MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Ωδή στις ραγισμένες καρδιές: 6 διάσημα έργα τέχνης που εμπνεύστηκαν από τον ανθρώπινο πόνο

Ακόμα και αν δεν “τιμάς” ιδιαίτερα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι δύσκολο να αποφύγεις τις εκδηλώσεις έρωτα και αγάπης των γύρω σου – Τι γίνεται όμως με όσους προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ραγισμένες τους καρδιές;

Ευδοκία Βαζούκη | 13.02.2022

Εάν μόλις βγήκατε από έναν χωρισμό ή αισθάνεστε απογοητευμένοι με το ότι κάθε χρόνο η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σας βρίσκει single, είναι λογικό να μη μπορείτε να βλέπετε να γιορτάζεται παντού ο έρωτας γύρω σας όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα σας. Οι βιτρίνες των καταστημάτων ντυμένες στα κόκκινα, η τηλεόραση γεμίζει το πρόγραμμα της αισθηματικές ταινίες, ερωτικά τραγούδια που απαθανατίζουν τις τέλειες σχέσεις κατακλύζουν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Κάθε μορφή τέχνης υμνεί τον έρωτα. Ειδικά η ιστορία της τέχνης είναι γεμάτη με πίνακες και γλυπτά που αποτυπώνουν εραστές, τον έναν στην αγκαλιά του άλλου, βέλη έρωτα και πανέμορφες νύμφες.

Λοιπόν, είμαστε εμείς εδώ για να σας αποδείξουμε πως η Τέχνη έχει να επιδείξει και έργα τέχνης που αφορούν σε χωρισμούς, σε χαμένες αγάπες και πληγωμένες – όχι μόνο από έρωτα – καρδιές . Τα έργα τέχνης που θα δεις παρακάτω δεν θα σε κάνουν να νιώσεις όμορφα, όμως μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να «βουτήξει» στη θλίψη, πριν αισθανθείς έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο soundtrack των love stories μας: 5 ραδιοφωνικοί παραγωγοί επιλέγουν το αγαπημένο τους ερωτικό τραγούδι12.09.2018

Frida Kahlo, Little Deer (1946)

Φωτογραφία: Nathan Keay

Από τη ζωή της Κάλο δεν έλειπαν η θλίψη και το τραύμα. Και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε μεταξύ άλλων και ο σύζυγός της, Ντιέγκο Ριβέρα. Σε συνέντευξή της, η καλλιτέχνις είχε αναφέρει: «Έπαθα δύο σοβαρά ατυχήματα στη ζωή μου: το ένα όταν ένα αμάξι συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο βρισκόμουν. Το άλλο ατύχημα είναι ο Ντιέγκο». Ήταν ψεύτης και απατεώνας και αρκετοί από τους πίνακες της Φρίντα αποτυπώνουν το συναισθηματικό τίμημα που είχε η σχέση τους. Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια σχέση (ή κατάσταση) που να σας έκανε να νιώσετε σαν αυτό το ελάφι του έργου;

Michaelangelo, Pietà (1498–1499)

Οι θρησκευτικές εικόνες – ιδιαίτερα τα έργα τέχνης που είναι τόσο παλιά όσο αυτό – συχνά μάς φαίνονται άκαμπτα και αφύσικα. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που καταφέρνει να αποδώσει μοναδικά στο γλυπτό αυτό ο Μικελάντζελο είναι η κατανυκτική θλίψη μιας μητέρας που χάνει το παιδί της, αφού απεικονίζει το σώμα του Ιησού στα πόδια της μητέρας του Μαρίας μετά τη Σταύρωση και την αποκαθήλωσή του.

Edvard Munch, Love and Pain (1895)

Ο καλλιτέχνης διάσημος για την Κραυγή του συχνά απασχολούνταν στο έργο του με τα δεινά της ζωής. Ανάμεσα σε αυτά και με τον πόνο της αγάπης – τον οποίο βίωσε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της σχέσης του με τη Millie Thaulow, μια γυναίκα πολύ μεγαλύτερη από εκείνον, που μάλιστα ήταν και παντρεμένη. Ο πίνακας «Έρωτας και Πόνος» – γνωστός και ως «Βρυκόλακας» – αποτυπώνει την καταστροφική δύναμη της αγάπης στην οποία είναι τόσο εύκολο να εθιστείς.

Constant Mayer, Love’s Melancholy (1866)

Μια υπέροχη σκηνή μιας γυναίκας που είναι πραγματικά παραδομένη στα συναισθήματά της. Στον πίνακα φαίνεται να φοράει μια βέρα και ο τρόπος που κρατάει το χέρι της καθώς και το χαμηλωμένο της βλέμμα μάς κάνει να υποθέτουμε πως θρηνεί για κάποιον χαμένο της έρωτα. Εδώ ο Μάιερ απεικονίζει μια πολύ συγκρατημένη θλίψη. Μια τέτοιου είδους μελαγχολία θα βιώναμε σήμερα αν ο αγαπημένος μας διάβαζε το μήνυμά μας αλλά δεν μας απαντούσε και όχι αν έφευγε από τη ζωή, όπως της εικονιζόμενης γυναίκας.

Marina Abramović & Ulay, The Lovers: The Great Wall Walk (1988)

Αυτή η περφόρμανς μπορεί και να μάς διηγείται μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες όλων των εποχών. Μετά από τη συνεργασία τους σε διαφορετικά πρότζεκτ, η Ambramović και ο Ulay έγιναν εραστές για το «The Great Wall Walk». Οι δυο τους είχαν να περπατήσουν από τα αντίθετα άκρα του Σινικού Τείχους της Κίνας προς το κέντρο και όταν θα συναντιούνταν στη μέση θα παντρεύονταν. Όταν όμως ξεκίνησαν την αποστολή τους, είχαν χωρίσει και αποφάσισαν να συναντηθούν στη μέση του τείχους έτσι ώστε να πουν το οριστικό «αντίο» και να χωρίσουν οι δρόμοι τους για πάντα. Στη συνέχεια άρχισαν να απομακρύνονται διασχίζοντας το υπόλοιπο μισό του τοίχου ο καθένας μόνος του. Κλαίτε ακόμη; Γιατί εμείς σίγουρα ναι.

Francis Bacon, Triptych, May–June 1973 (1973)

Ο Bacon ζωγράφισε αυτό το τρίπτυχο στη μνήμη του εραστή του, George Dyer, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει δύο χρόνια πριν. Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε ουσιαστικά τον George κατά τα τρία στάδια μέχρι την αυτοκτονία του. Η απώλειά του στοίχισε ανεπανόρθωτα στον Bacon, ο οποίος δημιούργησε το εν λόγω έργο για ξορκίσει το αίσθημα ενοχής του ίδιου, παρά το γεγονός πως ο αγαπημένος του προκαλούσε ρήξεις μεταξύ του καλλιτέχνη και των φίλων του για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒιβλίο: 5+1 εμβληματικά θεατρικά έργα με θέμα τον έρωτα12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture