MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
30
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οι παραστάσεις που περιμένουμε τη νέα χρονιά

Φτιάχνουμε την θεατρική ατζέντα για τους πρώτους μήνες του δύσκολου 2022, με 15 παραστάσεις αιχμής.

Στέλλα Χαραμή | 07.01.2022 Φωτογραφία εξωφύλλου: Πάνος Γιαννακόπουλος, Μιχάλης Γκούμας

Κανονικά, η αναγγελία καινούργιων παραγωγών για το δεύτερο μισό της χειμερινής θεατρικής περιόδου είναι νέο χαρμόσυνο. Εν μέσω, όμως, του νέου σαρωτικού κύματος της πανδημίας όπου δεκάδες θέατρα υπολειτουργούν ή κλείνουν προσωρινά βάσει πρωτοκόλλου, το τοπίο μοιάζει ασταθές έως και χαοτικό. Παρόλα αυτά, επειδή η δημιουργία δεν συνηθίζει (κι ούτε πρέπει) να κοπάζει, κάνουμε μια πρώτη επιλογή για τις σημαντικές παραγωγές που έχουν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο έως και την Άνοιξη.

Κόκκινα φανάρια στο Cartel

phοto credit: Γιώργος Καλφαμανώλης

Μετά την τεράστια επιτυχία των «Ανθρώπων και ποντικιών», ο Βασίλης Μπισμπίκης περνάει επιτέλους στη νέα του σκηνοθεσία. Βασισμένος στο έργο του Αλέκου Γαλανού, γνωστό και από την ομώνυμη κινηματογραφική του μεταφορά, ξαναβλέπει με ωμό και ρεαλιστικό τρόπο την ιστορία της Μαντάμ Παρί και των «κοριτσιών» που εκδίδονται για να επιβιώσουν.

Πενήντα χρόνια μετά από το πρώτο ανέβασμα του έργου, ο κόσμος του αγοραίου έρωτα παίρνει μια ακόμα πιο τολμηρή ματιά, μέσα από την παρουσία του trans και queer στοιχείου που αναζητούν το δικαίωμα της ελεύθερης ύπαρξης σε μια συντηρητική κοινωνία. Παίζουν οι: Ερατώ Αγγουράκη, Λευτέρης Αγουρίδας, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μπέττυ Βακαλίδου, Δημήτρης Γαλάνης, Γιανμάζ Ερντάλ, Μάρα Ζαλώνη, Μάνος Καζαμίας, Διονύσης Κοκκοτάκης, Δημήτρης Παπάζογλου, Αγγέλα Πατσέλη, Γιώργος Σιδέρης, Τάσος Σωτηράκης, Στέλιος Τυριακίδης, Πουριά Χοσσεϊνί.
Πρεμιέρα 15 Ιανουαρίου

Η αυλή των θαυμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το σπουδαίο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη μετατρέπεται σε μιούζικαλ. Με την συμβολή του Γεράσιμου Ευαγγελάτου στο λιμπρέτο, της Μαρίσας Τριανταφυλλίδου στη δραματουργία, του  Στέφανου Κορκολή στη μουσική, και του Φωκά Ευαγγελινού στις χορογραφίες, ο Χρήστος Σουγάρης σκηνοθετεί την σημαντικότερη λαϊκή ηθογραφία που γράφτηκε μεταπολεμικά, συγκεντρώνοντας έναν πληθωρικό θίασο.

Πρωταγωνιστούν οι Ρούλα Πατεράκη, Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κόρα Καρβούνη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Μάνος Βακούσης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, η διεθνής μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου

Αμαντέους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος – phοto credit: Ελίνα Γιουνανλή

Μετά την μεθυσμένη ερμηνεία του στους «Παίκτες», ο Γιάννης Νιάρρος συναντά έναν πολύ ενδιαφέροντα ρόλο, αυτόν του Αμαντέους Μότσαρτ στην εκδοχή του Πήτερ Σάφερ. Η σχέση του Μότσαρτ και του σύγχρονου του συνθέτη Σαλιέρι, που ζούσε στην σκιά του και φθονούσε το δαιμόνιο ταλέντο του μπαίνει κάτω από το σκηνοθετικό φακό του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Ο Νίκος Ψαρράς θα ερμηνεύσει τον Αντόνιο Σαλιέρι ενώ την πρωταγωνιστική ομάδα συμπληρώνουν οι: Βαγγέλης Δαούσης, Γιάννης Κότσιφας, Μαίρη Μηνά, Βασίλης Ντάρμας, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Τζαβάρας. Το μουσικό τοπίο της παράστασης θα επενδυθεί αποκλειστικά με έργα Μότσαρτ ερμηνευμένο ζωντανά από ένα κουιντέτο εγχόρδων.
Πρεμιέρα 2 Φεβρουαρίου

Ματωμένος γάμος στο Εθνικό Θέατρο

Μαρία Μαγκανάρη – photo credit: Πάνος Κέφαλος

Το κλασικό αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αποτελεί το επόμενο σκηνοθετικό βήμα της Μαρίας Μαγκανάρη. Σαράντα χρόνια μετά το ντεμπούτο του έργου στο Εθνικό, ξαναζωντανεύει η πολύφημη ιστορία της «παράνομης» αγάπης στην ύπαιθρο της Ανδαλουσίας. Μια νεαρή νύφη με το άνθινο στεφάνι στα μαλλιά της, εγκαταλείπει το σκηνικό του γάμου της για να ακολουθήσει τον άνδρα που πραγματικά αγαπά.

Η σκηνοθέτις δίχως να αποχωρίζεται δύο από τις βασικές πρωταγωνίστριες των παραστάσεων της, τη Μαρία Κεχαγιόγλου και την Σύρμε Κεκέ δημιουργεί ωραία πρωταγωνιστική ομάδα: Μαρία Σκουλά, Νικόλας Παπαγιάννης, Νόνη Ιωαννίδου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γιάννης Σαμσιάρης, Βαγγέλης Αμπατζής, Ευσταθία Λαγιόκαπα.
Πρεμιέρα 2 Φεβρουαρίου

Αντιγόνη στο Θέατρο Τέχνης

Μαρία Πρωτόπαππα – phοto credit: Ελίνα Γιουνανλή

Μετά την αριστουργηματική της σκηνοθεσία στο «Ρίττερ, Ντένε, Φος», η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης. Αυτή τη φορά για να σκηνοθετήσει το μύθο της «Αντιγόνης» στην εκδοχή του Ζαν Ανούιγ.

Είναι η δεύτερη φορά που η Πρωτόπαππα επιχειρεί να σκηνοθετήσει τραγωδία – το είχε δοκιμάσει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού πάνω στον «Οιδίποδα». Αξιοποιώντας την κοινωνική συγκυρία όπως η ατομική βούληση συνθλίβεται, η παράσταση φωτίζει τη μάχη του ατόμου με την εξουσία. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Τσορτέκης, Χρήστος Στέργιογλου, Κίττυ Παϊταζόγλου κ.α. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λόλεκ.
Πρεμιέρα 4 Φεβρουαρίου

Moby Dick, the musical στο Christmas Theater

photo credit: Ανδρέας Σιμόπουλος

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Χέρμαν Μέλβιλ πάνω στη μουσική και το λιμπρέτο του Δημήτρη Παπαδημητρίου επανέρχεται σε νέο κύκλο παραστάσεων.

Μια συνάντηση των παραστατικών τεχνών, της μουσικής αλλά και της σύγχρονης τεχνολογίας ολογραφικών και 3d προβολών σε σκηνοθεσία του έμπειρου Γιάννη Κακλέα αναδεικνύει αυτό το μοναδικό περιπετειώδες παραμύθι όπου το κυνήγι μιας ξακουστής φάλαινας κορυφώνεται σε μια υπαρξιακή αναζήτηση. Στον ρόλο του Καπετάνιου Αχαάβ ο τενόρος Μπάμπης Βελισάριος, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Ισμαήλ κι ένας 25μελής θίασος όπου ξεχωρίζουμε τους Θοδωρή Βουτσικάκη, Νικόλα Καραγκιαούρη, Νίκο Σπανάτη.
Πρεμιέρα 9 Φεβρουαρίου

Χαλεπάς στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Αργυρώ Χιώτη – phοto credit: Παναγιώτης Βαξεβάνης

Ο ταραγμένος βίος του Γιαννούλη Χαλεπά, ενός από τους σπουδαιότερους γλύπτες της νεοελληνικής ιστορίας, γίνεται υλικό για μια σύγχρονη μουσική τραγωδία. Η Αργυρώ Χιώτη ενορχηστρώνει σκηνοθετικά αυτή την ιδιόμορφη ονειρική βιογραφία για την οποία γράφει λιμπρέτο ο The Boy, μουσική ο Jan Van Angelopoulos ενώ τα σκηνικά υπογράφει η Έφη Μπίρμπα.

Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τον Σίμο Κακάλα, στην πρώτη του συνεργασία με την Αργυρώ Χιώτη ενώ στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται οι Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου.
Πρεμιέρα 10 Φεβρουαρίου

Πονηρό πνεύμα στο Εθνικό Θέατρο

Γιάννης Χουβαρδάς – phοto credit: Ελίνα Γιουνανλή

Με κωμωδία – και δη με το κοφτερό χιούμορ του Νόελ Κάουαρντ – επανέρχεται ο Γιάννης Χουβαρδάς στο Εθνικό Θέατρο.

Τα συζυγικά ήθη και οι περιπέτειες του γάμου μπαίνουν στο στόχαστρο του έργου που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού – μολονότι έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. Ένας θίασος αξιώσεων, υπό την καθοδήγηση Χουβαρδά: Αμαλία Μουτούση, Άννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δήμου, Κατερίνα Λέχου, Κωνσταντίνα Τάκαλου.
Πρεμιέρα 11 Φεβρουαρίου

Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Μπέτυ Αρβανίτη και Δημήτρης Καρατζάς – phοto credit: Ελίνα Γιουνανλή

Ο Δημήτρης Καραντζάς συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το θέατρο Κεφαλληνίας. Μετά τον «Γυάλινο κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς, επανακάμπτει με Ευγένιο Ο’Νιλ και την συναρπαστική (με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα) ιστορία των αδελφών Τάιρον που εκτυλίσσεται ένα αυγουστιάτικο βράδυ του 1912.

Στην τραγωδία δωματίου τα μετέωρα πρόσωπα του ‘Ο Νιλ ερμηνεύουν οι Μπέτυ Αρβανίτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ελίνα Ρίζου, Αινείας Τσαμάτης.
Πρεμιέρα 18 Φεβρουαρίου

Τρωϊλος και Χρυσηίδα στο Εθνικό Θέατρο

Μαρία Πανουργιά

Πριν από δέκα χρόνια το σαιξπηρικό αριστούργημα προγραμματιζόταν ν’ ανέβει στο Εθνικό υπό την σκηνοθεσία του φημισμένου Σέρβου Οσκάρας Κορσουνόβας. Η ματαίωση εκείνης της παράστασης ξαναδίνει στο Εθνικό την ευκαιρία του επαναπρογραμματισμού του, εδώ σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πανουργιά και μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου.

Στο σκηνικό του Τρωϊκού Πολέμου, εκτός από τον πολύφημο έρωτα του Πάρη και της Ελένης, ένας καινούργιος έρωτας φουντώνει, όταν ο μικρότερος γιος του Πρίαμου, ο Τρωίλος ερωτεύεται τη Χρυσηίδα, την κόρη του μάντη Κάλχα. Το παρασκήνιο του πολέμου που ισοπεδώνει ακόμα το πιο υψηλό συναίσθημα τον έρωτα, ειδομένο με κωμική διάθεση.

Παίζει μια διακεκριμένη ομάδα ηθοποιών της νεότερης γενιάς: Γιάννης Κλίνης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιώργος Κριθάρας, Θανάσης Ζερίτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Ηλίας Μουλάς, Νάνσυ Σιδέρη, Μάνος Πετράκης, Στέλλα Βογιατζάκη κ.α.
Πρεμιέρα 25 Φεβρουαρίου

Μοτέλ στο Θέατρο Τέχνης

Βασίλης Μαυρογεωργίου – phοto credit: Ελίνα Γιουνανλή

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου επιστρέφει στη συγγραφή με ένα έργο που μοιάζει με αστυνομικό νουάρ αλλά τελικά μιλάει για τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις φυλετικές ταυτότητες και τα στερεότυπα. Μια ανάθεση του Θεάτρου Τέχνης σε νέους συγγραφείς για τον θεματικό κύκλο «Η βία παντού» είναι η αφορμή.

Όλα ξεκινούν σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο όπου διαπράχθηκε ο φόνος μιας γυναίκας. Ο δράστης διέφυγε και ο ιδιοκτήτης του Μοτέλ, προσλαμβάνει έναν άνθρωπο που αναλαμβάνει να επαναφέρει σε λειτουργική κατάσταση χώρους όπου έχουν γίνει άγρια εγκλήματα. Σ’ αυτή τη δουλειά γίνεται βοηθός του η κόρη του ιδιοκτήτη. Παίζουν οι Νίκος Αλεξίου, Ιωάννα Μαυρέα, Μαριάννα Κάλμπαρη, Χρήστος Σαπουντζής κ.α.
Πρεμιέρα 4 Μαρτίου

Ο Αυτόχειρ στο Εθνικό Θέατρο

Γιώργος Παπαγεωργίου – phοto credit: Χρήστος Θεολόγου

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου δοκιμάζει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο Εθνικό με ένα σχετικά άγνωστο έργο της ρωσικής δραματουργίας. Στα χνάρια του Γκόγκολ – τον οποίο έχει σκηνοθετήσει – αλλά και του Τσέχωφ, το έργο του Νικολάι ΄Ερντμαν παρακολουθεί την ιστορία ενός άνεργου (και γι’ αυτό απελπισμένου) άνδρα που, κατά λάθος εμφυτεύει στην οικογένεια του, την πεποίθηση πως σχεδιάζει να αυτοκτονήσει.

Μια εκρηκτική κωμωδία – σχόλιο στην κοινωνική υποκρισία, εδώ διαβασμένη μέσα από τη δύναμη της μουσικής. Από τον 17μελή θίασο ξεχωρίζουμε τους Μάκη Παπαδημητρίου, Ναταλία Τσαλίκη, Μανώλη Μαυροματάκη, Κώστα Μπερικόπουλο, Αγορίτσα Οικονόμου, Βάσω Καβαλλιεράτου, Νίκο Καρδώνη, Άγγελο Μπούρα, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη.
Πρεμιέρα 9 Μαρτίου

Noises off στο Θέατρο Παλλάς

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – phοto credit: Ελίνα Γιουνανλή

Είναι η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί καθαρόαιμη κωμωδία. Πόσο μάλλον όταν αυτή είναι η ξέφρενη, θεότρελη φάρσα του Μάικλ Φρέιν γνωστή ως «Το σώσε». Μια διαρκής αναρώτηση για το τι είναι θέατρο, όπως αυτή εξελίσσεται στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης γκαφατζήδων.

Το all star cast – και με εχέγγυα στην κωμωδία – μας προδιαθέτει θετικά: Σμαράγδα Καρύδη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λένα Παπαληγούρα και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Πρεμιέρα Μέσα Μαρτίου

O Μισάνθρωπος στο Θέατρο Σφενδόνη

Άντζελα Μπρούσκου

Η Άντζελα Μπρούσκου ετοιμάζεται να επιστρέψει στο «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου. Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πρώτη της απόπειρα στο κλασικό κείμενο του Μολιέρου σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη το ξανακοιτάζει υπό το πρίσμα μιας αποτυχημένης κοινωνίας που υποκινεί τους μισάνθρωπους εντός της.

Με αφετηρία την ιστορία του Αλσέστ που αντιστέκεται στην υποκρισία της μπουρζουαζίας, η Μπρούσκου ερευνά την αντικοινωνική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα μιας εποχής όπου βασιλεύει η τοξικότητα και η ανθρωποφαγία με την παραμικρή αφορμή. Και άρα οδηγεί στη μοναξιά και την απομόνωση όλους όσοι δεν μπορούν να αφομοιωθούν από αυτήν.

Στο ρόλο του «Μισανθρώπου» θα δούμε τον Θάνο Παπακωνσταντίνου και μαζί του τις Παρθενόπη Μπουζούρη, Μαρία Διακοπαναγιώτου κ.α.
Πρεμιέρα Τέλη Μαρτίου

Ματωμένα Χώματα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Γιώργος Παλούμπης – photo credit: Κοσμάς Ινιωτάκης

Το βιβλίο σταθμός της Διδώς Σωτηρίου για την ελληνική λογοτεχνία περνάει στα χέρια του σκηνοθέτη Γιώργου Παλούμπη. Γνωστός για «ειδίκευση» του στις ρεαλιστικές αναγνώσεις, ο Παλούμπης καταπιάνεται με το έπος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας – καθώς συμπληρώνονται και 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή – που εκκινεί από την ιστορία του Μικρασιάτη αγρότη Μανώλη Αξιώτη.

Αδικία, προδοσία, εκμετάλλευση και στυγνή βαρβαρότητα διαπλέκονται με στιγμές βαθιάς φιλίας, κατανόησης και αγάπης σε μια παράσταση για τον άνθρωπο σε οριακές καταστάσεις. Η πρωταγωνιστική ομάδα είναι υπό διαμόρφωση.
Πρεμιέρα 27 Απριλίου

Φρανκενστάιν – Ο Χαμένος παράδεισος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Λένα Κιτσοπούλου – phοto credit: Ελίνα Γιουνανλή

Η αγάπη της Λένας Κιτσοπούλου για την υπαρξιακή απελπισία, βαμμένη πάντα στα χρώματα του σπλάτερ, τροφοδοτείται εκ νέου από τον διάσημο μύθο του Φρανκεστάιν. Αφετηρία της, το μυθιστόρημα που έγραψε το 1820 και σε ηλικία 19 ετών η Μαίρη Σέλλευ, στοιχειώνοντας την παγκόσμια λογοτεχνία: Η περιπέτεια ενός γιατρού και ανατόμου που συλλέγει ανθρώπινα μέλη για να κατασκευάσει τελικά ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα και να του δώσει ζωή με τη δύναμη του ηλεκτρισμού.

Η Κιτσοπούλου, με το σταθερό σατιρικό της πνεύμα, αναρωτιέται για τα τέρατα της δικής μας καθημερινότητα αλλά και τελικά, για το πόσο πολύ τους μοιάζουμε. Η ίδια επί σκηνής, μαζί με τους Γιάννη Κότσιφα, Έμιλυ Κολιανδρή, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνο Παπαδόπουλο, Χριστίνα Αντωναράκη κ.α.
Πρεμιέρα 14 Μάϊου

Περισσότερα από Art & Culture