Γυναίκες μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση
Το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού υμνεί το σθένος και την αξιοπρέπεια κάποιων γυναικών που κυνηγήθηκαν ανελέητα λόγω των «πολιτικών φρονημάτων» τους.
Η ιστορία κάποιων γυναικών στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στο δρόμο της φυλακής, της εξορίας, ακόμη και του εκτελεστικού αποσπάσματος οι γυναίκες αυτές διατήρησαν την αξιοπρέπεια τους και έδωσαν το δικό τους αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας
Δεν είναι μόνο πολιτικό το φιλμ του έμπειρου Βαρδαρού («Ούλοι εμείς εφέντη»). Ο Ικαριώτης κινηματογραφιστής προσδίδει στο χαρακτήρα του φιλμ τα στοιχεία απολογισμού μιας ιστορικής διαδρομής που ξεκινά από την δικτατορία του Μεταξά, κορυφώνεται στον εμφύλιο και καταλήγει στην Χούντα του 1967.
Η τριπλή απελευθέρωση του τίτλου προέρχεται από τον ύμνο της Ελεύθερης Νέας, της Αντιστασιακής Οργάνωσης πριν από την ΕΠΟΝ, που έλεγε ότι οι γυναίκες θα απελευθερωθούν από τον κατακτητή, τον προϊστάμενο και τον σύζυγο τους. Ο Λεωνίδας Βαρδαρός μοιράζει το χρόνο του έργου μεταξύ των συγκινητικών – και ενίοτε σπαρταριστών – αφηγήσεων των ξεχωριστών πρωταγωνιστριών του και την ενδελεχή έρευνα των ιστορικών Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη.