«Bystander effect»: Ο λόγος που αντί να παρέμβουμε σε άσχημο περιστατικό, το τραβάμε βίντεο
Η θεωρία αυτή ξεκίνησε το 1964, μετά τη δολοφονία της Αμερικανίδας Kitty Genovese, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε μπροστά σε τουλάχιστον 38 άτομα, ουδείς εκ των οποίων έκανε το παραμικρό.
Δεν πάει πολύς καιρός από την τραγική είδηση του βιασμού μίας κοπέλας μέσα στο μετρό της Νέας Υόρκης, με τους παριστάμενους επιβάτες – αντί να σπεύσουν να τη βοηθήσουν και να αποτρέψουν το διαφαινόμενο έγκλημα – να τραβούν βίντεο με τα κινητά τους. Πόσες και πόσες φορές βλέπουμε βίντεο στα social media και αναρωτιόμαστε, «μα καλά, αυτός αντί να κάνει κάτι, έβγαλε το κινητό να τραβήξει βίντεο;». Αυτή η μάστιγα…
Κι όμως, υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι αυτό και για να ξέρετε υπάρχει και επιστημονικός όρος: «Bystander effect» λέγεται και στα ελληνικά «η επίδραση των παρευρισκόμενων».
Η θεωρία αυτή ξεκίνησε το 1964, μετά τη δολοφονία της Αμερικανίδας Kitty Genovese, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε μπροστά σε τουλάχιστον 38 άτομα, ουδείς εκ των οποίων έκανε το παραμικρό. Κανείς δεν επιχείρησε να αποτρέψει το έγκλημα και να εμποδίσει τον δράση. Κανείς δεν έκανε καν το αυτονόητο: Να καλέσει την αστυνομία. Την πήραν μόνο όταν η 28χρονη ήταν ήδη νεκρή.
Διαβάστε περισσότερα στο gazzetta.gr.