Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις: 13 προτάσεις για το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου
Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες εκδηλώσεις που αφορούν τα εικαστικά και τον κινηματογράφο και μπορείτε να παρακολουθήσετε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου.
Η πρώτη έκδοση του Free the kitsch Athens Film Fest έρχεται στις 2, 3, και 4 Δεκεμβρίου 2021 στο χώρο του κοινωνικο-πολιτισμικού εγχειρήματος για την επαναλειτουργία ανενεργών κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς Communitsm στο Μεταξουργείο. Το φεστιβάλ διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες νέων δημιουργών αλλά και κλασσικές ταινίες που αμφισβήτησαν το κατεστημένο της εποχής τους και τόλμησαν να αρθρώσουν μια δική τους κινηματογραφική γλώσσα, καθώς και σεμινάρια, performances και εικαστικές εγκαταστάσεις σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτιστικές ομάδες του κτιρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
2-4 Δεκεμβρίου 2021
Είσοδος ελεύθερη
Communitism, Κεραμεικού 28, Αθήνα.
Πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη μας στο πέρασμα του χρόνου; Πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της, αλλά και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Και γιατί σήμερα η Αφροδίτη και ο Άρης είναι τόσο εχθρικοί στην ζωή, σε αντίθεση με τον πλανήτη μας; Παρόλο που γνωρίζουμε ήδη πολλά, η προσπάθειά μας να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για την γένεση και την εξέλιξη του Ηλιακού συστήματος συνεχίζεται. Το Ίδρυμα Ευγενίδου μας προσκαλεί, 19-21 Νοεμβρίου, σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο για να ανακαλύψουμε την «Ιστορία της Γης».
Παρασκευή 3/12, 19:15
Προτεινόμενο για ηλικίες 10+ | Κλείστε τα εισιτήρια σας εδώ.
Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο Αθήνας, Λεωφόρος Συγγρού 387, Αθήνα. Τηλέφωνο: (+30) 210 9469600. Ε: [email protected].
14 μήνες μετά την εμφάνιση των Μεταμφιέσεων της «Γραμμής του Ορίζοντος» και τις ραδιοφωνικές εκπομπές, την εικαστική έκθεση και τη θεατρική παράσταση να ανήκουν πλέον στο καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο της ομάδας, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν τον επόμενο σταθμό της διαδρομής τους στο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου: τις κινηματογραφικές προβολές. 6 καλλιτέχνες σε ισάριθμες ταινίες μικρού μήκους θα παρουσιαστούν σε έξι βραδιές προβολών. Δείτε το πρόγραμμα προβολών εδώ.
Ημερομηνίες προβολών: 26 – 28 Νοεμβρίου, 3-5 Δεκεμβρίου 2021
Ημέρες και Ώρες: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:30 και 22:00
Γενική Είσοδος: 8 ευρώ | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2117251384, 6989945228
Κάμιρος, Ιθάκης 32, Κυψέλη, Αθήνα. Τηλ: 2117251384, 6989945228 (Ωράριο: 10:00-18:00). https://www.therosensemble.com/ | https://grammiorizontos.com/
Το φεστιβάλ Ολυμπίας, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, επιστρέφει στον φυσικό του χώρο: τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Ταινίες θα προβληθούν συνολικά σε 12 αίθουσες, αφού παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προβολές σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λεχαινά, Γαστούνη και Ζαχάρω. Αμέσως μετά οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 4 έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι απ’ όλη την Ελλάδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr. Η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες: 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, 21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης και Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης.
27 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Το 12ο Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου αποκτά υβριδική μορφή και επιστρέφει στην Αθήνα (25-29/11) αλλά και διαδικτυακά (27/11-5/12) σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν, αναδεικνύουν, σχολιάζουν και συσχετίζονται με την ανθρώπινη εμπειρία στις κοινωνικές, πολιτισμικές αλλά και πιο ενδόμυχες εκφράσεις της. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
25 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2021
Εισιτήρια σε φυσικό χώρο: Γενική Είσοδος 4 ευρώ. Φοιτητές, Άνεργοι: 2 ευρώ | Online Προβολές: Ανά προβολή: 3 ευρώ. Πακέτο Online Προβολών : 30 ευρώ.
Για αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, προσκαλούν τους σινεφίλ, φιλότεχνους και θιασώτες της ιταλικής κουλτούρας και γαστρονομίας που ζουν στην Ελλάδα, στο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού ItalyOnStage -ένα πλούσιο πρόγραμμα με online προβολές που πραγματοποιείται από το Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της ιταλικής τέχνης που περιλαμβάνει 93 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αλλά και επεισόδια επιλεγμένων τηλεοπτικών ή διαδικτυακών σειρών ποικίλης διάρκειας.
5 Νοεμβρίου – 16 Ιανουαρίου
Δωρεάν | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Για παρακολούθηση εδώ.
Την ατομική έκθεση του Charles Howard, με τίτλο «Το ελληνικό καλοκαίρι», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) από 4 Δεκεμβρίου 2021 έως 23 Ιανουαρίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων. Στη ζωγραφική του Charles Howard δεν υπάρχουν σκιές, το φως έχει αναδειχτεί νικητής. Στη ζωγραφική του ο Howard αποθεώνει τη γυναίκα – για την ακρίβεια, τη γυναίκα μέσα στο ελληνικό τοπίο. Η θεματολογία του περιλαμβάνει γυναικείες φιγούρες, συνήθως γυμνές ή ημίγυμνες, με φόντο τη θάλασσα και τα γυμνά βουνά που συνθέτουν το ελληνικό καλοκαίρι.
Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2021 – 23 Ιανουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 11:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο, Πληροφορίες: 210 3452150 | www.opanda.gr
Η Chili Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου «Δεν υπάρχει ιστορία, μόνον τα μυστικά των χρωμάτων». Σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης Μαράη Γεωργούση για το έργο του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου: «Τοπία όσο και ανθρώπινες φιγούρες συνυπάρχουν παράλληλα με τον χρόνο και τον χώρο σε συνδυασμούς πρωτότυπους. Ο θεατής επικοινωνεί εύκολα, με μια αδιόρατη ένωση, με την οπτική του καλλιτέχνη, εφόσον εκείνος χρησιμοποιεί για να πλάσει τις αφηγήσεις του, συγκινησιακά φορτισμένα σύμβολα τοποθετημένα δίπλα σε αναγνωρίσιμα αντικείμενα της Ποπ κουλτούρας».
Εγκαίνια: Σάββατο 4/12, 15:00 – 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 4-30 Δεκεμβρίου 2021
Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα. Τηλ: 210-7292564. Ε: email: [email protected]
Tο Σάββατο 4 Δεκεμβρίου και ώρα 12:30 μ.μ, στην Αίθουσα «Ιφιγένεια» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ρίχνει αυλαία η καμπάνια WeForWomen με μία ξεχωριστή εκδήλωση που στοχεύει να αναδείξει την σπουδαιότητα της Γυναίκας μέσα από τα φώτα του Πολιτισμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της UNESCO (Όμιλος Πειραιώς και Νήσων), του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών. Μαζί τους θα συζητήσουν νεαρές φοιτήτριες από τον χώρο του πολιτισμού για τον ρόλο που η γυναίκα έχει και μπορεί να επιτελέσει στο συγκεκριμένο χώρο τα επόμενα χρόνια, όσο και για τις εκφάνσεις που αυτός ο ρόλος αποκτά στην Ελλάδα του 2021.
Σάββατο 4/12, 12:00
Εισιτήρια: 5€-20€ | Κλείστε το εισιτήριο σας εδώ.
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος Αττικής. Τηλ: 21 2254 5000.
Κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη γεμίζει με νέες δημιουργίες και πρωτότυπες ιδέες. Το «Art Fair» του ΜΚΗΛ αποτελεί μια έκθεση-θεσμό, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και αποσκοπεί στην προβολή και προώθηση καλλιτεχνών ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την εικαστική και καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης. Καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους στο κοινό του ΜΚΗΛ.
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021: 10.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.
Η Είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη όλο το τριήμερο για περιήγηση και ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Αθήνα. Τηλ: +30 210-9221044, +30 210-9239709. Ε: [email protected].
Θέλετε να ζήσετε ένα διαφορετικό πρωινό Σαββάτου; Το Μουσείο Ακρόπολης σας προσκαλεί να ανακαλύψετε μαζί με τους αρχαιολόγους τις κρυφές ιστορίες 20+1 αριστουργημάτων. Μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία βιωματική εμπειρία σε έναν ξεχωριστό περίπατο στους εκθεσιακούς του χώρους.
Σάββατο 4/12, 12:30 μ.μ.
Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στην παρουσίαση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ημέρας (5 ευρώ).
Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα | Τηλ: 210 900 09 00. Ε: [email protected] | https://www.theacropolismuseum.gr/
H νέα παράσταση «Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή / Ελλάδα / 1821» του Κωνσταντίνου Χατζή κάνει πρεμιέρα στην GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εμπνευσμένο από το ιστορικό γεγονός των εκατό Αϊτινών εθελοντών που ξεκίνησαν πριν από 200 χρόνια ένα μακρινό ταξίδι για να πολεμήσουν δίπλα στους Έλληνες, φέροντας είκοσι πέντε τόνους καφέ για οικονομική ενίσχυση, ο Κωνσταντίνος Χατζής υπογράφει μια υποβλητική, ατμοσφαιρική και ποιητική παράσταση.
Διαθέσιμη από 24 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021
Δωρεάν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Δείτε την παράσταση εδώ.
Ένα νέο οπτικοακουστικό αφήγημα βασισμένο στις αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα του 1875 του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί με τίτλο «Μια βοσκοπούλα αγάπησα»… έρχεται στην GNO TV από τις 16 Νοεμβρίου. Τον χειμώνα του 1875, o Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, γοητευμένος από την αμεσότητα και την ειλικρίνεια των ελληνικών λαϊκών ήχων. Συλλέγει και εκδίδει Τριάντα λαϊκές μελωδίες από την Ελλάδα και την Ανατολή (1876), παραδίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια για την πρόσληψη της ελληνικής λαϊκής μουσικής από τους Ευρωπαίους μουσικούς, ενώ συγχρόνως θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Εθνικής Σχολής. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης/ bijoux de kant. Αρχική ιδέα – Έρευνα – Μουσική οργάνωση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.
Από 16 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.
Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες και παρακολούθηση της παράστασης εδώ.