MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Chef's Tips

Cupcakes με γεύση μπακλαβά από την food blogger letstreatourselves

Ένα αφράτο και ιδιαίτερο κεκάκι το οποίο περιέχει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα από τον παραδοσιακό και αγαπημένο μας μπακλαβά.

Monopoli Team

Cupcakes με γεύση μπακλαβά

Καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, εσπεριδοειδή, όπως λεμόνι και πορτοκάλι, μέλι και κανέλα, ενώνονται μεταξύ τους και με μια ανάλαφρη κρέμα mascarpone δημιουργούν ένα υπέροχο γευστικό συνδυασμό!

Για 12 Cupcakes μπακλαβά θα χρειαστούμε:
  • 170 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 120 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ ή 1  κουτ. του γλυκού κανέλα (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε τη γεύση της κανέλας)
  • 85 γρ μέλι
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ξύσμα από μισό ακέρωτο πορτοκάλι
  • 120ml ξυνόγαλο

Υλικά για το σιρόπι
  • 170 γρ μέλι
  • 130 γρ ζάχαρη
  • 90ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ¼ κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
  • Φλούδα από μισό λεμόνι (προσοχή να είναι ακέρωτο)
  • Ξύσμα από μισό μεγάλο πορτοκάλι (προσοχή να είναι ακέρωτο)

Υλικά για τη γέμιση
  • 100γρ καρύδια
  • 80γρ φιστίκια Αιγίνης

Υλικά για την κρέμα επικάλυψης
  • 230 γρ τυρί mascarpone σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, παγωμένη
  • 70 γρ άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
  • ¼ κουτ. του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι και τη γέμιση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς, ανακατεύοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 8 με 10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε να είναι η γεύση τους). Κατεβάζουμε από τη φωτιά τους ξηρούς καρπούς και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τους περνάμε από το multi, τους σπάμε σε χοντρά κομμάτια και τους αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς.*

Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

*Στην περίπτωση που αφήσετε παραπάνω το σιρόπι στη φωτιά  και δέσει αρκετά, με αποτέλεσμα, καθώς κρυώνει, να καραμελώσει, προσθέστε  λίγο νεράκι και αραιώστε το ξανά σε χαμηλή φωτιά.

Συνεχίζουμε με τα cupcakes

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε 12 χάρτινες θήκες στο ειδικό ταψί για μάφινς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά τα αυγά, ένα τη φορά. Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε να αναμιγνύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το ξινόγαλο με το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ή με μια σπάτουλα για 1 με 2 λεπτά μόνο, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε τα cupcakes για περίπου 18 με 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος τους. Για να δούμε αν τα cupcakes έχουν ψηθεί, στα 18 λεπτά τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο από 2-3 κεκάκια, αν βγαίνει καθαρή, τότε είναι έτοιμα. Βγάζουμε από το φούρνο τα cupcakes και, πριν ακόμη κρυώσουν, αφαιρούμε με έναν αποπυρηνωτή ή με ένα μαχαιράκι τμήμα από το εσωτερικό τους, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τη βάση τους. Ανοίγουμε δηλαδή μια λακουβίτσα. Στη συνέχεια με ένα κουταλάκι γεμίζουμε καλά το εσωτερικό από τα cupcakes με το σιρόπι και τους ξηρούς καρπούς. Βάζουμε όσο περισσότερη γέμιση μπορούμε. Τέλος αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν εντελώς επάνω σε σχάρα.

Για την επικάλυψη

Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε καλά το τυρί mascarpone με τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα. Αναδιπλώνουμε τη σαντιγί στο μείγμα με το τυρί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια αφράτη κρέμα. Δεν χτυπάμε δυνατά γιατί θα κόψει η κρέμα μας. Αδειάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε τα cupcakes.

Τέλος, αν έχει περισσέψει  γέμιση με σιρόπι και ξηρούς καρπούς γαρνίρουμε με αυτήν τα Cupcakes. Τα Cupcakes με γεύση Μπακλαβά διατηρούνται στο ψυγείο και θα πρέπει να μείνουν για λίγα λεπτά εκτός ψυγείου πριν σερβιριστούν.

Tip: Αν δεν σας έχει περισσέψει γέμιση για να γαρνίρετε τα Cupcakes μπορείτε, λίγο πριν τα σερβίρετε, να τους προσθέσετε λίγο μέλι, σπασμένα καρύδια και φιστίκια Αιγίνης.

Δείτε περισσότερες συνταγές εδώ.

Περισσότερα από Συνταγές