Τρόι Κότσουρ: Ο κωφός ηθοποιός του «CODA» γράφει ιστορία στα φετινά Όσκαρ και συγκινεί
Ο Αμερικανός ηθοποιός έγινε ο πρώτος κωφός άνδρας στην ιστορία που βραβεύεται με Όσκαρ, σημαντικό επίτευγμα για την ισότιμη εκπροσώπηση και συμπερίληψη, το οποίο και κατάφερε χάρη στην ερμηνεία του στην ταινία «CODA: Στο ρυθμό της Καρδιάς».
Ο Τρόι Κότσουρ έγραψε ιστορία στη 94η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ως ο πρώτος κωφός άνδρας που βραβεύεται με το χρυσό αγαλματίδιο, σε ένα σημαντικό βήμα για την ισότιμη εκπροσώπηση και συμπερίληψη στο Χόλυγουντ. Συγκεκριμένα ο 53χρονός ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου για την εξαιρετική ερμηνεία του στην feel-good indie ταινία «CODA: Στο ρυθμό της Καρδιάς» της Σιάν Χέντερ.
Ο συγκινητικός ευχαριστήριος λόγοςΟ Κότσουρ παρέλαβε το βραβείο του με μια ομιλία στη νοηματική γλώσσα που κατάφερε να συγκινήσει τόσο τους παρευρισκόμενους στην τελετή απονομής όσο και τους τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού ευχαρίστησε το καστ και τους συντελεστές της ταινίας, αναφερόμενος ειδικά στη σκηνοθέτρια Σιάν Χέντερ ως τη «γέφυρα» που «ένωσε τον κόσμο των κωφών και τον κόσμο των ομιλούντων μαζί», ο Αμερικανός ηθοποιός απέτισε φόρο τιμής στον πατέρα του:
«Ο πατέρας μου υπήρξε ο καλύτερος τραγουδιστής στην οικογένεια μας, ωστόσο ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω, και δεν ήταν πλέον σε θέση να τραγουδήσει», δήλωσε ο Κότσουρ στον ευχαριστήριο λόγο του. «Μπαμπά, έμαθα τόσα πολλά από εσένα. Θα σ’ αγαπώ για πάντα. Είσαι ο ήρωας μου».
Επιπλέον αναφέρθηκε και στους «μεγαλύτερους θαυμαστές του», τη σύζυγο και την έφηβη κόρη του. Ενώ στο τέλος δεν παρέλειψε να αφιερώσει το βραβείο του «στην Κοινότητα Κωφών, την κοινότητα «CODA» και την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες» σχολιάζοντας «Αυτή είναι η στιγμή μας».
Ο 53χρονος ηθοποιός βραβεύτηκε για την ερμηνεία του ως Frank Rossi, ένας ψαράς και πατέρας μιας αγαπημένης οικογένειας που τα βγάζει δύσκολα πέρα, ο οποίος προσπαθεί να κατανοήσει την επιθυμία της μικρής του κόρης- το μοναδικό ακούον μέλος των Rossi- να κυνηγήσει το όνειρο της που δεν είναι άλλο από το τραγούδι.
Συνυποψήφιοι στην ίδια κατηγορία μαζί του βρίσκονταν οι Σαϊραν Χαϊντς («Belfast»), Τζέσι Πλίμονς («Η Εξουσία του Σκύλου»), Τζ. Κ. Σίμονς («Being the Ricardos»), Κόντι Σμιτ-Μακφί («Η Εξουσία του Σκύλου»).
Μάλιστα, ο Τρόι Κότσουρ είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ότι παρακολουθώντας τη στο σινεμά σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών του έδωσε την ώθηση να κυνηγήσει μια καριέρα στην υποκριτική. Ένας δρόμος που δεν ήταν καθόλου εύκολος. Αν και ο ίδιος είχε γνωρίσει επιτυχία στο θέατρο, οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές του συμμετοχές πριν το φαινόμενο «CODA» σαρώσει τα πάντα ήταν ελάχιστες με σποραδικά γκεστ σε σειρές και συμμετοχές σε ανεξάρτητες ταινίες.
Εκτός από το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο στον ηθοποιό από την Αριζόνα απονεμήθηκαν φέτος και τα κινηματογραφικά βραβεία BAFTA, SAG και Critics Choice Awards. Ο ίδιος επιθυμεί με την επιτυχία του αυτή να ανοίξει περισσότερο ο δρόμος για τους νέους κωφούς ηθοποιούς στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Να τους δώσει περισσότερες ευκαιρίες.
Η ταινία «CODA: Στο Ρυθμό της Καρδιάς» κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει, επίσης, το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου, στη φετινή 94η τελετή απονομής.
Πηγή: People, New York Times