MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Άνθηση στην αγορά τέχνης το 2021: Ρεκόρ πωλήσεων χάρη στα κρυπτονομίσματα

Οι “μεγιστάνες της κρυπτο-αγοράς” βοήθησαν να οδηγήσουν την παγκόσμια αγορά τέχνης σε πρωτόγνωρα ρεκόρ το 2021.

Banksy, Love is in the Air, photo credits Sotheby's
Banksy, Love is in the Air, photo credits Sotheby's
Monopoli Team

Η παγκόσμια αγορά τέχνης είδε να λαμβάνουν χώρα πρωτόγνωρα ρεκόρ το 2ο21, μετά από μία δύσκολη χρονιά για τον πολιτισμό, το 2020. Έργα ιμπρεσιονιστών, μεταπολεμικών και σύγχρονων καλλιτεχνών πουλήθηκαν για δισεκατομμύρια δολάρια -πολλά από τα οποία προήλθαν από αγοραστές, των οποίων ο πλούτος προέρχεται από την αγορά των κρυπτονοσμιμάτων και άλλες τεχνολογίες.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, τον Νοέμβριο, οι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών κέρδισαν πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις έργων τέχνης. Τέσσερα έργα του Βαν Γκογκ πουλήθηκαν για 161 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τον ίδιο μήνα, 35 έργα της συλλογής Macklowe με έργα των Άντι Γουόρχολ, Τζάκσον Πόλοκ και Μαρκ Ρόθκο, συγκέντρωσε πάνω από 676 εκατομμύρια δολάρια.

Ζαν Μισέλ Μπασκιά "In This Case"

Ζαν Μισέλ Μπασκιά “In This Case”

Τον Μάιο, ο πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά “In This Case” έσπασε ρεκόρ, αφού έγινε ο πιο ακριβός πίνακας που αλλάζει χέρια, όταν πουλήθηκε για 93 εκατομμύρια δολάρια.

Και δεν είναι μόνο οι πίνακες που συγκεντρώνουν τόσο μεγάλα ποσά. Πριν από ένα μήνα, «Η Αφροδίτη του Χάμιλτον», ένα αρχαίο ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα, έσπασε όλα τα ρεκόρ όταν πουλήθηκε για περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτιμώμενη τιμή των 2-3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Guardian, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ζήτηση, που εμποδίστηκε λόγω της πανδημίας το 2020, ελευθερώθηκε ξανά την ίδια στιγμή που σπουδαία έργα τέχνης βρέθηκαν προς πώληση. “Υπήρξε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας από έργα που ήρθαν στην αγορά και τράβηξαν την προσοχή των αγοραστών” είπε στη βρετανική εφημερίδα ο διευθυντής του Sotheby’s, Charles Stewart, ο οποίος σημείωσε ότι ο οίκος είδε ρεκόρ πωλήσεων, που δεν έχει ξαναδει στα 277 χρόνια ιστορίας του.

Φυσικά, τα NFT έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο. Τον Μάρτιο, το έργο “Everydays: the First 5,000 Days” του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple, πουλήθηκε για τιμή-ρεκόρ 69 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που τον έκανε “έναν από τους τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες εν ζωή” σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.

Τον Νοέμβριο, ο οίκος Sotheby’s αποδέχτηκε live προσφορές με το κρυπτονόμισμα ether -που προτιμά η κοινότητα των NFT- για πρώτη φορά, για τα έργα του Banksy “Love is in the Air” και “Trolley Hunters”. Πουλήθηκαν για 8 εκατομμύρια και 6,7 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η άνθηση της αγοράς οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: Τους νέους αγοραστές από την κρυπτο-αγορά, την άνθηση στην ασιατική αγορά και την άποψη ότι η τέχνη είναι μια καλή επένδυση σε εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, όπως είναι η δική μας.

“Ανθρωποι που έχτισαν μια περιουσία από τα κρυπτονομίσματα και άλλες τεχνολογίες τώρα συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό. Είναι νέοι και είναι σε όλο τον κόσμο” είπε ο Stewart.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 γεγονότα που καθόρισαν τον κόσμο της Τέχνης το 202112.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα