*Προθεσμία: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022
Σταθερός στόχος του Φεστιβάλ είναι η στήριξη της ελληνικής παραγωγής -ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης- μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στο πρόγραμμα όσο και στην Αγορά του Φεστιβάλ.
Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο, δεκάδες ελληνικές παραγωγές φιλοξενούνται στη διοργάνωση, αναδεικνύοντας τις τάσεις της εγχώριας παραγωγής και παρουσιάζοντας το έργο τόσο καθιερωμένων όσο και πολλά υποσχόμενων σκηνοθετών.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν έως 3 ελληνικά ντοκιμαντέρ, διάρκειας άνω των 70 λεπτών. Επίσης, έως 3 ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Newcomers για πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών. Παράλληλα, έως 2 ελληνικά ντοκιμαντέρ άνω των 45 λεπτών μπορούν να συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Film Forward, το οποίο δοκιμάζει τα όρια της φόρμας του είδους, βλέποντας το ντοκιμαντέρ μέσα από ένα ριζοσπαστικό πρίσμα.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελεί «εισιτήριο» για τα Όσκαρ®, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για τη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες που κερδίζουν το πρώτο βραβείο στα συγκεκριμένα φεστιβάλ μπαίνουν αυτόματα στη λίστα προ-επιλογής, από την οποία θα προκύψει η τελική πεντάδα των υπoψήφιων ταινιών που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
Κανονισμός και αιτήσεις συμμετοχής εδώ.
*Προθεσμία: Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
Με μία νέα συνεργασία που προσφέρει μια μεγάλη υποτροφία, το τμήμα Podcast του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσκαλεί με χαρά δημιουργούς podcast από την Ελλάδα και το εξωτερικό να καταθέσουν τα έργα τους.
Το Φεστιβάλ είναι ένα από τα πρώτα στον κόσμο που ενσωμάτωσε τα podcast στο πρόγραμμά του. Φέτος, εκτός από το Βραβείο Καλύτερου Podcast που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσφέρουν το βραβείο – υποτροφία Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ. Ο νικητής του βραβείου – υποτροφία θα βρεθεί για έξι εβδομάδες στη Γαλλία για να συμμετάσχει στο Sound Documentary International Summer Programme της ENS Louis Lumière που απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου (δημιουργούς blog, podcast ή οποιουδήποτε άλλου ηχητικού project).
Το τμήμα podcast του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης χωρίζεται σε δύο υποτμήματα: το διαγωνιστικό τμήμα podcast και το εκτός συναγωνισμού τμήμα podcast. Τα podcast που θα επιλεγούν, θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2022.
Στο τμήμα podcast μπορούν να συμμετέχουν podcast ελληνικής γλώσσας και αγγλικής γλώσσας, τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στη διοργάνωση.
Στο τμήμα podcast του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μπορούν να συμμετέχουν:
- podcast μυθοπλασίας
- podcast τεκμηρίωσης
- podcast είτε μυθοπλασίας είτε τεκμηρίωσης που ενσωματώνουν συνεντεύξεις στην αφήγησή τους
Τα podcast θα πρέπει να έχουν διάρκεια από 20 έως 30 λεπτά.
Κανονισμός και αιτήσεις συμμετοχής εδώ.