού από την οροφή των γκαλερί στο Βρετανικό Μουσείο.
«Η άρνηση συζήτησης αυτού του θέματος, δεδομένου του πλαισίου όλων όσων συμβαίνουν σχετικά με την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών, είναι μάλλον μια αναχρονιστική προσέγγιση», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα ήταν μια φανταστική δήλωση, από αυτό που ο Μπόρις αποκαλεί «Παγκόσμια Βρετανία», εάν προχωρούσε σε συζητήσεις και το έβλεπε μέσα από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία».