Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις: 16 προτάσεις για την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου
Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες εκδηλώσεις που αφορούν τα εικαστικά και τον κινηματογράφο και μπορείτε να παρακολουθήσετε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.
Το 12ο Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου αποκτά υβριδική μορφή και επιστρέφει στην Αθήνα (25-29/11) αλλά και διαδικτυακά (27/11-5/12) σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν, αναδεικνύουν, σχολιάζουν και συσχετίζονται με την ανθρώπινη εμπειρία στις κοινωνικές, πολιτισμικές αλλά και πιο ενδόμυχες εκφράσεις της. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
25 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2021
Εισιτήρια σε φυσικό χώρο: Γενική Είσοδος 4 ευρώ. Φοιτητές, Άνεργοι: 2 ευρώ | Online Προβολές: Ανά προβολή: 3 ευρώ. Πακέτο Online Προβολών : 30 ευρώ.
Για αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εκφράζοντας την ευαισθησία του απέναντι στο πρόβλημα της έμφυλης βίας, στις 22-28 Νοεμβρίου διοργανώνει σειρά προβολών με τίτλο «Το Φεστιβάλ Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των γυναικών, το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα από ταινίες που προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο θέματα έμφυλης αλλά και κοινωνικής βίας αλλά και την εμπορευματοποίησή της από τα media. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα, Ξάνθη, Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια και Πλατύ Ημαθίας, Χανιά, Καλαμάτα, Βριλήσια και Χαϊδάρι Αττικής.
22-28 Νοεμβρίου 2021
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες:[email protected] (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας). Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575, Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309 | Site: https://www.dramafilmfestival.gr/
Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα (WIFT GR) και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 5ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινημαμτογράφο. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στη γενναία ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto, με σειρά προβολών και masterclass ανοιχτό στο κοινό, καθώς και το στρογγυλό τραπέζι «Όχι, δεν είναι η ιδέα σου!», με συμμετοχή της Σοφίας Μπεκατώρου και φεμινιστικών οργανώσεων. Θα προβληθούν συνολικά 20 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί μόνο η πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στις 19:00, στην μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με το ντοκιμαντέρ «Σάλμα».
24-28 Νοεμβρίου 2021
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Το Φεστιβάλ να διεξαχθεί διαδικτυακά, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr.
Ο μη κερδοσκοπικός σύλλογος «The Basement», διοργανώνει υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival), που θα πραγματοποιηθεί 24 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλων των ειδών τις ταινίες όπως κωμωδίες, αισθηματικές, περιπέτειες, αστυνομικές, τρόμου, θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας και κινουμένων σχεδίων. Εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας υπάρχουν τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) καθώς και πειραματικές.
24 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2021
Οι προβολές ξεκινούν καθημερινά στις 7 μ.μ. και διαρκούν έως τις 11.00 μ.μ.
Ενημέρωση για τις ταινίες, το πρόγραμμα και τις περιλήψεις εδώ. | Είσοδος δωρεάν.
Δημοτικός Κινηματογράφος Καλλιθέας «Καλυψώ», Γρηγ. Λαμπράκη 9 και Καλυψούς. | Τηλέφωνο: 21 0951 0909
Φέτος, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest γιορτάζει 15 χρόνια καλλιτεχνικής και δημιουργικής πορείας. Στο σταυροδρόμι του χρόνου σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, κορυφαίοι δημιουργοί καθώς και πολλοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της Τέχνης συναντιούνται και γιορτάζουν τα 15 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ, μεταμορφώνοντας την πόλη της Χαλκίδας σε σημαντικό κέντρο πολιτισμού. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει περισσότερες από 120 ταινίες τεκμηρίωσης, συνεργασίες με το Ινστιτούτο Θερβάντες και τη σχολή κινηματογράφου FAMU της Πράγας, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις -κινηματογραφικά εργαστήρια, ημερίδες , εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
22-28 Νοεμβρίου 2021
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ, καθώς και τις κρατήσεις δείτε εδώ.
Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, προσκαλούν τους σινεφίλ, φιλότεχνους και θιασώτες της ιταλικής κουλτούρας και γαστρονομίας που ζουν στην Ελλάδα, στο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού ItalyOnStage -ένα πλούσιο πρόγραμμα με online προβολές που πραγματοποιείται από το Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της ιταλικής τέχνης που περιλαμβάνει 93 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αλλά και επεισόδια επιλεγμένων τηλεοπτικών ή διαδικτυακών σειρών ποικίλης διάρκειας.
5 Νοεμβρίου – 16 Ιανουαρίου
Δωρεάν | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Για παρακολούθηση εδώ.
Το διαδικτυακό φεστιβάλ «Italy on Stage» παρουσιάζει, 22-28 Νοεμβρίου, την 6η Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας. Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες προβολές που αφορούν την γαστρονομία, με έξι απολαυστικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που μας ανοίγουν την όρεξη. Στις ταινίες αυτές τα ιταλικά προϊόντα συναντούν τα ξένα, οι πρώτες ύλες της Ανατολής συναντούν τις πρώτες ύλες της Δύσης, και οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής διαφυλάσσουν με σθένος τις ηθικές αξίες τους.
22-28 Νοεμβρίου
Δωρεάν | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Για παρακολούθηση εδώ.
Την ατομική έκθεση της Καρολίνας Κρασούλη, με τίτλο «Υπόσχεση», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων από 25 Νοεμβρίου 2021 έως 23 Ιανουαρίου 2022 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων. Ο βασικός κορμός της Υπόσχεσης αποτελείται από μια σειρά ραμμένους καμβάδες, ζωγραφισμένους με γκέσο και λάδι, σε απαλά, παστέλ χρώματα. Κεντρικό θέμα αυτής της σειράς έργων είναι το βιβλίο ως αντικείμενο και ως τοπίο.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Νοεμβρίου 2021 – 23 Ιανουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 11:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Πληροφορίες: 210 7232604, 210 7224028, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εγκαινιάζεται, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η έκθεση «She’s gone» (Για ένα αδειανό πουκάμισο). Το «She’s gone » είναι ένα παγκόσμιο έργο που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από πόλη σε πόλη, μια διαμαρτυρία για το παγκόσμιο φαινόμενο των γυναικοκτονιών. Η έκθεση αποτελείται από ρούχα, που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες, σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες.
Εγκαίνια: Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, 19:00
Διάρκεια Έκθεσης:26 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος. Τηλ: 2103418550. E-mail: [email protected] | www.mcf.gr
H Art Athina επιστρέφει διαδικτυακά μέσω της online πλατφόρμας της. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν δωρεάν στις 58 γκαλερί και project spaces, να συναντήσουν τους καλλιτέχνες και το έργο τους, 24 ώρες το 24ωρο έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το Art Athina Virtual 2021 θα συνοδεύεται από ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Live Talks & Art Athina Podcast, στο φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς, καθώς και άλλες δράσεις.
Διαθέσιμη δωρεάν έως 30/11
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Έπειτα από αναβολή ενός έτους, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η Μπιενάλε της Αθήνας ετοιμάζεται να παρουσιάσει την 7η έκδοσή της, με τίτλο «Eclipse», ζωντανεύοντας τρία ιστορικά εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Aφηγήσεις από σύγχρονες μαύρες, κουήρ, μελλοντολογικές και ριζοσπαστικές φωνές συνδιαλέγονται με πρακτικές τελετουργίας, κατασκευής κόσμων και αλληλοσυνδέσεων. H «Eclipse» παρουσιάζει ένα διατοπικό κεφάλαιο σύγχρονης σκέψης που προασπίζει την επαναδιερεύνηση των ταυτοτήτων και τον μετασχηματισμό της ιστορίας.
24 Σεπτεμβρίου – 28 Νοεμβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και αναλυτικό πρόγραμμα δείτε στο https://eclipse.athensbiennale.org/.
Από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης «Η Θεσσαλονίκη είναι από την Πέμπτη η διεθνής πρωτεύουσα του βιβλίου και πάλι». Σε μια χρονιά δύσκολη, με συνθήκες υγειονομικού περιορισμού, φιλοξενεί 15 χώρες, 236 εκθέτες και πάνω από 450 συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, ομιλητές. Η 18η ΔΕΘ έρχεται ανανεωμένη με πάνω από 250 ζωντανές εκδηλώσεις, 25 και πλέον εκδηλώσεις στο διαδικτυακό πρόγραμμα, σε 4 μέρες, 8 αίθουσες εκδηλώσεων και 2 αίθουσες της Παιδικής Γωνιάς.
25-28 Νοεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 25/11 – 15:00-22:00, Παρασκευή 26/11 – 10:00-22:00, Σάββατο 27/11 – 10:00-22:00, Κυριακή 28/11 – 10:00-21:00.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο, ΔΕΘ – Helexpo, Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη
Για τέταρτη χρονιά στη Στέγη, 40 χρόνια από την πρώτη διάγνωση HIV, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη. Η ανοιχτή συζήτηση «I’m Positive» πραγματοποιείται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Άτομα οροθετικά και μη ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή, αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους και φωτίζουν τις διαφορετικές όψεις του HIV, μιλώντας ανοιχτά για το στίγμα που υπάρχει ακόμη στις σχέσεις, στη δουλειά και στην κοινωνία, για όσα έχουν με κόπο κατακτηθεί και όσα πρέπει ακόμη να γίνουν. Τη συζήτηση συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Πέμπτη 25/11, 20:00
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης. Διάθεση Δελτίων Εισόδου εδώ.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα. Τηλ: +30 210 900 5 800 (ΔΕ-ΠΑ 10:30 – 18:30). Ε: [email protected] | https://www.onassis.org/el/
Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Red Jasper Cabaret Theatre διοργανώνει πάνελ- ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, για ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση πάνω στην έμφυλη βία που πλήττει καθημερινά θηλυκότητες ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης και πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Το πάνελ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του θεάτρου στις 22.00, αμέσως μετά την παράσταση «Ας φύγουμε για τη δική μας χώρα», στην οποία πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες που εξομολογούνται η μία στην άλλη την ιστορία τους και τις συνθήκες που τις οδήγησαν να διαπράξουν φόνο.
Πέμπτη 25/11 | Ώρα έναρξης της παράστασης: 20.30. Ώρα έναρξης του πάνελ- συζήτησης: 22.00.
Εισιτήριο για την παράσταση: Γενική Είσοδος 12€, μειωμένο 10€ | Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr.
Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη | Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2108822551 | Email: [email protected].
H νέα παράσταση «Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή / Ελλάδα / 1821» του Κωνσταντίνου Χατζή κάνει πρεμιέρα στην GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εμπνευσμένο από το ιστορικό γεγονός των εκατό Αϊτινών εθελοντών που ξεκίνησαν πριν από 200 χρόνια ένα μακρινό ταξίδι για να πολεμήσουν δίπλα στους Έλληνες, φέροντας είκοσι πέντε τόνους καφέ για οικονομική ενίσχυση, ο Κωνσταντίνος Χατζής υπογράφει μια υποβλητική, ατμοσφαιρική και ποιητική παράσταση.
Διαθέσιμη από 24 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021
Δωρεάν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Δείτε την παράσταση εδώ.
Ένα νέο οπτικοακουστικό αφήγημα βασισμένο στις αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα του 1875 του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί με τίτλο «Μια βοσκοπούλα αγάπησα»… έρχεται στην GNO TV από τις 16 Νοεμβρίου. Τον χειμώνα του 1875, o Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, γοητευμένος από την αμεσότητα και την ειλικρίνεια των ελληνικών λαϊκών ήχων. Συλλέγει και εκδίδει Τριάντα λαϊκές μελωδίες από την Ελλάδα και την Ανατολή (1876), παραδίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια για την πρόσληψη της ελληνικής λαϊκής μουσικής από τους Ευρωπαίους μουσικούς, ενώ συγχρόνως θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Εθνικής Σχολής. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης/ bijoux de kant. Αρχική ιδέα – Έρευνα – Μουσική οργάνωση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.
Από 16 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.
Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες και παρακολούθηση της παράστασης εδώ.