Η Γαλλία αποφάσισε και επισήμως να επιστρέψει 15 έργα τέχνης, που είχαν πουληθεί υπό πίεση ή είχαν κλαπεί από τους Ναζί κατά το ναζιστικό καθεστώς. Ο νόμος πέρασε την Τρίτη στην Γαλλική Εθνική Συνέλευση και αναμένεται να έχει εγκριθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Ανάμεσα στα 15 έργα βρίσκονται πίνακες κορυφαίων ζωγράφων, όπως του Γκουστάβ Κλιμτ και του Μαρκ Σαγκάλ.
Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να περάσει νόμο που θα επιτρέπει την “απελευθέρωση” ενός έργου από την εθνική της συλλογή, εφόσον είχε “λεηλατηθεί”.
Σε μία δήλωση, η υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, Roselyne Bachelot, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή των έργων τέχνης αποτελούσε την “άρνηση της ανθρωπιάς των εβραϊκών οικογενειών, της μνήμης τους και των αναμνήσεων τους”.
Ανάμεσα στη συλλογή που θα επιστραφεί βρίσκεται ένας πίνακας του Σαγκάλ, με τίτλο “Ο Πατέρας”, που είχα κλαπεί από τον Ντέιβιντ Σέντερ, έναν Πολωνό-Εβραίο μουσικό, που έφτασε στην Γαλλία το 1958. Βρέθηκε στην εθνική συλλογή της χώρας το 1988.
Η ιστορία πίσω από την απόκτηση του πίνακα του Κλιμτ “Τριαντάφυλλα κάτω από τα δέντρα”, έργο του 1905, είναι ακόμη πιο τραγική. Η αρχική Αυστρο-εβραία ιδιοκτήτριά του, Νόρα Στιάσνι, είχε κληρονομήσει τον πίνακα μετά τον θάνατο του θείου της, Αυστριακού βιομηχάνου και συλλέκτη τέχνης Βίκτορ Τσουκερκάντλ, που έφυγε από τη ζωή το 1927 και είχε στην κατοχή του άλλους εφτά πίνακες του Κλιμτ. Το 1938, κατά την προσάρτηση της Αυστρίας από το ναζιστικό καθεστώς, η Στιάσνι αναγκάστηκε να πουλήσει τον πίνακα. Τελικά δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 1942, στην Πολωνία.
Η Στιάσνι είχε πουλήσει τον πίνακα στον Φίλιπ Χόισλερ, διευθυντή της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και μέλος του ναζιστικού κόμματος, το 1938 για 400 RM, μία τιμή που φυσικά δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική του αξία. Τελικά, ο Χόισλερ πέρασε παράνομα το έργο στην Φρανκφούρτη και το κράτησε μέχρι τον θάνατό του το 1966.
Ο πίνακας βρισκόταν στη συλλογή του Musée d’Orsay από το 1980, όταν αγοράστηκε από την γαλλική κυβέρνηση από την Nathan Perry Gallery στην Ελβετία. Η πώληση είχε εγκριθεί από το συμβούλιο του Εθνικού Μουσείου πριν το άνοιγμα του μουσείου το 1986.
“Η απόφαση να επιστρέψουμε ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης από την συλλογή μας δείχνει την αφοσίωσή μας στην δικαιοσύνη και στην αποζημίωση των οικογενειών” δήλωσε η υπουργός πολιτισμού.