MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΖΗΤΣΗ

I’m Positive: Ανοιχτή συζήτηση για τον HIV ενάντια στην προκατάληψη και το στίγμα, στη Στέγη

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, την ανοιχτή συζήτηση «I’m Positive». όπου οροθετικά άτομα μοιράζονται τις ιστορίες τους ενάντια στην προκατάληψη και το στίγμα.

I’m Positive
Monopoli Team

Για τέταρτη χρονιά στη Στέγη, 40 χρόνια από την πρώτη διάγνωση HIV, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη. Η ανοιχτή συζήτηση «I’m Positive» πραγματοποιείται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Η ευρηματικότητα και η αυτοργάνωση των πρώτων γενιών για την ενημέρωση, το πριν και το τώρα, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, η πρόσβαση όλων των ανθρώπων στη θεραπεία, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικότητας, χρώματος δέρματος ή υπηκοότητας, η ζεστή αγκαλιά του νοσηλευτικού προσωπικού.

«I’m Positive»: Τι θα παρακολουθήσουμε στη φετινή συζήτηση

Στη φετινή συζήτηση «I’m Positive» πρωταγωνιστούν η συμπερίληψη, η διαφορετικότητα και η αποδοχή. Άτομα οροθετικά και μη ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή, αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους και φωτίζουν τις διαφορετικές όψεις του HIV, μιλώντας ανοιχτά για το στίγμα που υπάρχει ακόμη στις σχέσεις, στη δουλειά και στην κοινωνία, για όσα έχουν με κόπο κατακτηθεί και όσα πρέπει ακόμη να γίνουν. Τη συζήτηση συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος θυμάται τις μεγάλες απώλειες της δεκαετίας του ‘80 και μιλάει για τη γενιά του που πάλεψε για την αξιοπρέπεια των οροθετικών ατόμων. Ο Ηλίας Μυρσινιάς αναλύει τη σημασία της πρoφυλακτικής θεραπείας PrEP και αναφέρεται στον ακτιβισμό της σημερινής εποχής. Η Μαρία Γκίκα μιλάει για τον ρόλο του νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων.

I’m Positive: Ανοιχτή συζήτηση για τον HIV ενάντια στην προκατάληψη και το στίγμα στην Στέγη

Μαρία Γκίκα ©Pinelopi Gerasimou

Η Κατερίνα Ταρλή, που έμαθε πριν από 35 χρόνια ότι είναι οροθετική μέσα από την κάθετη μετάδοση στο νεογέννητο μωρό της, θίγει τη σημασία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης και της έγκαιρης διάγνωσης. Η Lauretta Macauley, ιδρύτρια της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής στην Ελλάδα, μιλάει για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία για τον HIV.

Στη συζήτηση συμμετέχουν επίσης ο Μάριος Λαζανάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, και ο Φίλιππος Παγάνης, ψυχολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+. Σε βίντεο εμφανίζεται ο Kweku Mandela, εγγονός του Νέλσον Μαντέλα, συνιδρυτής της Africa Rising που ασχολείται με την ενημέρωση και πρόληψη για τον HIV στη Νότια Αφρική.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2021, ας ακούσουμε ιστορίες αποδοχής και συμπερίληψης και ας μιλήσουμε για το στίγμα που διατρέχει κάθε γενιά. Μαζί διεκδικούμε να μην υποφέρει κανένα άτομο πια από τον HIV, τα ταμπού και τις ανισότητες. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ας ακολουθήσει και η κοινωνία.

I’m Positive: Ανοιχτή συζήτηση για τον HIV ενάντια στην προκατάληψη και το στίγμα στην Στέγη

Κατερίνα Ταρλή ©Pinelopi Gerasimou

Ανακαλύψτε τις αληθινές ιστορίες των πρωταγωνιστών του «I’m Positive» 2021

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και διαγνώστηκε με HIV το 1986. Γνωστός για το ακτιβιστικό του έργο, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και όσων ζουν με HIV στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980.

Ο Ηλίας Μυρσινιάς εργάζεται στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Διαγνώστηκε με HIV το 2016 και έχει ενεργό δράση με σκοπό τη διεκδίκηση και την προάσπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με HIV.

Η Λορέττα Μακόλεϊ γεννήθηκε στη Σιέρα Λεόνε. Από μικρή ηλικία, γνώρισε τη σκληρότητα του ρατσισμού σε μια αποικιοκρατική κοινωνία. Από τότε ξεκίνησε να αγωνίζεται για τα δικαιώματά της. Το 2005 ίδρυσε την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής στην Ελλάδα. Η δράση της οργάνωσης συνεχίζεται δυναμικά μέχρι σήμερα, παραμένοντας μια ισχυρή φωνή ενάντια στο στίγμα και στον ρατσισμό και μάχονται για την ισότιμη πρόσβαση κάθε ατόμου στην πρόληψη, διάγνωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Lauretta McCaulley ©Pinelopi Gerasimou

Η Μαρία Γκίκα είναι νοσηλεύτρια και έχει ταυτίσει την καριέρα της με τη φροντίδα των ατόμων με HIV, την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την πρόληψη, τη μάχη ενάντια στο στίγμα, τα ταμπού και τις ανισότητες. Μαζί με όλη την επιστημονική κοινότητα εργάζεται συστηματικά, ελπίζοντας στην εξάλειψη του ιού.

Η Κατερίνα Ταρλή στην ηλικία των 26 ετών έμαθε ότι έχει HIV από την κάθετη μετάδοση στο νεογέννητο μωρό της. Πλέον έχει ως στόχο όλες οι γυναίκες να ενημερώνονται για τον HIV, να λαμβάνουν όλα τα προφυλακτικά μέτρα και να γνωρίζουν ότι σήμερα η επιστήμη, με την έγκαιρη διάγνωση και τη σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή, επιτρέπει σε κάθε άτομο να γίνει γονιός χωρίς να μεταδώσει τον ιό στο παιδί.

Γρηγόρης Βαλλιανάτος & Ηλίας Μυρσινιάς ©Pinelopi Gerasimou

Παράλληλη εκδήλωση

Την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στις 19,30, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «HIV τότε και τώρα / I’m Positive» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (EEMAA) και θα φιλοξενηθεί στο Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσείο Μπενάκη: «Πορτρέτα» αλήθειας από τον ελληνοκαναδό Terry Tsiolis12.09.2018

Θα είναι μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό ανάμεσα σε γιατρούς και σε άτομα που ζουν με τον HIV, που θα συντονίσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε με απλά λόγια για τον HIV και για την αντιμετώπιση του στίγματος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Κεντρική Σκηνή, Συγγρού 107

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, 20:00

Διάρκεια εκδήλωσης: 60΄

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης. Διάθεση Δελτίων Εισόδου από την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις 17:00 εδώ.

Συντελεστές

Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση & Θετική Φωνή
Συντονισμός συζήτησης: Γιώργος Καπουτζίδης, Λυδία Παπαϊωάννου

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Μαρία Γκίκα, Μάριος Λαζανάς, Lauretta Macauley, Ηλίας Μυρσινιάς, Φίλιππος Παγάνης, Κατερίνα Ταρλή
Σε βίντεο: Kweku Mandela

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

Παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Σοφία Ρομπόλη

https://www.onassis.org/el/whats-on/im-positive-2021

 

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις