MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Οι Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Ανήκουν στην Αθήνα»

Μετά από 50 χρόνια, η βρετανική εφημερίδα τάσσεται για πρώτη φορά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, photo credits: Solipsist~commonswiki/Wikimedia Commons
Τα γλυπτά του Παρθενώνα, photo credits: Solipsist~commonswiki/Wikimedia Commons
Monopoli Team

Σε ένα νέο δημοσίευμα , με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά», οι Times τάσσονται για πρώτη φορά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η βρετανική εφημερίδα ανακοίνωσε ότι μετά από 50 χρόνια συνεχούς στήριξης στη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείου, αλλάζει γνώμη και στηρίζει την ελληνική πλευρά.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι τα τόσο θεμελιώδη έργα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως τώρα οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει τώρα να επιστρέψουν», γράφουν χαρακτηριστικά για την αναπάντεχη αυτή αλλαγή στάσης τους.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας να επιστρέψει για οκτώ χρόνια στην Ελλάδα το μαρμάρινο θραύσμα Fagan της θεάς Άρτεμης, το οποίο όπως και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είχε κλαπεί. Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα και θα εκτεθεί στο Μουσείο του Παρθενώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία υπάρχει πιθανότητα το έργο να παραμείνει στην Ελλάδα επ’ αόριστον.

Με αφορμή την συμφωνία αυτή, οι Times αναφέρουν μια παρόμοια πρόταση που είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο. «Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια εκ περιτροπής έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα» αναφέρεται στο δημοσίευμα, που σημειώνει ότι φυσικά η συμφωνία απέτυχε λόγω της διαμάχης για την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα, με την Βρετανία να επιμένει ότι είχαν αγοραστεί και παραμένουν ιδιοκτησία του Μουσείου.

Τότε είχαν ακουστεί και τα επιχειρήματα περί “αυξανόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα”, που “έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του Παρθενώνα, ενώ τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν διατηρηθεί σε σχεδόν παρθένα κατάσταση σε ένα καθαρό, ασφαλές περιβάλλον”. Οι Times τονίζουν ότι το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει πλέον, αφού «η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά γλυπτά και όπου τα μάρμαρα θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο».

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που ζητά την επιστροφή της πολιτισμικής της κληρονομιάς από άλλες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: ο Λόρδος Βύρων θεωρείται ήρωας της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο ελληνισμός έφτασε στο απόγειό του στη βικτωριανή Βρετανία. Ο διαχωρισμός στοιχείων ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να βγάζεις τον Άμλετ από το First Folio των έργων του Σαίξπηρ και να λες ότι τα δύο μπορούν ακόμα να υπάρχουν χωριστά», αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, που καταλήγει ότι “η επιστροφή τους θα ήταν μια γενναιόδωρη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες”.

Πρόκειται για άλλη μία δημόσια υποστήριξη της ελληνικής πλευράς, μετά το δημοσίευμα των New York Times που καταδίκαζε τη βρετανική κυβέρνηση για τη στάση της, αλλά και την έκκληση της UNESCO, που για πρώτη φορά φέτος ψήφισε ομόφωνα μία απόφαση αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNew York Times: Όσο η Ευρώπη επιστρέφει έργα τέχνης, η Βρετανία παραμένει σιωπηλή για τα γλυπτά του Παρθενώνα12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα