MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
05
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ίδρυμα της Βουλής: «Αναγνώσεις» απομνημονευμάτων από ιστορικούς

Οκτώ διαδικτυακές ομιλίες με αφορμή την έκθεση τεκμηρίων «Εγώ την αλήθεια…», με θέμα τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821.

Monopoli Team

Μια σύντομη αλλά περιεκτική γνωριμία με γοητευτικές πτυχές της νεοελληνικής ιστορίας προσφέρει ο κύκλος ομιλιών «Αναγνώσεις», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της έκθεσης τεκμηρίων «Εγώ την αλήθεια…», που είναι αφιερωμένη στα απομνημονεύματα και τα άλλα γραπτά κατάλοιπα των αγωνιστών του 1821 και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Βασ. Σοφίας 11 και Σέκερη).

Διακεκριμένοι ιστορικοί και μελετητές προσκαλούν τους ακροατές σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, φυλλομετρώντας τις σελίδες των απομνημονευμάτων και γνωρίζοντας από κοντά την Επανάσταση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και της νέας κοινωνίας.

Ο καθένας, μέσα από την έρευνά του και με τη δική του ιδιαίτερη ματιά, παρουσιάζει έναν απομνημονευματογράφο και το έργο του ή ένα ιδιαίτερο γεγονός μέσα από την ιστόρησή του στα απομνημονεύματα των αγωνιστών, φωτίζοντας παραμελημένες ή λιγότερο γνωστές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι «Αναγνώσεις» θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στις 19:00, και θα πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα και ώρα μέχρι και την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Κάθε ενδιαφερόμενη/ος μπορεί να τις παρακολουθήσει ελεύθερα από την πλατφόρμα Webex, μέσω του ιστότοπου του Ιδρύματος της Βουλής.

Το πρόγραμμα των «Αναγνώσεων»

Οι διαδικτυακές ομιλίες γύρω από τα πρόσωπα και τα εκθέματα της έκθεσης «Εγώ την αλήθεια…» θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 19:00, ως εξής:

9 Φεβρουαρίου: «Σταμάτης Σέρμπος, Έμπορος. Ας ακτινογραφήσουμε την κοινωνία του 1821», Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

16 Φεβρουαρίου: «Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη», Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας, ΕΚΠΑ

23 Φεβρουαρίου: «Οι ελληνικές ηγετικές ομάδες στην αρχή της Επανάστασης, μέσα από τα Απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Κανέλλου Δεληγιάννη, του Νικολάου Κασομούλη», Πέτρος Πιζάνιας, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

2 Μαρτίου: «Τα “Ενθυμήματα Στρατιωτικά” του Νικόλαου Κασομούλη ως βασική πηγή για τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης», Χρήστος Λούκος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

9 Μαρτίου: «Ο τακτικός στρατός στην Επανάσταση του 1821: η μαρτυρία του Χρήστου Βυζάντιου», Διονύσης Τζάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

16 Μαρτίου: «Τα Ποιήματα Τραγικά της Αντωνούσας Καμπουράκη», Κώστας Φουρναράκης, δρ Φιλολογίας – π. προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

23 Μαρτίου: «Τα Απομνημονεύματα του Γεωργίου Βαρνακιώτη», Παναγιώτης Στάθης, ιστορικός – ερευνητής.

30 Μαρτίου: «Η πολιορκία του Μεσολογγίου μέσα από τα απομνημονεύματα: Μίχος, Σπυρομίλιος, Κασομούλης, Στεφανίτσης», Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας – δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnline Agenda: 18 προτάσεις με εκδηλώσεις που γίνονται διαδικτυακά, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture