MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Sex Pistols: Η πιο punk συναυλία του συγκροτήματος ήταν και η τελευταία τους

Πριν από 44 χρόνια το συγκρότημα που καθόρισε το punk κίνημα των 70s έδωσε μία τελευταία επεισοδιακή συναυλία που θα σήμαινε το τέλος των Sex Pistols.

Sex Pistols, Peter Vernon, © EMI Music Archive
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Πριν από 44 χρόνια οι Sex Pistols ξεκίνησαν την πρώτη (και τελευταία τους) περιοδεία στην Αμερική, η οποία θα ήταν και η τελευταία τους περιοδεία ως συγκρότημα. Μπορεί να μην το γνώριζαν τότε, αλλά τα γεγονότα της 14ης Ιανουαρίου του 1978 θα οδηγούσαν το ιστορικό συγκρότημα, που καθόρισε το punk κίνημα των 70s και προκάλεσε έναν ηθικό πανικό χωρίς προηγούμενο στην Βρετανία, στην διάλυση.

Το κοινό ήταν εχθρικό και βίαιο, ο Σιντ Βίσιους (που λίγες μέρες αργότερα θα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο καταβεβλημένος από τα ναρκωτικά) έκανε την μία επίθεση μετά την άλλη, ενώ ο Τζόνι Ρότεν σε ένα παραλήρημα θα έκανε ξεκάθαρα τα συναισθήματα του για το συγκρότημα.

Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς έγινε στην καθοριστική αυτή συναυλία, που ήταν καταστροφική για το συγκρότημα και αποτέλεσε ίσως την πιο σημαντική και punk στιγμή τους.

Οι Sex Pistols στην τελευταία τους συναυλία, 14 Ιανουαρίου 1978

Οι Sex Pistols στην τελευταία τους συναυλία, 14 Ιανουαρίου 1978

Όλα όσα έγιναν στην επεισοδιακή τελευταία συναυλία των Sex Pistols

Από την αρχή, όλα έδειχναν ότι αυτή η περιοδεία θα ήταν δύσκολη, αν όχι καταστροφική, κανείς όμως δεν περίμενε ότι θα οδηγήσει στο τέλος του συγκροτήματος.

Τα πρώτα εμπόδια ήρθαν πριν καν ξεκινήσει η περιοδεία, όταν οι αρχές των ΗΠΑ δίστασαν να δώσουν τις απαραίτητες άδειες στα μέλη των Sex Pistols, που είχαν ποινικό μητρώο. Έτσι, η περιοδεία δεν ξεκίνησε στα τέλη του Δεκέμβρη, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά τον Ιανουάριο, ενώ οι συναυλίες στις βόρειες πολιτείες ακυρώθηκαν.

Έτσι, το συγκρότημα έμεινε με μία περιοδεία στον (παραδοσιακά συντηρητικό) Νότο, με τον μάνατζερ του συγκροτήματος, Μάλκολμ ΜακΛάρεν, να παραδέχεται μετά από χρόνια ότι είχε κλείσει επίτηδες bars, στα οποία σύχναζαν συντηρητικοί “χωριάτες”. Στόχος του ΜακΛάρεν ήταν να προκληθούν επεισόδια που θα ενίσχυαν τον “θρύλο” των Sex Pistols -και δυστυχώς τα κατάφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ ιστορία της grunge μουσικής μέσα από 15 άλμπουμ12.09.2018

Ο εθισμένος στην ηρωίνη Σιντ Βίσιους εμφανιζόταν στην σκηνή με τα λόγια “Δώστε μου την δόση μου” γραμμένη (ή σύμφωνα με άλλους χαραγμένη) στο στήθος του, μιλούσε υποτιμητικά στους φανς του συγκροτήματος, έκανε επιθέσεις στο κοινό, τους φωτογράφους, ακόμα και στους σωματοφύλακές του.

Τελικά, στις 14 Ιανουαρίου 1978, στο Winterland Ballroom στο Σαν Φρασίνσκο, το ποτήρι θα ξεχείλιζε. Το συγκρότημα επηρεασμένο από την συμπεριφορά του Βίσιους είχε αποξενωθεί. Έτσι, ο άρρωστος Τζόνι Ρότεν σε ένα παραλήρημα ανακοίνωσε στο κοινό ότι θα έπαιζε ένα τελευταίο τραγούδι, μία εκδοχή του “No Fun” των Stooges, γιατί “βαριόταν”.

Επαναλαμβάνοντας ότι αυτό πλέον δεν του προσέφερε “καμία διασκέδαση” (“No Fun”), ρώτησε το κοινό “Έχετε νιώσει ποτέ εξαπατημένοι; Καληνύχτα!” και πέταξε το μικρόφωνο του, φεύγοντας από τη σκηνή. Μετά από χρόνια θα παραδεχόταν ότι το έκανε, γιατί ένιωθε εξαπατημένος από το συγκρότημα και τον μάνατζερ τους.

Δημοσίευμα-κριτική της συναυλίας στην San Francisco Chronicle, του John Wasserman

Δημοσίευμα-κριτική της συναυλίας στην San Francisco Chronicle, του John Wasserman

Το τέλος του συγκροτήματος

Λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου, ο Ρότεν θα ανακοίνωνε την διάλυση του συγκροτήματος στην Νέα Υόρκη. Ο ΜακΛάρεν με τους Στιβ Τζόουνς και Πωλ Κουκ θα ταξίδευαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για διακοπές, ενώ ο Σιντ Βίσιους θα νοσηλευόταν αμέσως σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, καθώς οι καταχρήσεις τον είχαν καταβάλει.

Το συγκρότημα δεν θα επέστρεφε ποτέ ξανά στη σκηνή, αφού ο ΜακΛάρεν είχε απομακρύνει τον Τζόνι Ρότεν και έψαχνε νέο τραγουδιστή. Όλα τα σχέδια του, όμως, κατέρρευσαν όταν τον Φεβρουάριο του 1979, ο Σιντ Βίσιους θα πέθαινε από υπερβολική δόση ηρωίνης, λίγο μετά τη σύλληψη του για τον φόνο της κοπέλας του, Νάνσι Σπάνγκεν.

Αυτό ήταν και το επίσημο τέλος του συγκροτήματος που αποτέλεσε την προσωποποίηση του punk κινήματος και επηρέασε την πορεία της ροκ μουσικής όπως λίγα συγκροτήματα. Όπως συνέβη και με τους Doors, τους Led Zeppelin, και πολλά από τα σημαντικότερα ροκ συγκροτήματα, τα ναρκωτικά και οι εσωτερικές διαμάχες αποδείχθηκαν μοιραία και μας στέρησαν πολλές ακόμα ιστορικές μουσικές στιγμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ40 χρόνια χωρίς Led Zeppelin: Η αλήθεια πίσω από την ιστορική διάλυση του συγκροτήματος12.09.2018

Δείτε ολόκληρη την τελευταία συναυλία των Sex Pistols εδώ:

Περισσότερα από Ιστορίες