Όταν έχεις καλή παρέα, το μόνο που χρειάζεσαι για να γίνει καλύτερη η βραδιά είναι ένα καλό ποτήρι κρασί και νόστιμο φαγητό. Το να βρεις ένα χώρο που τα συνδυάζει και τα δύο θα μπορούσε να είναι δύσκολο, για καλή μας τύχη όμως, το κέντρο της Αθήνας πρόσφατα υποδέχτηκε το Manouka.
Στην ταράτσα του «ουτοπικού» ξενοδοχείου Utopia, δεσπόζει το φρέσκο wine restaurant, που μας συστήθηκε μετά την δεύτερη καραντίνα. Για το νέο αυτό στολίδι της πόλης μας είχαμε ξαναμιλήσει όταν αναζητούσαμε τις πιο όμορφες ταράτσες της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη.
Αυτή τη φορά επανερχόμαστε, λοιπόν, έχοντας δοκιμάσει το νέο μενού τους, που φέρνει τις ελληνικές γεύσεις στο σήμερα και έχοντας διαπιστώσει πως το μότο τους “ελληνικό φαγητό για τους Έλληνες” έχει μεγάλη σημασία.
Ένα νέο wine restaurant στην καρδιά της ΕρμούΌσο κατά τη διάρκεια των lockdown προσπαθούσαμε να βάλουμε την ζωή μας σε τάξη, ο ιδιοκτήτης του Μanouka, Μάνος Στρατάκης, ήξερε ήδη τι ήθελε. Όταν δε, ήρθε η ώρα να επιλέξει το όνομα του νέου του εγχειρήματος, ήξερε εκείνο που θα ταίριαζε απόλυτα.
Manouka ονομάζεται αλλιώς το λεπτόσπερμα, γνωστό και ως το σπανιότερο δέντρο τσαγιού, της οικογένειας της Μυρτιάς. Το ιδιαίτερο με αυτό το άνθος, και ταυτόχρονα ο λόγος που επιλέχθηκε ως όνομα του νέου μαγαζιού που ήρθε στο κέντρο της Αθήνας για να μείνει, είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες και η μπόλικη αγάπη που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει και να εξελιχθεί. Και στο Manouka τόσο η αγάπη όσο και οι συνθήκες ήταν οι κατάλληλες, για να ευδοκιμήσει ένα wine restaurant που μυρίζει Ελλάδα.
Στο εγχείρημα αυτό τον βοήθησε ο γνωστός sommelier, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος θα είναι εκεί για να σας βοηθήσει με κάθε απορία που μπορεί να έχετε γύρω από το κρασί -και όχι μόνο. Από αμπελώνες γνωρίζει όσα μπορεί να γνωρίζει κανείς, καθώς όπως λέει, κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι καινούριο σε αυτό το επάγγελμα!
Η νέα “προσθήκη” του μαγαζιού, η “δυναμική μεταγραφή” όπως την χαρακτηρίζουν, είναι η chef Ελένη Αλειφέρη, η οποία προσφέρει απλόχερα τη μαμαδίστικη νότα της στην κουζίνα του manouka και δημιουργεί πιάτα που υπόσχονται να μας ταξιδέψουν κάποια χρόνια πίσω, όταν τρώγαμε σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό. Τα ΠΟΠ προϊόντα έχουν φυσικά την τιμητική τους και κάθε πιάτο μυρίζει Ελλάδα, από την αρχή μέχρι και το τέλος του μενού.
Εμείς οι πιο ρομαντικές ψυχές πάντα ψάχνουμε και ξετρυπώνουμε μαγαζιά με μοναδική θέα, όμορφη ατμόσφαιρα που… φωνάζει θαλπωρή και φυσικά πολυτέλεια. Στο Manouka όλα αυτά συνδυάζονται και μπορούμε χωρίς υπερβολή να χαρακτηρίσουμε αυτό το wine restaurant ως παράδεισο των ρομαντικών ψυχών.
Μπορεί να βρίσκεται στον έβδομο όροφο της Ερμού 46 -ιδανική τοποθεσία για μία ταράτσα- προσαρμόζεται όμως πάντα με τον καιρό. Το καλοκαίρι στεγάζει έναν τροπικό παράδεισο και τον χειμώνα ένα χώρο γεμάτο θαλπωρή, με το τζάκι, το καλό κρασί και το νόστιμο φαγητό να μας ταξιδεύουν κάπου μακριά από την βοή του κέντρου. Η Ακρόπολη βέβαια που δεσπόζει μπροστά μας και η θέα του Λυκαβηττού που μας περιμένει στο πλάι, μάς επαναφέρουν στο κέντρο της Αθήνας, και καθόλου δεν παραπονιόμαστε, γιατί η θέα είναι μοναδική.
Η όμορφη τοποθεσία θα τραβήξει το βλέμμα μας, αλλά η ποιότητα του μαγαζιού θα κρατήσει την καρδιά μας. Και αυτό στο manouka το γνωρίζουν καλά. Όπως μας τόνισε ο Βασίλης, η προσωπική πρόκληση της ομάδας του ήταν να καταφέρουν να στρέψουν το βλέμμα των επισκεπτών από την καταπληκτική θέα, στη εξίσου καταπληκτική εμπειρία που προσφέρει το μενού τους. Και μεταξύ μας, το κατάφεραν και με το παραπάνω!
Όλη αυτή η θαλπωρή και η αγάπη της ανάμνησης ενός παραδοσιακού και σπιτικού γεύματος μεταφράζεται αρχικά σε ένα αγαπημένο πιάτο. Το τραχανότο με μανιτάρια Πηλίου και λάδι τρούφας Κοζάνης, είναι από μόνο του αρκετό να μας μεταφέρει σε μία εποχή ξεγνοιασιάς και αισιοδοξίας.
Μετά την θαλπωρή έρχεται η παράδοση, αλλά πάντα με ένα πιο σύγχρονο twist. Εμείς δοκιμάσαμε το Αιγαιοπελαγίτικο χταπόδι με φάβα Σαντορίνης, καραμελωμένο κοκκάρι και κάπαρη Μάνης, αλλά και τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια με τηγανιτές πατάτες Νάξου και γραβιέρα Κρήτης -και σίγουρα εντυπωσιαστήκαμε.
Και επειδή το ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις δεν τελείωσε ακόμα, από το μενού ξεχωρίσαμε επίσης το κοτόπουλο με πατάτες Νάξου. Και αν θέλετε να κάνετε άλλο ένα γευστικό βήμα, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε το highlight του μενού, το Φρικασέ με ελληνικό χοίρο και πέντε ειδών χόρτα.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε την υπέροχη σαλάτα σπανάκι, την χωριάτικη ή αυτή με τα παξιμάδια Κρήτης. Όλα τα πιάτα του μενού ετοιμάζονται με γνώμονά τους την σπιτική απλότητα και αποφεύγουν την γευστική φλυαρία, για να δώσουν χώρο στα προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας να συνθέσουν την δική τους γαστρονομική ιστορία.
Και φυσικά, ένα ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς να έχουμε γευτεί ένα παραδοσιακό γλυκό. Το γαλακτομπούρεκο του manouka θα κλείσει αρμονικά μία συνολική αναδρομή στις γαστρονομικές μας ρίζες και θα μας αφήσει μία γλυκιά ανάμνηση.
Φυσικά και το κρασί έχει την τιμητική τουΌλες αυτές οι γεύσεις μας είναι τόσο οικείες και πραγματικά μπορούν να μας ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παρέα με το κατάλληλο κρασί όμως, μπορούν να απογειωθούν. Στον τομέα του κρασιού υπεύθυνος είναι ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Ξέρει το κρασί καλύτερα από τον οποιονδήποτε, αφού το κρασί δεν τον απογοητεύει ποτέ. Και ούτε εμάς φυσικά μας απογοήτευσαν οι επιλογές του.
Με περίπου 100, σχεδόν αποκλειστικά, ελληνικές ετικέτες που προσφέρονται όλες σε ποτήρι, η κάβα του manouka έχει πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί, και ο Βασίλης Παπαδόπουλος με χαρά θα σας τις ξετυλίξει, σερβίροντας μας ένα ποτήρι κρασί.
Και επειδή δεν πίνουμε όλοι το ίδιο κρασί, (αν και ο sommelier του manouka μπορεί να καταλάβει μέσα σε λίγα μόνο λεπτά τι κρασί θα μπορούσαμε να είμαστε!), αλλά και γιατί μπορεί να θέλουμε να εξερευνήσουμε περισσότερες από τις επιλογές της κάβας, το Coravin είναι ο σύμμαχός μας.
Ο Μάνος Στρατάκης, εκτός από το manouka εμπνεύστηκε και την ενσωμάτωση του επαναστατικού συστήματος της Coravin, το οποίο λίγοι το εφαρμόζουν. Το Coravin Wine Preservation Opener βάζει κρασί στο ποτήρι, χωρίς όμως να αφαιρεί τον φελλό και έτσι, εκτός από την εξαιρετική διατήρηση του κρασιού, δεν χρειάζεται να πάρουμε ολόκληρη τη φιάλη, για να δοκιμάσουμε ένα κρασί.
Τέλος, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κοκτέιλ από αυτόν τον όμορφο χώρο. Ο Γιάννης Πισσάς, head bartender του manouka, δημιουργεί πρωτότυπες μίξεις, ακολουθώντας πάντα την ίδια φιλοσοφία με την κουζίνα, παίρνοντας έμπνευση από την Ελλάδα. Στις συνταγές του ανακατεύει ελληνικά συστατικά που ταιριάζουν απόλυτα με τα πιάτα του μενού και αποτελούν ένα εξίσου ενδιαφέρον γαστρονομικό αποτέλεσμα.