Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της φετινής Μπιενάλε της Βενετίας στην Ιταλία, η σπουδαία διοργάνωση ονόμασε τις δύο νικήτριες για το Golden Lion for Lifetime Achievement award, τον Χρυσό Λέοντα, που δίνεται σε καλλιτέχνες με σημαντικό έργο που μετρά πολλές δεκαετίες.
Συνήθως το βραβείο δίνεται σε μόνο έναν καλλιτέχνη, φέτος όμως οι νικήτριες ήταν δύο: η Γερμανή γλύπτρια Katharina Fritsch και η Χιλιανή Cecilia Vicuña. Και οι δύο θα συμπεριληφθούν στην κεντρική έκθεση της φετινής Μπιενάλε.
Η Katharina Fritsch είναι γνωστή για τα γλυπτά της, που μετατρέπουν οικεία πρόσωπα, πλάσματα και έννοιες (όπως είναι η Παναγία, ένας κόκορας ή ένα κρανίο) σε ασυνήθιστες εικόνες, με έντονα χρώματα σε υπερβολικά μεγάλα μεγέθη -εικόνες που συχνά έχουν στόχο να “αναστατώσουν” το κοινό. Η Cecilia Alemani, επιμελήτρια της βασικής έκθεσης της φετινής Μπιενάλε της Βενετίας ανέφερε για την γλύπτρια: “Κάθε φορά που συναντώ κάποιο από τα γλυπτά της Fritsch, νιώθω την ίδια αίσθηση θαυμασμού και ιλιγγιώδους έλξης. Η συμβολή της στον χώρο της σύγχρονης τέχνης είναι ασύγκριτη”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Cecilia Vicuña είναι μία καλλιτέχνις, που έχει δοκιμαστεί σε πολλά πεδία, με πολλά μέσα και υποκείμενα. Είναι γνωστή κυρίως για τη ζωγραφική και την ποίησή της. Έχει δημιουργήσει διάσημους πίνακες, αφιερωμένους σε μαρξιστές ήρωες της, γλυπτά από υφάσματα, κελύφη, απορρίμματα και άλλα ιδιαίτερα υλικά, τα οποία αποκαλεί “χωρικά ποιήματα”. Γεννημένη στην Χιλή, με έδρα την Νέα Υόρκη, είναι η πρώτη καλλιτέχνις με καταγωγή από την Λατινική Αμερική, που κερδίζει Χρυσό Λέοντα, εδώ και πολλά χρόνια.
Η Cecilia Alemani δήλωσε ότι η Vicuña έχει “ταξιδέψει το δικό της μονοπάτι, πεισματικά, ταπεινά και σχολαστικά, προβλέποντας πολλά πρόσφατα οικολογικά και φεμινιστικά ζητήματα, όσο οραματίζεται νέες προσωπικές και συλλογικές μυθολογίες”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το γεγονός ότι δύο γυναίκες κέρδισαν τον φετινό τιμητικό Χρυσό Λέοντα αποτελεί ακόμη μία απόδειξη για την “αλλαγή πλεύσης” της Μπιενάλε της Βενετίας, στην οποία ιστορικά οι γυναίκες υποεκπροσωπούνταν. Κι όμως, η φετινή διοργάνωση, που θα λάβει χώρα από 23 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου, έδωσε επιτέλους βήμα σε περισσότερες γυναίκες, με τους άνδρες καλλιτέχνες να αποτελούν μόλις το 10% των 213 συμμετεχόντων, ένας ασυνήθιστα χαμηλός αριθμός.