MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μαρί Τισό: Η κινηματογραφική ζωή της γυναίκας που άφησε εποχή με τα κέρινα ομοιώματά της

Όλοι γνωρίζουμε τα μουσεία Μαντάμ Τισό, πόσοι όμως γνωρίζουν την γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τα μουσεία; Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μαρί Τισό, που με το επιχειρηματικό μυαλό και το ταλέντο της κατάφερε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία.

Η Μαρί Τισό, που έμεινε στην ιστορία ως Μαντάμ Τισό, photo credits: Hulton Archive/Getty Images
Η Μαρί Τισό, που έμεινε στην ιστορία ως Μαντάμ Τισό, photo credits: Hulton Archive/Getty Images
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Τα μουσεία της Μαντάμ Τισό είναι μάλλον τα μοναδικά μέρη στον πλανήτη, όπου μπορεί κανείς να βγάλει selfie με τη βασίλισσα Ελισάβετ, να δει από κοντά την Lady Gaga και να χαιρετίσει τον Ομπάμα -ή μάλλον τα κέρινα ομοιώματά τους.

Σήμερα, θεωρείται τεράστια τιμή να βρεθείς ως έκθεμα στο μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό. Όποιος γίνεται κέρινο ομοίωμα, μένει για πάντα στην αιωνιότητα δίπλα σε διάσημους επιστήμονες, ηγέτες, εγκληματίες και celebrities. Κατά τον 18ο αιώνα, όμως, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το να βρεθεί κανείς στην Μαντάμ Τισό ήταν μάλλον εφιάλτης -γιατί αυτό σήμαινε πώς τους είχαν αποκεφαλίσει!

Πολλοί λοιπόν δεν γνωρίζουν την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της γυναίκας που βρίσκεται πίσω από την τεράστια αυτοκρατορία των μουσείων Μαντάμ Τισό, που δεν ήταν άλλη από τη Μαρί Τισό όπως ήταν το όνομα της, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 260 χρόνια.

Η “κινηματογραφική” ζωή της Μαντάμ Τισό

Η Μαρί Τισό ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες επιχειρηματίες, που ξεκίνησε την καριέρα της στη δεκαετία του 1700. Ήταν καλλιτέχνις, επιχειρηματίας και πάνω απ’ όλα μία ιδιοφυία, που ήξερε πολύ καλά πώς να κινήσει την περιέργεια των ανθρώπων και να πουλήσει τα έργα της.

Τα πιο πολλά για τη ζωή της Μαντάμ Τισό είναι γνωστά από τα απομνημονεύματά της, τα οποία διηγήθηκε στον φίλο της, Φράνσις Χερβέ, όταν ήταν 70 ετών. Η βιογραφία της είναι γεμάτη ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και περιπετειώδη σκηνικά με φόντο την Γαλλική Επανάσταση. Όπως είχε πει όμως και ο συγγραφέας του βιβλίου, πολλές από τις πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ενώ εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας της, πολλά ίσως ήταν “υπερβολές” της Τισό, που είχε καλλιεργήσει πολύ προσεκτικά την εικόνα της.

Η Μαρί Τισό, γεννήθηκε το 1761 ως Μαρί Γκόσχολτζ, σε μία οικογένεια… δήμιων. Η μητέρα της δούλευε για τον διάσημο παρασκευαστή κέρινων ομοιωμάτων, Φιλίπ Κούρτιος, ο οποίος έμαθε στη Μαρί όλα όσα ήξερε για την τέχνη.

Η Μαρί ήταν φυσικό ταλέντο και τελικά βρέθηκε στο Παλάτι για να κάνει μαθήματα στην αδερφή του βασιλιά Λουδοβίκου. Παράλληλα, δημιούργησε τα ομοιώματα των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της εποχής, από τον Βολταίρο μέχρι τον Βενιαμίν Φραγκλίνο.

[relart 2]2

Τα φιλοβασιλικά αισθήματα της δεν ήταν κρυφά, γι’ αυτό και στη Γαλλική Επανάσταση βρέθηκε φυλακισμένη. Χάρη στο ταλέντο της, όμως, αποφυλακίστηκε, αφού κλήθηκε να δημιουργήσει τα κέρινα ομοιώματα των αριστοκρατών και των μελών της βασιλικής οικογένειας που αποκεφαλίστηκαν -πολλοί εκ των οποίων ήταν και προσωπικοί της φίλοι, όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος και η Μαρία Αντουανέτα.

Αυτά τα ομοιώματα ήταν τότε γνωστά ως “μάσκες θανάτου”. Στα απομνημονεύματα της μάλιστα, η Μαρί Τισό περιέγραφε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ότι “καθόταν στα σκαλιά με τα ματωμένα κεφάλια στα πόδια της, παίρνοντας τα μέτρα και τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους”.

Η επιχειρηματική ιδιοφυία με το μεγάλο ταλέντο

Μπορεί η Τισό να μην ανακάλυψε τις “μάσκες θανάτου”, ήταν όμως εκείνη που συνειδητοποίησε τις προοπτικές τους ως εκθέματα.

Ποιος δεν θα ήθελε να δει πώς έμοιαζαν οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του αιώνα; Αυτό σκέφτηκε και η Μαρί, που έφυγε από τη Γαλλία, για να κάνει περιοδείες στη Μεγάλη Βρετανία με τις δημιουργίες της. Η (ανατριχιαστική) περιοδεία της ονομάστηκε “Μαντάμ Τισό”  και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

33 χρόνια αργότερα θα ιδρύσει και το πρώτο “μουσείο” της στο Λονδίνο, στην οδό Μπέικερ. Εκεί άνοιξε και ένα ξεχωριστό δωμάτιο με τις “μάσκες θανάτου” των αποκεφαλισμένων αριστοκρατών, το οποίο στη συνέχεια ονομάστηκε “Η Αίθουσα του τρόμου” -και υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς το πρώτο αυτό μουσείο καταστράφηκε σε μία φωτιά το 1925, καταστρέφοντας πάνω από 300 αυθεντικά κέρινα ομοιώματα της ίδιας της Μαντάμ Τισό. Η κληρονομιά της όμως ζει μέχρι σήμερα μέσα από τα δεκάδες μουσεία σε όλο τον κόσμο, που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Πεταλούδες: Η δολοφονία των τριών αδελφών που ενέπνευσε το κίνημα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα