MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Moby Dick: Το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας «ζωντανεύει» ξανά στη σκηνή του Christmas Theater

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα και μετά τις δοκιμασίες που πέρασε κατά το διάστημα αυτό το ελληνικό θέατρο εξαιτίας της πανδημίας, το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ σε μια διασκευή, λιμπρέτο και μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ετοιμάζεται να «σαλπάρει» ξανά, αυτή τη φορά από τη σκηνή του Christmas Theater.

| Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Η λογοτεχνία, η μουσική, το θέατρο, ο χορός και η πιο σύγχρονη τεχνολογία των «ολογραμμάτων» ενώνουν τις δυνάμεις τους και έτσι το πέμπτο και πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Moby Dick, μεταμορφώνεται, με την υποστήριξη του Onassis Culture, σ’ ένα μοναδικό μουσικό υπερθέαμα επί σκηνής, με την σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Κακλέα.

Το έργο

Η ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού έχει ταυτιστεί με το έργο του Μέλβιλ. Από τον Τζάκσον Πόλοκ έως τον Όρσον Γουέλς και από τον Αλμπέρ Καμύ έως τον Μπομπ Ντύλαν, η μαγεία του Moby Dick, που συχνά φέρνει στον νου επικές στιγμές του Ομήρου, αρχαίες τραγωδίες, ακόμα και σαιξπηρικά δράματα, έχει επηρεάσει όσο λίγα έργα καλλιτέχνες κάθε είδους.

Η ιστορία ενός γοητευτικού, «τρελού» καπετάνιου που πείθει όλο του το πλήρωμα να τον ακολουθήσει στην εσωτερική του αποστολή: να νικήσει τα όριά του, τη Φύση, τη Μοίρα του, να φτάσει και να ξεπεράσει τον Θεό. Η σκοτεινή, παραμυθένια μεταφυσική του Moby Dick, η συγκλονιστική ναυτική περιπέτεια, η αδρή ιστορία, η θεοσοφική του αναζήτηση είναι μια δέσμη φωτός στους σκοτεινούς λαβύρινθους που ταξιδεύει –σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε– ο άνθρωπος στην αναζήτηση της αυτογνωσίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMoby Dick – το μιούζικαλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Christmas Theater12.09.2018

Έτσι, ο αριστουργηματικός Moby Dick του Χέρμαν Μέλβιλ, ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία στις 15 Φεβρουαρίου στο Christmas Theater και μάς υπόσχεται ένα αξέχαστο ταξίδι στις θάλασσες και στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, με μια εντυπωσιακή παραγωγή, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα λιμπρέτο 29.198 λέξεων, 23 ερμηνευτές και 12 μουσικοί επί σκηνής, 430 ώρες πρόβας και 250 ώρες μουσικής διδασκαλίας, 35 κοστούμια, αμέτρητες αλλαγές σκηνών, 70 τετραγωνικά οθόνη ολογραφικής προβολής, 96 τετραγωνικά LED οθόνη, εντυπωσιακές ολογραμματικές προβολές και 3D videos μάς υπόσχονται μία ξεχωριστή εμπειρία, που βρίσκει τη θεατρική στέγη που «δένει» απόλυτα με τις προδιαγραφές της.

Οι συντελεστές με μια ματιά

Τη ζωντανή ορχήστρα διευθύνει ο Αλέξιος Πρίφτης, τα μυθικά σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα επιβλητικά κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, τις ευφάνταστες χορογραφίες αναλαμβάνει η Αγγελική Τρομπούκη, τους ιδιαίτερους φωτισμούς η Στέλλα Κάλτσου και όλα αυτά συνοδεύονται από τα εντυπωσιακά και καινοτόμα για το ελληνικό θέατρο ολογράμματα και 3D animation του Candyshop VFX του Ευάγγελου Κουλουκύθα σε συνεργασία με τον Hashem Alshaer, Visual Effects Director της CandyshopVFX “The Division” και Art Direction video υλικών του Στάθη Αθανασίου που ξεπερνούν τα μέχρι τώρα γνωστά θεατρικά τεχνολογικά δεδομένα.

«Χωρίς το λιμπρέτο και τη μουσική του Δημήτρη (Παπαδημητρίου) δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας ένα τόσο μεγάλο μυθιστόρημα», είπε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας και μάς καλωσόρισε στη μεγάλη θεατρική σκηνή του του Christmas Theater, ανεβασμένος στο μεγαλοπρεπές καράβι – μέρος του σκηνικού που είχαμε να δούμε εδώ και δύο χρόνια. Και να, ξανά μπροστά μάς, ο πολυμελής θίασος και ο δημιουργός της παράστασης Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Δεν είχα δυσκολία να πείσω όλους αυτούς που βλέπετε εδώ και πρώτα από όλα τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο να κάνω το Moby Dick, παρόλο που αυτό είναι ίσως και η πιο τρελή πρόταση που θα μπορούσε να γίνει ποτέ», είπε ο ίδιος παίρνοντας τον λόγο. «Μιλάμε για ένα τεράστιο κείμενο, για μια υπερπαραγωγή έξω από κάθε όριο, αλλά ακριβώς αυτή η τρέλα ήταν που με κυρίευσε και ξεκίνησα να το κάνω. Δεν ξέρω πόσες φορές θα μάς δοθεί και αν θα μάς δοθεί ξανά η δυνατότητα να κάνουμε μια τέτοια παραγωγή γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι δούλεψαν γι’ αυτό».

Ένα δαιμονικό παραμύθι ή φιλοσοφικό εργαστήρι ιδεών;

Μια κατάρα. Ένας οιωνός. Ένα ανθρωποφάγο κήτος. Ένα παράξενο παραμύθι-περιπέτεια ή ένα φιλοσοφικό εργαστήρι ιδεών; Μπορεί το κυνήγι μιας φάλαινας να κλείνει μέσα του όλες τις περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου νου και την ανάγκη του ανθρώπου να νικάει ό,τι τον ξεπερνάει; Μπορεί μια παράσταση να συλλάβει το μεγαλείο του Moby Dick του Χέρμαν Μέλβιλ, της πασίγνωστης ιστορίας για τη φιλία, την ανθρώπινη μοίρα και τη σχέση των ορίων του ανθρώπου με τον Θεό;

Όπως όλα τα αριστουργήματα, ο Moby Dick είναι ένα αιώνιο «γενετικό εργαστήρι» ιδεών. Αρκεί να βάλεις τις σωστές έννοιες στην ίδια ιστορία και αυτές με τη σειρά τους θα αναπαράγονται και θα αναπαράγουν εκατομμύρια νέες ιδέες και συνδυασμούς τους. Έτσι, το αριστουργηματικό έργο αναβαπτίζεται στους αιώνες.

Ένα δύσκολο εγχείρημα που επιστρέφει με «ωριμότητα»

«Χάρη στον κορονοϊό που μάς σταμάτησε μάς δόθηκε ο χρόνος και η δυνατότητα, έχοντας ξεπεράσει ήδη τους εαυτούς μας να τους ξανά ξεπεράσουμε τώρα και να κάνουμε κάτι ακόμη πιο σωστό και κατάλληλο. Πήγαμε σε μεγαλύτερα βάθη και πλάτη γι΄αυτό το κείμενο που είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ζει μέσα μας και μάς φωτίζει όλο και περισσότερο», συνέχισε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στην επιστροφή της παράστασης μετά τα δύο χρόνια αυτά, που μπήκε σε παύση δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας. «Η δουλειά αυτή ξεκίνησε για εμένα πριν από πολλά χρόνια, έξι, και από τότε με απασχολεί αδιάκοπα. Εύχομαι μετά την πρεμιέρα να αρχίσει να δικαιώνεται».

Τα εντυπωσιακά σκηνικά που μάς μεταφέρουν στο εσωτερικό εκκλησιών, ταβερνών αλλά και του επιβλητικού καραβιού έχει επιμεληθεί ο Μανόλης Παντελιδάκης. «Θέλω να ευχαριστήσω όλο αυτό το πλήρωμα του σκάφους κι αυτό που βλέπετε κι αυτό που δεν βλέπετε. Για εμένα σημασία δεν έχουν τα έργα αλλά οι συνεργασίες», δήλωσε με τη σειρά του ο ίδιος, μιλώντας για το πώς μαζί με την Ηλένια Δουλαδίρη και τη Στέλλα Κάλτσου καταφέρνουν αλληλένδετα να αποδώσουν την αποκαλυπτική δύναμη του έργου και όλη τη μαγική ατμόσφαιρα αυτού του ταξιδιού.

Οι ηθοποιοί της παράστασης Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αιμιλιανός Σταματάκης, Ιβάν Σβιτάιλο, Νίκος Σπανάτης, Νικόλας Καραγκιαούρης, Θοδωρής Μπουζικάκος, Δημήτρης Γεωργαλάς, Βλάχος Αντώνης, Jerome Kaluta, Λίνος Μάνεσης, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Σαμουήλ Ακίνολα, Ορφέας Τσαρέκας, Αλέξανδρος Ψυχράμης, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Πολύκαρπος Φιλιππίδης και Δημήτρης Σταματελόπουλος είναι σύμφωνα με τα λόγια του σκηνοθέτη μία «πολύ προικισμένη ομάδα ερμηνευτών», καθώς για να μπορεί να ανέβει ένα τέτοιο έργο δεν απαιτούνται μόνο υποκριτικές και μουσικές δυνατότητες αλλά και κινησιολογικές. «Όλο το σώμα είναι παρόν σε αυτή την παράσταση και η μουσική του Δημήτρη δεν είναι η πιο εύκολη στον κόσμο. Χρειαζόμασταν ηθοποιούς με ιδιαίτερες δεξιότητες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κακλέας.

Οι ηθοποιοί της παράστασης δηλώνουν χαρούμενοι που επιστρέφουν σε κάτι γνώριμο που ταυτόχρονα όμως έχει μια νέα πνοή και νιώθουν πως πλέον – δύο χρόνια μετά – είναι ακόμη πιο ώριμοι για να παρουσιάσουν ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα σαν αυτό. Έτσι κι εμείς που δεν είχαμε προλάβει να δούμε την παράσταση τότε, το μακρινό όπως φαντάζει σήμερα 2020, ανυπομονούμε να βρεθούμε σύντομα στο θέατρο και να απολαύσουμε το υπερθέαμα που ακούει στο όνομα Moby Dick, στην πιο «ώριμη» εκδοχή του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Moby Dick κάνει πρεμιέρα στις 15 Φεβρουαρίου στο Christmas Theater (Λεωφόρος Βεΐκου 139, Γαλάτσι).

Περισσότερα από Επίκαιρα