MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ

Kέικ με καραμελωμένο αμύγδαλο από το food blog BakeTheClick

Όταν τα καραμελωμένα αμύγδαλα συναντούν το σπιτικό κέικ, ο πιο απολαυστικός συνδυασμός γεύσης και αρωμάτων γεννιέται στην κουζίνα σας.

Monopoli Team

Υλικά (για το κέικ):
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 
  • 250 γρ. βούτυρο 
  • 4 αυγά 
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή 
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1 κ. γ. σόδα 
  • 5 κ.σ. καραμελωμένο αμύγδαλο 
  • 4 κ.σ. τριμμένη καρύδα 
  • 500 γρ. ξινόγαλο 
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι 

Για το καραμελωμένο αμύγδαλο:
  • 70 γρ. αμύγδαλα 
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 

Για την επικάλυψη:
  • κ.σ. καραμελωμένο αμύγδαλο 
  • 1 κ.σ. μέλι + 1 κ.σ. νερό 
  • Ξύσμα από 1 λάιμ 

Εκτέλεση
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170 C. 
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις αλεύρι, μπέικιν, σόδα, καρύδα και καραμελωμένο αμύγδαλο. 
  • Με μίξερ χειρός ή σταθερό, χτυπάς ζάχαρη με βούτυρο μέχρι ν’ αφρατέψουν, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. 
  • Χαμηλώνεις ταχύτητα και ενσωματώνεις ένα- ένα τ’ αυγά. 
  • Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και το ξινόγαλο εναλλάξ με τα στερεά υλικά, ενώ χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα ίσα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. 
  • Απλώνεις το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνεις για 50 λεπτά περίπου. 
  • Βγάζεις το κέικ από το φούρνο και το αφήνεις σε μια σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του. 
  • Ξεφορμάρεις και αφήνεις στη σχάρα να κρυώσει εντελώς. 
  • Σε μπρίκι ζεσταίνεις ελαφρώς το μέλι με το νερό, ίσα να μαλακώσει το μέλι και να γίνει πιο ρευστό. 
  • Είτε μ’ ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής είτε μ’ ένα κουτάλι, γλασάρεις το κέικ και πασπαλίζεις με το καραμελωμένο αμύγδαλο και το ξύσμα λεμονιού. 

Σημειώσεις

– Για το καραμελωμένο αμύγδαλο: Καβουρδίζεις το αμύγδαλο σε μικρό αντικολλητικό σκεύος στην εστία της κουζίνας για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό. Φροντίζεις ν’ ανακατεύεις συχνά ώστε ν’ αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα. Προσθέτεις τη ζάχαρη στο σκεύος με τ’ αμύγδαλα και ανακατεύεις διαρκώς ώστε να καλυφθούν όλοι οι καρποί. Όταν η ζάχαρη λιώσει και αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας, αποσύρεις από τη φωτιά. Απλώνεις το μείγμα σε λαδόκολλα και αφήνεις να κρυώσει. Όταν κρυώσουν τα καραμελωμένα αμύγδαλα, τα θρυμματίζεις είτε στον πολυκόφτη (μούλτι) είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τη βοήθεια του πλάστη. 

– Εάν θες να παραλείψεις την τριμμένη καρύδα, αντικατάστησέ την με ίση ποσότητα αλεύρου. 

Βρείτε περισσότερες συνταγές του blog εδώ.

Περισσότερα από Συνταγές