MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Λιούις Χάμιλτον: 5 μαθήματα ζωής από το νέο πρότυπο του αθλητισμού

Σήμερα γιορτάζει τα 37 του χρόνια ο Λιούις Χάμιλτον, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στον χώρο του αθλητισμού, που για πολλούς είναι το “νέο” πρότυπο αθλητή.

Λιούις Χάμιλτον. Photo Credits: Formula 1
Λιούις Χάμιλτον. Photo Credits: Formula 1
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 7 Ιανουαρίου του 1985 γεννήθηκε ο ταλαντούχος πιλότος και 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον. Από το Βρετανικό Πρωτάθλημα Καρτ μέχρι την ισοφάριση του ρεκόρ Πρωταθλημάτων του θρυλικού Μίκαελ Σουμάχερ, ο Λιούις Χάμιλτον θεωρείται ένα από τα καλύτερα αθλητικά πρότυπα, και όχι αδίκως.

Σε μικρή ηλικία βίωσε το διαζύγιο των γονιών του και έπειτα έζησε με τον πατέρα και την μητριά του. Ο πατέρας του από πάντα ήταν πολύ υποστηρικτικός, και παρόλο που τα οικονομικά της οικογένειάς του ήταν σε άσχημη κατάσταση, δεν θέλησε ποτέ να βάλει φρένο στα όνειρα του γιου του.

Με την εργασιακή ηθική και την αποφασιστικότητα που πρεσβεύει, ο πιλότος της Mercedes το 2020 κατάφερε να σπάσει ένα ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχερ, κερδίζοντας 95 νίκες, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 103. Μάλιστα, ο εξαιρετικός πιλότος είναι Σερ, καθώς μετά το 7ο Πρωτάθλημά του τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Λιούις Χάμιλτον δεν είναι όμως απλά ένας πιλότος της Formula 1. Αγαπάει την μόδα και με το δικό του προσωπικό στυλ το οποίο δεν παραμελεί ποτέ, έχει κερδίσει επάξια και τον τίτλο του πιο καλοντυμένου πιλότου. Εκτός από ταλέντο στην αγωνιστική οδήγηση όμως, ο Χάμιλτον έχει και μουσική παιδεία, καθώς είναι λάτρης της ραπ και ηλεκτρονικής μουσικής, έχοντας μάλιστα στο ενεργητικό του μία συνεργασία με την Κριστίνα Αγκιλέρα στο τραγούδι Pipe.

Ο ίδιος ξεκίνησε όπως και πολλοί συναθλητές του από αγώνες καρτ. Όμως εξαιτίας των ελάχιστων οικονομικών πόρων που διέθετε, του ήταν αρκετά δύσκολο να ανελιχθεί. Το πείσμα, η θέληση και η αρχή του να μην τα παρατάει ποτέ, του χάρισαν 7 Παγκόσμια Πρωταθλήματα αλλά και έναν ακόμα πιο σημαντικό τίτλο, αυτό του αθλητή πρότυπο.

Αυτά είναι λοιπόν τα 5 πράγματα που μας έμαθε, και θα συνεχίζει να μας μαθαίνει, ο επτάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 και δικαίως πρότυπο για πολλούς νέους.

  1. Η δημοσιότητα πρέπει να χρησιμοποιείται για καλό

Παρόλο που η Formula 1 δεν είναι ο χώρος για να εκφράσει κανείς τις απόψεις του, ο Λιούις Χάμιλτον είναι ακόμα και στην αγωνιστική πίστα ένα από τα πιο ενεργά πρότυπα που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, δεν γλίτωσε τον ρατσισμό για το χρώμα του δέρματος του, καθώς ήταν ο μόνος έγχρωμος πιλότος. Χωρίς να τα βάλει κάτω όμως, και πάντα με γνώμονα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένιωσε την ανάγκη να αφυπνίσει το κοινό του για σοβαρά κοινωνικά θέματα και να γίνει η φωνή της διαφορετικότητας στο άθλημα αυτό.

Και καθώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους ανθρώπους που ασκούν μεγάλη επιρροή στο κοινό τους, αξιοποίησε πολλές φορές το βήμα του για να μιλήσει, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούσε λέξεις, για τα μείζονα θέματα που προκύπτουν. Από τις μπλούζες που φοράει όταν θέλει να υποστηρίξει κάτι, μέχρι και τα αγωνιστικά κράνη του, η συμπεριφορά του Χάμιλτον είναι ένα πρότυπο για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρί Τισό: Η κινηματογραφική ζωή της γυναίκας που άφησε εποχή με τα κέρινα ομοιώματά της12.09.2018
  1. Ακόμα και με τις πιο μικρές κινήσεις μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά που πιστεύουμε

Και αφού είπαμε πως ο ταλαντούχος πιλότος της Formula 1 προσπαθεί πάντα να είναι πρότυπο ακόμα και με τις πιο μικρές κινήσεις, το κράνος του συγκεκριμένα έχει κατά καιρούς γίνει μέσο έκφρασης των προσωπικών του πιστεύω. Από το κίτρινο κράνος που φορούσε στις πρώτες σεζόν του, μέχρι και το φετινό «περήφανο» κράνος του, ο Λιούις Χάμιλτον δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει σημαντικές δηλώσεις με τις πράξεις του, που είναι πιο ηχηρές από τα λόγια. Το πρώτο εκείνο κίτρινο κράνος το είχε σχεδιάσει ως φόρο τιμής στον ήρωα του, τον Άιρτον Σένα, ο οποίος είχε βρει τραγικό θάνατο στην πίστα της Formula 1 το 1994.

Το 2020, στο κράνος του πιλότου σημειώθηκε μια αλλαγή, η οποία έδειξε την υποστήριξή του στο κίνημα Black Lives Matter. Ο Χάμιλτον φόρεσε ένα μαύρο κράνος με μοβ τόνους και οι μάσκες που φορούσε έγραφαν Black Lives Matter.

Φέτος, χρησιμοποίησε πάλι το κράνος του, για να κάνει μια δήλωση μεγάλης σημασίας, αν συνειδητοποιήσουμε το μέρος που έγινε αυτή. Συγκεκριμένα, σε όλους τους αγώνες της φετινής σεζόν που σημειώθηκαν σε χώρες της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι γνωστή για τις αναχρονιστικές απόψεις της σχετικά με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ο Χάμιλτον φόρεσε ένα κράνος… υπερηφάνειας. Με το κράνος του να στολίζεται με την ανανεωμένη σημαία του pride συγκεκριμένα στις χώρες που δεν υποστηρίζουν αυτή την κοινότητα, ο Χάμιλτον έδωσε με τις πράξεις του ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα, που είχε ανάγκη να «ακουστεί», ειδικά από έναν αθλητή πρότυπο για πολλούς νέους.

  1. Πρέπει να αποδεχόμαστε τις ήττες μας

Ο Λιούις Χάμιλτον μπορεί να μην έγινε φέτος οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, αλλά όταν έπρεπε να υποστεί την ομολογουμένως άδικη ήττα του, απέδειξε πως είναι αληθινός πρωταθλητής.

Στο τελευταίο Grand Prix του φετινού Πρωταθλήματος που έλαβε μέρος στο Άμπου Ντάμπι, ο Χάμιλτον έφτασε μία ανάσα πριν την νίκη, η οποία στον συγκεκριμένο αγώνα του άξιζε δικαιωματικά. Ο κύριος αντίπαλος του, Μαξ Φερστάπεν, χρειαζόταν στην κυριολεξία ένα θαύμα για να τον προσπεράσει, το οποίο ήρθε τα τελευταία 2 λεπτά από τους αγωνοδίκες και την FIA. Όταν σημειώθηκε ένα ατύχημα μόλις 5 γύρους πριν το τέλος, και ενώ ο Χάμιλτον προηγούνταν κατά πολύ και είχε την νίκη σίγουρη, στον αγώνα μπήκε αυτοκίνητο ασφαλείας για να βεβαιώσει ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά και θα καθαρίσει η πίστα από τα θραύσματα του ατυχήματος.

Εκείνη τη στιγμή, κάποια μονοθέσια ήταν ένα γύρο πίσω και συγκεκριμένα ανάμεσα στον Χάμιλτον, ο οποίος τα είχε προσπεράσει κανονικά κατά τη διάρκεια του αγώνα, και στον Φερστάπεν, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να τα προσπεράσει. Και ενώ όλοι ήταν σίγουροι πως ο Χάμιλτον θα «σήκωνε» το 8ο Πρωτάθλημά του, η απόφαση της FIA λίγα λεπτά πριν το τέλος να προσπεράσουν τα μονοθέσια αυτά, έδωσε στον Φερστάπεν απλόχερα τον πρώτο του τίτλο.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ο Λιούις Χάμιλτον να εξοργιστεί με αυτή την άδικη απόφαση και να αντιδράσει έντονα που έχασε το Πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια του, αυτός συνεχάρη τον Φερστάπεν και φυσικά την δική του ομάδα, χωρίς να δείχνει λεπτό πως έχει νευριάσει με αυτή την εξέλιξη, δείχνοντας αντιθέτως την γενναιοδωρία αλλά και το ήθος του, το οποίο φάνηκε από πιο έντονα όταν ζήτησε από την ομάδα του να αποσύρει την ένσταση που είχαν θέσει για το αποτέλεσμα του αγώνα.

  1. Με θέληση και προσπάθεια μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα

Παρόλο που είναι εύκολο για τους επικριτές του να δηλώνουν ότι ο Χάμιλτον κέρδισε τόσους τίτλους μόνο επειδή η ομάδα του διαθέτει ένα από τα καλύτερα αγωνιστικά μονοθέσια, αυτό φυσικά και είναι μία λάθος διαπίστωση. Αν ο Λιούις Χάμιλτον δεν είχε το ταλέντο αλλά και το πείσμα που διαθέτει, κανένα μονοθέσιο δεν θα μπορούσε να του αποφέρει 7 Πρωταθλήματα.

Η προπόνηση του είναι εντατική και αρκετά δύσκολη, αλλά αναγκαία για την επιτυχία του στους αγώνες και φυσικά για να διατηρείται υγιής. Το να είσαι πιλότος της Formula 1 απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση αλλά και νοητική διαύγεια. Για αυτούς τους λόγους, ο Χάμιλτον καθημερινά ακολουθεί ένα πρόγραμμα ειδικής χορτοφαγικής διατροφής και γυμναστικής που περιέχει τρέξιμο, pilates και boxing.

Αρκετά σημαντική όμως είναι και η καλή διάθεση και η ηρεμία πριν από κάθε αγώνα. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου. Το να είμαι μαζί τους με βοηθά να χαλαρώνω και να συγκεντρώνω την ενέργειά μου. Αλλά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αδρεναλίνη. Λατρεύω οτιδήποτε κάνει την καρδιά μου να χτυπά πιο γρήγορα, είτε είναι σκι, sky-diving ή σέρφινγκ».

  1. Δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε

Το μότο του στην ζωή είναι πως δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ, ό, τι και να γίνει και δεν ξεχνάει να το θυμίζει αυτό στους fans του, όποτε έχει την ευκαιρία. Βέβαια και ο ίδιος, εξαιτίας αυτού του μότο έγινε ένας από τους καλύτερους πιλότους Formula 1 της γενιάς του.

Όταν ήταν μόλις 10 ετών, και ενώ το άστρο του στην αγωνιστική οδήγηση είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μετά την νίκη του στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Καρτ, είχε ζητήσει από τον υπεύθυνο της McLaren να τον βάλει στην ομάδα. Η αυτοπεποίθησή του αυτή και η θέλησή του κρίθηκαν καθοριστικά στην επερχόμενη καριέρα του. Ο Ρον Ντένις, ο άνθρωπος της McLaren που είχε δεχτεί την πρόταση αυτή και μετά από χρόνια έγινε το χέρι που βοήθησε τον Χάμιλτον να κάνει την θριαμβευτική του είσοδο στο άθλημα, θυμάται έναν αποφασισμένο νεαρό που ανά καιρούς εμφανιζόταν στην ζωή του, μέχρι τελικά να μπει για τα καλά σε αυτή.

Ο Λιούις Χάμιλτον μαζί με τον Ρον Ντένις

Ο Λιούις Χάμιλτον μαζί με τον Ρον Ντένις

Τότε, ο Χάμιλτον είχε πλησιάσει τον Ντένις και του είχε πει: «Γεια, είμαι ο Λιούις Χάμιλτον, μόλις κέρδισα το Βρετανικό Πρωτάθλημα Καρτ και μια μέρα θέλω να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 με το αυτοκίνητό σου.» Ο Ντένις εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητά του και του είπε πως σε 9 χρόνια θα ξανά μιλούσαν, όπως και έγινε.

Περίπου 10 χρόνια μετά, η αποφασιστικότητά του επέφερε καρπούς και ο Χάμιλτον έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 με τη McLaren. Ένα ντεμπούτο εξαιρετικά δυναμικό, καθώς ο Λιούις σε εκείνο το Πρωτάθλημα τερμάτισε 1 φορά στην τρίτη θέση, 4 φορές στην δεύτερη θέση και 1 στην πρώτη, δείχνοντας σε όλους πως ποτέ δεν πρέπει να παρατάμε τα όνειρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜίκαελ Σουμάχερ: Όσα δεν ξέραμε για τον κορυφαίο πιλότο της Formula 112.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες