Dune: Συλλέκτες κρυπτονομισμάτων ξόδεψαν 3 εκ. δολάρια για το βιβλίο, πιστεύοντας πως αγόραζαν τα δικαιώματα της ταινίας
Συλλέκτες κρυπτονομισμάτων αγόρασαν σε δημοπρασία ένα αντίγραφο του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε ο σκηνοθέτης Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι για τη διασκευή του σεναρίου του «Dune», πιστεύοντας πως αγόραζαν τα πνευματικά δικαιώματα για την παραγωγή NFT. Κακώς…
Πριν από έναν χρόνο, ένα σπάνιο βιβλίο στο οποίο βασίστηκε ο σκηνοθέτης Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι για τη διασκευή του σεναρίου του ομώνυμου μυθιστορήματος «Dune», βγήκε σε δημοπρασία. Τότε οι ειδικοί δεν περίμεναν να πουληθεί για περισσότερα από 40.000 δολάρια.
Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο κατέληξε να πουληθεί στην εξωφρενική τιμή των 3 εκατομμυρίων δολαρίων από μια ομάδα συλλεκτών κρυπτονομισμάτων, τους Spice DAO. Πολύ γρήγορα η αγορά τους αυτή αποδείχθηκε πως βασίστηκε σε μια τρομερή πλάνη…
We won the auction for €2.66M. Now our mission is to:
1. Make the book public (to the extent permitted by law)
2. Produce an original animated limited series inspired by the book and sell it to a streaming service
3. Support derivative projects from the community pic.twitter.com/g4QnF6YZBp
— Spice DAO (🏜,🏜) (@TheSpiceDAO) January 15, 2022
Οι Spice Dao πραγματοποίησαν την συγκεκριμένη αγορά με σκοπό να ψηφιοποιήσουν το περιεχόμενο του βιβλίου και να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη σειρά κινουμένων σχεδίων εμπνευσμένη από αυτό. Στην συνέχεια θα πουλούσαν τη σειρά σε κάποια πλατφόρμα streaming. Το κακό είναι πως νόμιζαν πως αγόραζαν τα πνευματικά δικαιώματα του «Dune», κάτι που τελικά δεν ίσχυε, αφού αυτό ήταν απλά ένα αντίγραφο του βιβλίου.
Ουσιαστικά, πλήρωσαν εκατό φορές την εκτιμώμενη αξία για ένα μη μοναδικό συλλεκτικό υλικό που έχει σαρωθεί πλήρως και βρίσκεται διαθέσιμο στο διαδίκτυο δωρεάν, ήδη από το 2011 και δεν τους δίνει το νόμιμο δικαίωμα να παράγουν οτιδήποτε. Κάποιοι σχολίασαν την κίνησή τους αυτή: «Πιστεύεις στα αλήθεια πως αν αγοράσεις ένα κόμικ για τον Spider-Man θα μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις και ταινίες με τον Spider-Man;».
Η ομάδα έγραψε στο φόρουμ της ότι ήλπιζε να πουλήσει NFT του βιβλίου πριν το κάψει: «Ο στόχος ήταν να εκδοθεί μια συλλογή NFT που θα ήταν ταυτόχρονα τεχνικά καινοτόμα και εικαστικά ανατρεπτική. Πρώτη στο είδος της». Αργότερα περιέγραψαν την πιθανή καύση του φυσικού βιβλίου ως «ένα απίστευτο κόλπο μάρκετινγκ το οποίο θα καταγραφόταν σε βίντεο».
Το πρόβλημα που προέκυψε είναι φυσικά το ότι η κατοχή ενός αντιγράφου του διασκευασμένου βιβλίου του Χοντορκόφσκι δεν εξασφαλίζει ταυτόχρονα και την κατοχή των δικαιωμάτων του ίδιου του fanchise. Το βιβλίο του σκηνοθέτη παραμένει, ωστόσο, μια προσαρμογή του αυθεντικού μυθιστορήματος του Φρανκ Χέρμπερτ – στο οποίο όμως η ομάδα αγοραστών δεν έχει δικαιώματα.
Πηγή: dazeddigital.com