MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
25
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λίγο ’21 ακόμη: 5 εκθέσεις για το τέλος της χρονιάς

Καθώς το έτος της 200ής επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ολοκληρώνεται, σπεύδουν να ανοίξουν τις θύρες τους και οι τελευταίες εκθέσεις, εικαστικών ή τεκμηρίων, που σχετίζονται με αυτήν, ενώ άλλες συνεχίζονται για λίγο ακόμη.

Λίγο Εικοσιένα ακόμη: 5 εκθέσεις για το τέλος της χρονιάς
«Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός» στο Μουσείο Μπενάκη
author-image Σπύρος Κακουριώτης

«Η Γένεση Του Ελληνικού Κράτους, Χαρτογραφία Και Ιστορία, 1770-1838» στο Μέγαρο Εϋνάρδου Λίγο Εικοσιένα ακόμη: 5 εκθέσεις για το τέλος της χρονιάς

Χαρτογραφία και ιστορία: Την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ανάδυση της γεωγραφικής και πολιτικής έννοιας της Ελλάδας κατά τους νεότερους χρόνους, μέσα από τις εργασίες τεκμηρίωσης του ελληνικού χώρου στο πλαίσιο των ποικίλων διεκδικήσεων, την αναλυτική γεωγραφική περιγραφή της Ελλάδας προεπαναστατικά και τη χαρτογραφική παραγωγή κατά τα χρόνια του Αγώνα και μέσα από την αναλυτική επιστημονική αποτύπωση του χώρου, των ανθρώπων, της φύσης και των μνημείων από τη γαλλική επιστημονική αποστολή στον Μοριά (1829-1838) θα έχουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Η γένεση του ελληνικού κράτους: Χαρτογραφία και ιστορία, 1770-1838», που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20). Έως 19 Μαρτίου 2022.

«Εγώ την αλήθεια… Απομνημονεύματα, υπομνήματα, ενθυμήματα, αναμνήσεις, διηγήσεις» στο Ίδρυμα της Βουλής Λίγο Εικοσιένα ακόμη: 5 εκθέσεις για το τέλος της χρονιάς

Απομνημονεύματα και ιστορία: Τα απομνημονεύματα των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης τεκμηρίων που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Εγώ την αλήθεια… Απομνημονεύματα, υπομνήματα, ενθυμήματα, αναμνήσεις, διηγήσεις». Αξιοποιώντας υλικά από Βιβλιοθήκες και Μουσεία, η έκθεση παρουσιάζει ένα επιλεγμένο σώμα 21 Απομνημονευμάτων, με επίκεντρο την πρώτη έκδοσή τους και εστίαση στις ιδιαιτερότητες του καθενός, στη «μικροϊστορία» του κάθε έργου, στη συνεισφορά του στην ιστορία. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τους συγγραφείς τους στο κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έζησαν και επαναπροσδιόρισαν τη ζωή τους, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το ποιοι, πώς και γιατί απομνημόνευσαν τον Αγώνα.
Εκθεσιακός χώρος Ιδρύματος της Βουλής (Β. Σοφίας 11). Έως 30 Απριλίου 2022. 

«Προς επισκευήν ολομελείας…» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό Λίγο Εικοσιένα ακόμη: 5 εκθέσεις για το τέλος της χρονιάς

Προς επισκευήν ολομελείας… Την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας γύρω από την επέτειο των 200 χρόνων του νέου ελληνικού κράτους, μέσα από όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις κ.λπ.), επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση με τίτλο «Προς επισκευήν ολομελείας…» που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας την επέτειο ως μία ευκαιρία αναστοχασμού του εθνικού παρελθόντος με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στην έκθεση συμμετέχουν 117 εικαστικοί καλλιτέχνες με 151 έργα, οι οποίοι επελέγησαν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση και επιλογή από την Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ. Η έκθεση φιλοξενείται σε δύο χώρους ταυτόχρονα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, στο Θησείο, και στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στην πλατεία Καρύτση.
Έως 16 Ιανουαρίου 2022.

«Θεόφιλος, ο τσολιάς της ζωγραφικής» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Λίγο Εικοσιένα ακόμη: 5 εκθέσεις για το τέλος της χρονιάς

Θεοφιλος: Ενενήντα έξι έργα του λαϊκού ζωγράφου από τη Μυτιλήνη Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που θεματολογικά σχετίζονται με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και αρχαιόθεμα, όπως τα αντιλαμβανόταν ο φουστανελάς ζωγράφος παρουσιάζονται στη μεγάλη έκθεση «Θεόφιλος, ο τσολιάς της ζωγραφικής». Τα μισά σχεδόν από τα έργα προέρχονται από το Μουσείο Θεόφιλου, που ίδρυσε στη Μυτιλήνη ο Στρατής Ελευθεριάδης-Teriade και σπανίως βγαίνουν έξω από το νησί, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές απ’ όλη την Ελλάδα, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στον φιλότεχνο επισκέπτη.
Ίδρυμα Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9). Έως 3 Φεβρουαρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣωτήρης Σόρογκας: «Ο χρόνος της μνημης» στο Ίδρυμα Γουλανδρή12.09.2018

«Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός» στο Μουσείο Μπενάκη Λίγο Εικοσιένα ακόμη: 5 εκθέσεις για το τέλος της χρονιάς

Φιλελληνική ζωγραφική: Έργα ζωγραφικής υψηλής ποιότητας, φιλοτεχνημένα από κορυφαίους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού φιλελληνικού εικαστικού κινήματος (από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία) παρουσιάζονται στην έκθεση «Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μεπνάκη. Το σύνολο των έργων αποκαλύπτει στον επισκέπτη μια εικαστική εξιστόρηση μεγάλων στιγμών της Επανάστασης και της οθωνικής περιόδου. Παράλληλα, και χάρη σε μια θεαματική σειρά τοπιογραφιών, αναπλάθεται το ελληνικό τοπίο του 19ου αιώνα. Μέσα από συναρπαστικές εικόνες ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας, η έκθεση παροτρύνει τους επισκέπτες  να αναστοχαστούν στοιχεία της νεότερης ιστορίας που διέπλασαν την ελληνική εθνική ταυτότητα.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1). Έως 31 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότερα από Art & Culture