Ζουμερό φιλέτο γαλοπούλας από την food blogger Ελένη Βονισσάκου
Η creator του blog The Foodie Corner, Ελένη Βονισσάκου, μάς συστήνει το πιο νόστιμο Slow Cooker χριστουγεννιάτικο πιάτο, συνοδευόμενο από σάλτσα Gravy.
Μερίδες 4
Υλικά για slow cooker 3.5 λίτρων
Για τη γαλοπούλα- 1 καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
- 2 σκελίδες ψητό σκόρδο ή 1 κ.σ. πολτός σκόρδου από βαζάκι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 1/2 κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ. εστραγκόν
- 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
- 1 φιλέτο στήθος γαλοπούλας (περίπου 1 κιλό)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 7 κομμάτια προσούτο (περίπου 100γρ)
- 240 ml ζωμός κοτόπουλο
- 60 ml λευκό κρασί (καλής ποιότητας)
- 60 ml νερό
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 480 ml ζουμί από το slow cooker στο τέλος του μαγειρέματος
Στο δοχείο του slow cooker τοποθετούμε το καρότο, το σέλερι, το κρεμμύδι, το σκόρδο (ή τον πολτό) και τη δάφνη.
Βήμα 2
Αναμειγνύουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο, την πάπρικα, το εστραγκόν και το πιπέρι σε ένα μπολάκι. Πασαλείβουμε καλά το φιλέτο από όλες τις πλευρές με το ελαιόλαδο και ύστερα με το μείγμα μυρωδικών για να κολλήσει. Το τυλίγουμε με τις λωρίδες προσούτο και το βάζουμε πάνω στα λαχανικά στο slow cooker.
Βήμα 3Προσθέτουμε τον ζωμό, το κρασί και το νερό στο δοχείο προσεκτικά να μην χαλάσουμε το τυλιγμένο φιλέτο. Μαγειρεύουμε στο high για περίπου 5-6 ώρες.
Βήμα 4Προθερμαίνουμε το γκριλ μας. Όταν είναι έτοιμη η γαλοπούλα τη μεταφέρουμε σε ταψάκι και την βάζουμε στο γκρίλ για περίπου 2 λεπτά να ροδίσει το προσούτο. Μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν την κόψουμε σε λεπτές φέτες.
Βήμα 5Για τη σάλτσα: Σουρώνουμε το ζουμί από το δοχείο του slow cooker και μετράμε 480 ml. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια πάστα. Κρατώντας ένα σύρμα προσθέτουμε το μισό ζουμί στο κατσαρολάκι και αρχίζουμε γρήγορα να χτυπάμε να μην σβολιάσει το μείγμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ζουμί, χτυπάμε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθεί και συνεχίζουμε πάλι να ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Βήμα 6Σερβίρουμε την γαλοπούλα με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με τραγανές πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο.
Σημείωση: Ο χρόνος μαγειρέματος της γαλοπούλας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συσκευής. Οι χρόνοι εδώ είναι για slow cooker 3.5 λίτρων. Ιδανικά δοκιμάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία με θερμόμετρο για να ξέρουμε αν ψήθηκε σωστά.
Δείτε περισσότερες συνταγές της Ελένης Βονισσάκου εδώ.