Γαριδομακαρονάδα από τη σεφ Νικόλ Μαρίνου
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα;
- 1 πακέτο μακαρόνια λιγκουίνι
- 1 κιλό γαρίδες μεγάλο μέγεθος
- Τα κελύφη και τα κεφάλια από 1 κιλό γαρίδες
- 100 γρ.καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 80 γρ σέλινο χοντροκομμένο
- 1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- 1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 δοντάκι σκόρδο χωρίς τη φύτρα ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 κ.γλ. μαραθόσπορο σπασμένο
- 1 ποτήρι του κρασιού ούζο
- Ζωμό από την μπισκ
- 1 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κούπα ντομάτα κονκασέ
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Μέσα σε σε μια κατσαρόλα, αφού ζεσταθεί ελαφρά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες (περίπου 10 λεπτά).
Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λαχανικά με τη δάφνη (5-7 λεπτά) μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στα κελύφη από τις γαρίδες και τα σοτάρουμε όλα μαζί άλλα πέντε λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ και το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 1 λίτρο ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια περνάμε όλο αυτό το μείγμα από τον μύλο λαχανικών για να βγάλουν όλο το ζουμί τους και σουρώνουμε με ψιλό σουρωτήρι.
Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα γαρίδας:Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, σουρώνουμε και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Σε ένα τηγάνι, αφού ζεσταθεί ελαφρά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες (αφού τις έχουμε καθαρίσει από το εντεράκι) για 1 λεπτό μόνο. Αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένες μέχρι να τις χρειαστούμε.
Μέσα σε μια κατσαρόλα αφού ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο ελαιολάδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, το σκόρδο και τον μαραθόσπορο μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και να βγουν τα αρώματα από το σκόρδο και τον μαραθόσπορο. Προσθέσουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το ούζο.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, λίγο ζωμό γαρίδας, λίγο αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε τις γαρίδες .
Παίρνουμε με μια λαβίδα τα λιγκουίνι που έχουμε βράσει και τα ρίχνουμε λίγα λίγα μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρουμε αμέσως!
Tip: Η μπισκ που θα περισσέψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ριζότο θαλασσινών ή σε ψαρόσουπα.
Βρείτε περισσότερες συνταγές της σεφ Νικόλ Μαρίνου εδώ.