MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οι σημαντικότερες κινηματογραφικές στιγμές του 2021

Λίγες ημέρες πριν αποχαιρετίσαμε το 2021 και αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να κάνουμε μία αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές που μάς χάρισε, όσον αφορά στον κινηματογράφο.

Digger
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Κάθε φορά που μια χρονιά φτάνει στο τέλος της φέρνει μαζί και την ώρα του ετήσιου απολογισμού. Όσον αφορά στο σινεμά, το 2021 ήταν μια «δυνατή» χρονιά μετά από έναν χρόνο απουσίας εξαιτίας της πανδημίας. Ας δούμε τις σημαντικότερες στιγμές για το σινεμά που συνέβησαν μέσα στη χρονιά!

Επιτέλους κλειστές αίθουσες!

Τόσο το καλοκαίρι του 2020, όσο και αυτό του 2021, τα θερινά σινεμά λειτουργούσαν κανονικά. Ωστόσο, κάτι εξακολουθούσε να μάς λείπει τον υπόλοιπο χρόνο. Ήταν οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, αυτό που πατροπαράδοτα μάς έρχεται στον νου όταν ακούμε τη λέξη “σινεμά”. Και φέτος το φθινόπωρο καταφέραμε και πάλι να συναντηθούμε στην σκοτεινή αίθουσα. Ακόμη και με μειωμένη πληρότητα, με μάσκες κι άλλους τόσους περιορισμούς, η κοινή θέαση στον χώρο που αξίζει σε κάθε ταινία να προβληθεί, έγινε πραγματικότητα! Και είχαμε την τύχη να δούμε πολλές παραπάνω ταινίες, μιας που συγκεντρώθηκαν αυτές που έπρεπε να είχαν κυκλοφορήσει το 2020 με αυτές του 2021!

Οι γυναίκες στο προσκήνιο

Το 2021 αποδείχθηκε…γυναικεία υπόθεση για τον κινηματογράφο με πολλές γυναίκες να λαμβάνουν υψηλές διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ. Ξεκινώντας με τα Όσκαρ, η Κλόε Ζάο παρέλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το “Nomadland”. Επίσης, η Έμεραλντ Φένελ κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία “Promising Young Woman”, την οποία και σκηνοθέτησε. Στο Φεστιβάλ Καννών που ακολούθησε το καλοκαίρι του 2021, το σημαντικότερο βραβείo της βραδιάς δόθηκε και πάλι σε γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα, η Ζουλιά Ντουκουρνό κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για το “Titane”, μια σοκαριστική body horror ταινία. Τέλος, στο Φεστιβάλ Βενετίας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη, τιμήθηκαν δύο γυναίκες. Η Οντρέι Ντιγουάν έλαβε τον Χρυσό Λέοντα για το “Happening” και η Τζέιν Κάμπιον το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το “The Power of the Dog”, το οποίο βρίσκεται πια στο Netflix.

Ζουλιά Ντουκουρνό

Το «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στο 74ο Φεστιβάλ των Καννών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓυναίκες στο σινεμά: Πέντε ταλαντούχες σκηνοθέτιδες κατακτούν έναν ανδροκρατούμενο χώρο12.09.2018

Ο ελληνικός κινηματογράφος είχε ηχηρή παρουσία

Στα θερινά παρακολουθήσαμε πολλές νέες ελληνικές ταινίες -πρωτοεμφανιζόμενων και μη- που σάρωσαν τα ταμεία. Η πιο γνωστή που συνέχισε και στις κλειστές αίθουσες είναι το “Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που κέρδισε 11 βραβεία Ίρις. Εξίσου καλά τα πήγαν και τα “Μήλα” του Χρήστου Νίκου, το “Πρόστιμο” του Φωκίωνα Μπόγρη και «Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ ελληνικός κινηματογράφος αναγεννιέται: Έξι ταινίες που κέρδισαν το κοινό12.09.2018

Η χρονιά των blockbuster

Με την πανδημία να έχει καθυστερήσει την κυκλοφορία πολλών μεγάλων παραγωγών, αυτές ήρθαν μαζικά στις αίθουσες. Κάπως έτσι, σε μια χρονιά βγήκε η τελευταία ταινία με τον Ντάνιελ Κρεγκ στον ρόλο του πράκτορα Τζέιμς Μποντ “No Time to Die”  αλλά και ταινίες της Marvel, όπως το “Eternals” και το “Spider-man: No Way Home”. Μεγάλες παραγωγές που όλοι περίμεναν ήταν και το “Dune” του Ντένι Βιλνέβ αλλά και το “The Matrix Resurrections”.

No Time to Die

No Time to Die

Η επιστροφή μεγάλων σκηνοθετών

Πέρα από τα blockbuster, είχαμε και ταινίες που με λιγότερη δυναμική αλλά με μεγάλο όνομα στην σκηνοθεσία, ήταν πολλά υποσχόμενες -κι όχι άδικα! Μερικές μονάχα από αυτές είναι το “Parallel Mothers” του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το “The Last Duel” του Ρίντλεϊ Σκοτ, η “Annette” το Λέος Καράξ, η “Benedetta” του Πολ Βερχόφεν, το “The French Dispatch” του Γουές Άντερσον, το “The Hand of God” του Πάολο Σορεντίνο και το “West Side Story” του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

The French Dispatch

The French Dispatch

Το «αντίο» στον Ζαν Πολ Μπελμοντό

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, ο θρυλικός ηθοποιός του Νέου Κύματος και όχι μόνο. Ήταν ίσως η πιο δυσάρεστη απώλεια για τον κινηματογραφικό χώρο για την χρονιά που αποχαιρετούμε, ο οποίος θα ζει πια μέσα από τις αριστουργηματικές ταινίες που πρωταγωνίστησε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖαν Πολ Μπελμοντό: Ο πιο «ωραίος άσχημος» του κινηματογράφου που έγινε το πρόσωπο του Νέου Κύματος12.09.2018

Περισσότερα από Cine News