MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δήμητρα Κουζή: Η καλλιτεχνική διευθύντρια μάς μιλά για το φεστιβάλ KinderDocs που είναι αφιερωμένο στα κορίτσια

Με αφορμή το ολοήμερο φεστιβάλ KinderDocs, «Τα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο», με ταινίες, συζητήσεις, δραστηριότητες και εργαστήρια για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη, μιλήσαμε με την Δήμητρα Κουζή, την καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγό του KinderDocs.

Monopoli Team | 19.03.2022

Πείτε μας λίγα λόγια για το KinderDocs.

Το KinderDocs διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους πραγματοποιείται εδώ και 6 χρόνια, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, το IDFA στο Άμστερνταμ και το doxs! στο Ντούισμπουργκ. Το πρόγραμμα KinderDocs στο σχολείο περιλαμβάνει δημιουργικά ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, εμπλουτισμένα με ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές της πρωτοβάθμιας (Δʹ-ΣΤʹ Δημοτικού) και δευτεροβάθμιας (Αʹ Γυμνασίου – Γʹ Λυκείου) εκπαίδευσης, που δημιουργούν κοινή εμπειρία, αφορμή για συζήτηση, δράση και αλληλεπίδραση, και αναπτύσσουν δεξιότητες για τον 21ο αιώνα. Το KinderDocs Toolkit περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για κάθε ταινία, που προάγουν την κινηματογραφική παιδεία, την κριτική σκέψη και τον εγγραμματισμό στα μέσα, σε θεματική σύνδεση με τα μαθήματα και άλλες τέχνες, όπως λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική. Παράλληλα με τις δράσεις στο σχολείο, το KinderDocs προσφέρει διαρκή επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς.

Το KinderDocs είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association. Από το 2016 που ιδρύθηκε, το KinderDocs έχει συνεργαστεί με τις πρεσβείες της Γερμανίας, Δανίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Ιταλίας, με το Festival dei Popoli στη Φλωρεντία, το Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα, το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το Ίδρυμα Καίτης Λασκαρίδη, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, βιβλιοθήκες και δήμους σε όλη την Ελλάδα, το Impact Hub, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Vision Network Athens και το Κέντρο Πρόληψης Θησέας Κυκλάδων. Το KinderDocs είναι εγκεκριμένο από τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο: Ολοήμερο φεστιβάλ KinderDocs αφιερωμένο στα κορίτσια στο Μουσείο Μπενάκη12.09.2018

Το Φεστιβάλ του KinderDocs «Τα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο» θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ και ποιος είναι ο στόχος του;

Σε αυτό το αφιέρωμα του KinderDocs, οι προβολείς φωτίζουν ιδιαίτερα τα κορίτσια, είτε πρόκειται για πρωταγωνίστριες είτε για γυναίκες δημιουργούς. Στόχος είναι να δώσουμε χώρο και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους έκφρασης, εμπλουτίζοντας τη ζωή μας. Να δούμε τον κόσμο υπό νέο πρίσμα, να ακούσουμε και άλλες φωνές και να ανακαλύψουμε ιστορίες που μας αφορούν όλους. Η Κυριακή της 20ής Μαρτίου είναι πάνω από όλα ευκαιρία έμπνευσης για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, να αφήσουν πίσω τους προκαταλήψεις και στερεότυπα, με τη στήριξη της οικογένειας, των φίλων, του σχολείου και των γύρω τους, να καλλιεργήσουν ελεύθερα τις ικανότητές τους, να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, να εκφράσουν τις ευαισθησίες τους, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, σε έναν κόσμο που χωράει ισότιμα όλους.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τις ταινίες που θα παρακολουθήσουμε στο φεστιβάλ;

Όλες οι ταινίες είναι ντοκιμαντέρ, όπως όλο το πρόγραμμα του KinderDocs. Επιπλέον, είναι ταινίες βραβευμένες, από όλο τον κόσμο, με μεγάλη κινηματογραφική αξία και ποικίλα θέματα, καλύπτοντας τη θεματική όσο γίνεται πιο σφαιρικά, θέματα όπως τα πρότυπα, η ομορφιά, τ στερεότυπα, το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση με τα κορίτσια και πώς τα μεγαλώνουμε, τι συμβαίνει με την εφηβεία, τι είναι φύλο, σεξουαλική αγωγή, ενδιαφέροντα, αυτοέκφραση, έκφραση μέσα από την τέχνη, φιλία, το bullying, ο αυτισμός. Οι ιστορίες που αφηγούνται οι ταινίες γίνονται αφορμή για συζήτηση πολλών διαφορετικών θεμάτων. Όσα είναι φυσικά δυνατόν να χωρέσουν σε μια μέρα!

Raise the Bar

Τι άλλο να περιμένουμε από την επίσκεψή μας στο Μουσείο Μπενάκη αυτή την Κυριακή;

Το φεστιβάλ είναι μια γιορτή για όλη την οικογένεια, γεμάτη ταινίες, συζητήσεις με καλεσμένους, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Ξεκινάει στις 10.00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 19.00 το απόγευμα. Περιλαμβάνει 4 ζώνες με ταινίες, συζητήσεις και δράσεις με 10 καλεσμένες: τη Μαριαλένα Σπυροπούλου (ψυχολόγο, ψυχαναλύτρια, συγγραφέα), τη Vania Turner- Μαρία Σιδηροπούλου (σκηνοθέτριες), την Έλενα Σκαρπίδου (εκπαιδευτικό, sex-ed educator, Πολύχρωμο Σχολείο), τη Νιόβη Μιχαλοπούλου (κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια), τη Στέλλα Κάσδαγλη (συγγραφέα, συνιδρύτρια Women on Top), τη Λουκία Λυκίδη (δημοσιογράφο, Generation Woman), την Εβίνα Μάλτση (πρώην μπασκετμπολίστρια, head coach, AntetokounBros Αcademy, και τεχνική σύμβουλος για το μπάσκετ γυναικών, Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης). Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει 4 ταινίες και συζήτηση (10.00–12.20) με τίτλο Ο κόσμος μέσα από τα μάτια τους, η Β’ ζώνη 2 ταινίες, συζήτηση και δράση (12.30–14.35) Αγωνίες κοριτσιών, η Γ’ ζώνη ταινία και συζήτηση (14.45–16.50) Ας μιλήσουμε για τα φύλα, η Δ’ ζώνη ταινία και συζήτηση (17.00–18.40) Ψηλά ο πήχης.

Παράλληλα θα διεξαχθούν 2 εργαστήρια για παιδιά: Εργαστήριο Συναι/no (12.30–14.30) για παιδιά 9–12 ετών, βιωματικό εργαστήριο για τη συναίνεση με το Genderhood (συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στις ταινίες της Α Ζώνης 10.00–12.20 για ένα παιδί θεατή) – Εργαστήριο The ABC of Girlhood (14.45–16.30) για παιδιά και εφήβους από 12 ετών με τη Δάφνη Καλαφάτη, φωτογράφο – εικαστική θεραπεύτρια (συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στις ταινίες της Β Ζώνης για ένα παιδί θεατή) – Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς (13.00–15.00) με τίτλο 12 ερωτήσεις για τον κόσμο των 12χρονων κοριτσιών, ένα δίωρο εργαστήριο με την κοινωνιολόγο Ειρήνη Βοκοτοπούλου, η οποία επιμελείται το KinderDocs ToolKit (συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στις ταινίες της Α’ ζώνης).

Η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών είναι ένα θέμα επίκαιρο. Πώς βοηθάει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ σε αυτό;

Τα ντοκιμαντέρ και οι ήρωές τους δημιουργούν στον θεατή ένα ασφαλές περιβάλλον για ταύτιση και ανοίγουν πεδίο για αναστοχασμό και ουσιαστική συζήτηση, που σπανίζει σήμερα. Όταν δίνεις λέξεις στα πράγματα και τα εκφράζεις, αλλάζει η σχέση σου μαζί τους. Ταυτόχρονα, οι ταινίες, με την αυθεντικότητά τους, απομυθοποιούν θέματα αλλά και δημιουργούν πρότυπα και χώρο για τα κορίτσια θεατές, αφού οι πρωταγωνίστριες είναι υπαρκτά κορίτσια.

A Field Guide to Being a 12 Year Old Girl

Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των γονέων/εκπαιδευτικών;

Όλοι μας μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να δούμε τι κάνουμε, πώς είναι οι σχέσεις μας, πώς αλληλεπιδρούμε. Να ακούσουμε, να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Δεν είναι η γνώση ταυτόσημη με την καλλιέργεια και τη μόρφωση. Το να τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι αναζητώντας εμπειρίες και γνώσεις σίγουρα δεν θα μας βγει σε καλό. Μαθαίνουμε μέσα από την περιέργεια και τον ενθουσιασμό για τη ζωή. Ρισκάροντας, βγαίνοντας από τη βολή μας, μπορούμε να κάνουμε πρωτότυπα, δημιουργικά πράγματα, να λύσουμε προβλήματα. Όσο καθένας μας αποκτά καλύτερη σχέση με τον εαυτό του, όσο παύουμε να υποδυόμαστε ρόλους και γινόμαστε αυθεντικοί, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να συσχετιστούμε, να έχουμε ενσυναίσθηση.

Μπορούν τα κορίτσια να αλλάξουν τον κόσμο;

Πιστεύω ότι η αλλαγή της κοινωνίας δεν είναι μόνο ζήτημα φύλου. Ο κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο μόνον όταν καταφέρνουμε να εναρμονίσουμε τις αντιθέσεις. Και αντιθέσεις υπάρχουν ήδη μέσα μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Τα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο», το ολοήμερο φεστιβάλ KinderDocs, αφιερωμένο στα κορίτσια, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

 

Περισσότερα από Πρόσωπα