MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Επιστρέφει με προβολές σε φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει για 8η χρονιά, με προβολές σε φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους, καθώς και καθολικά προσβάσιμες, αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και άλλες δράσεις

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Επιστρέφει με προβολές σε φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους
Έναρξη- Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας-1
Monopoli Team

Αυτόν τον Απρίλιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, διαδικτυακές προβολές προσβάσιμες σε όλους εντός Ελλάδας, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συμπαραγωγές αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές.

Το ραντεβού δίνεται από τις 8 έως τις 17 Απριλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33) και σε άλλες 11 πόλεις: την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Άργος, την Τρίπολη, το Ναύπλιο, τη Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα και τη Δημητσάνα.

Η είσοδος στις προβολές και τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι – όπως πάντα- ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης και με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης

Η Έναρξη

Στην τελετή έναρξης του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (08/04) θα προβληθεί, μεταξύ άλλων, το νέο ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ.

Με γυρίσματα σε Τουρκία, Ρουμανία και Ουκρανία, αλλά και με τα κινούμενα σχέδια του Μπάμπη Αλεξιάδη να αποδίδουν όλα τα ιστορικά γεγονότα, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια μοναδική οπτική εμπειρία και ταυτόχρονα μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας επιμελήθηκε η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Αρίων Γυφτάκης, ο οποίος και μαζί με τον Gabriele Milozzi, θα κλείσουν μουσικά την έναρξη του Φεστιβάλ, με μια συναυλία τζαζ, και συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μουσική και την ατμόσφαιρα του ντοκιμαντέρ.

Οι Διεθνείς και Εγχώριοι Προσκεκλημένοι
  • H Natalie Halla (Αυστρία) ανεξάρτητη παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις σε διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 5 ταινίες της, ενώ παράλληλα η δημιουργός θα παραδώσει masterclass στο Ναύπλιο, και θα επισκεφθεί και θα συνομιλήσει με τους μαθητές στα μουσικά σχολεία Άργους και Kαλαμάτας με αφορμή το ντοκιμαντέρ της “Ο Διάδοχος του Λιστ” (The Heir of Lizst).
  • Ο Erik Knudsen (Ηνωμένο Βασίλειο) Καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο Robert Rombout (Ολλανδία), σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ για περισσότερα από 30 χρόνια, καταξιωμένος ομιλητής, συνιδρυτής και στέλεχος του προγράμματος DocNomads.
  • Ο Δρ.Ιάκωβος Παναγόπουλος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης (Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς -2019 και Allimonò -2020) και διδάσκων στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας.
  • Η Καλλιόπη Λεγάκη, σεναριογράφος και σκηνοθέτις στον χώρο του ντοκιμαντέρ και της μικρού μήκους ταινίας, με συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων.

Τα Αφιερώματα

«Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής»: 10 ταινίες ντοκιμαντέρ, αρκετές εξ αυτών βραβευμένες στα φεστιβάλ του Κόσμου και με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι Τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Κονγκό, ο Καναδάς, η Κένυα, η Μπουργκίνα Φάσο και οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, το καθιερωμένο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην Ισότητα περιλαμβάνει φέτος 11 ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Με την ισότητα των φύλων να παραμένει άγνωστη λέξη στα περισσότερα κράτη του κόσμου, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αναζητήσαμε και φέτος κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες συνθέτουν ένα διεθνές τοπίο κοινωνικών ανισοτήτων στοχεύοντας να οδηγηθούμε  σε προβληματισμό, δημιουργική σκέψη, και, ει δυνατόν, σε δυναμική διεκδίκηση. Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν η Natalie Halla, ο Robert Rombout, και η Καλλιόπη Λεγάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική αναπηρία, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Επιστρέφει με προβολές σε φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους

Αφιέρωμα Αφρική – Revolution from Afar

Οι Διαδικτυακές Προβολές

25 επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 8/4 στις 10:00, μέχρι τις 18/4 στις 24:00. Με μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα μας, μπορείτε να δείτε όσες ταινίες θέλετε δωρεάν! Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από την πρώτη ημέρα, έως και τη λήξη του Φεστιβάλ, ενώ ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση, να βρίσκεστε εντός Ελλάδας.

Οι Παράλληλες Δράσεις

Έκθεση Τελετουργικών Μασκών

Στο πλαίσιο του φετινού ειδικού αφιερώματος «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής», θα λειτουργεί από τις 3 έως τις 13 Απριλίου μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο. Ο ίδιος, μάλιστα, θα βρεθεί στην Καλαμάτα και θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τελετουργικές Μάσκες, Ψυχαναλυτικές και Καλλιτεχνικές Επισημάνσεις».

Αφιέρωμα Ισότητα – Writing With Fire

Σεμινάριο «Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ» από τον Robert Rombout

Το θέμα της Αφρικής θα απασχολήσει και το σεμινάριο του σκηνοθέτη Robert Rombout, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Σωματείο Ελλήνων Διευθυντών Φωτογραφίας. Δώδεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με πορτραίτα καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Κινηματογραφικό Εργαστήρι «StoryLab»

Σε αυτό, φοιτητές από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια της Ελλάδας θα κληθούν να φτιάξουν ταινίες μικρού μήκους, υπό την καθοδήγηση του Βρετανού σκηνοθέτη Erik Knudsen και του καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβου Παναγόπουλου. Το εργαστήριο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τις παράλληλες δράσεις ολοκληρώνουν:
  • Το Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας, (απευθύνεται στο ευρύ κοινό) με την Αρχαιολόγο, Δέσποινα Ευγενίδου,
  • Το Masterclass «Το Φως στις Παραστατικές Τέχνες» (απευθύνεται στους φοιτητές Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο) με την διακεκριμένη σχεδιάστρια Φωτισμού Θεάτρου και Κινηματογράφου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, και
  • Το Εργαστήριο του ΕΚΟΜΕ, «Το Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση» που απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Αφιέρωμα Αφρική – Downstream to kinshasa

Για τους μικρούς μας φίλους

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμά επιστρέφει στις κινηματογραφικές και σχολικές αίθουσες από 9 έως 17 Απριλίου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν  24 νέα ντοκιμαντέρ και 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια για το περιβάλλον, την Ιστορία, την κοινωνία και πολλά ακόμη εκπαιδευτικά θέματα.

  • Η πρωινή ζώνη 9:00 με 13:00 θα λειτουργεί αποκλειστικά για σχολεία και θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα αλλά και σε Πάτρα, Τρίπολη, Ακράτα, Αμαλιάδα, Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη και Φιλιατρά.
  • Σεμινάρια υπό τη μορφή περιπάτου στη Φύση, με εισηγήτρια τη Στεφανία Χαρίτου (Διδάκτωρ ΜΜΕ) για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση, θα πραγματοποιηθεί σε Καλαμάτα, Τρίπολη και Ξυλόκαστρο, ενώ σεμινάριο animation με φιγούρες από πλαστελίνη, υπό την επίβλεψη του Ιταλού σκηνοθέτη, Thomas Kunstler, θα πραγματοποιηθεί ειδικά για παιδιά Δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική αναπηρία, σε Καλαμάτα και Ξυλόκαστρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερα νέα σχετικά με το Φεστιβάλ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα peloponnisosdocfestival.com

Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση:  Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμοι  Καλαμάτας, Ναυπλίου, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα
Οικονομική Υποστήριξη:  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)
Αιγίδα: InterAction Art

Περισσότερα από Cine News