MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρωταπριλιά: Οι 10 πιο αστείες φάρσες που έχουν μείνει στην ιστορία

Από τον αστρολόγο John Partridge, ο οποίος έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός, έως τους «Ιπτάμενους Πιγκουΐνους» του BBC και την αξιολάτρευτη φάρσα του National Geographic, σας παρουσιάζουμε δέκα από τις πιο αστείες πρωταπριλιάτικες φάρσες στην ιστορία.

Πρωταπριλιά
Monopoli Team

Αν και στη σημερινή εποχή μια fake είδηση μπορεί να καταρριφθεί σε ελάχιστο χρόνο και λίγοι είναι εκείνοι οι ανυποψίαστοι που θα πέσουν στην παγίδα μας φάρσας κατά τη διάρκεια της πρωταπριλιάς, ωστόσο, το έθιμο, του οποίου η καταγωγή εντοπίζεται από κάποιους την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δείχνει να κρατάει γερά ακόμη.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αστείες πρωταπριλιάτικες φάρσες στην ιστορία.

Όταν ο John Partridge προσπαθούσε να πείσει ότι ήταν ζωντανός

Το 1708 η βεντέτα ανάμεσα στον σατιρικό αρθρογράφο και συγγραφέα Jonathan Swift και τον αστρολόγο John Partridge κορυφώθηκε με μια πρωταπριλιάτικη φάρσα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Partridge προέβλεψε σε ένα αλμανάκ του 1708 ότι μια επιδημία θα εξαπλωθεί στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου. Τότε ο Swift δημοσίευσε ψευδώνυμα ένα αλμανάκ το οποίο δήθεν «προέβλεπε» ότι το βράδυ της 29ης Μαρτίου ο John Partridge θα πεθάνει από την εν λόγω επιδημία. Μάλιστα, όταν έφτασε εκείνη η ημέρα ο Swift δημοσίευσε μια ελεγεία όπου ανακοίνωνε τον θάνατο του Partridge γράφοντας μάλιστα ότι παραδέχθηκε στο νεκροκρέβατο του ότι ήταν απατεώνας.

Την 1η Απριλίου ακολούθησε ένας πόλεμος δημοσιεύσεων των δύο όπου ο μεν Partridge προσπαθούσε να εξηγήσει ότι είναι ζωντανός, ενώ ο Swift «βεβαίωνε» ότι ο Partridge ήταν νεκρός και κάποιος άλλος τον υποκρίνεται. Η όλη φάρσα είχε ως συνέπεια τη δυσφήμιση του Partridge ο οποίος δεν εξέδωσε ποτέ ξανά προβλέψεις.

Πρόσκληση στον Πύργο του Λονδίνου

To 1856 οι κάτοικοι του Λονδίνου έλαβαν μια φαινομενικά επίσημη πρόσκληση για να παρακολουθήσουν στον Πύργο του Λονδίνου την ετήσια τελετή «πλυσίματος των λιονταριών». Αν και μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε όντως να συμβεί δύο δεκαετίες αργότερα, όταν και το διαβόητο θηριοτροφείο του Πύργου φιλοξενούσε για πάνω από εξακόσια χρόνια αρκούδες, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια και άλλα άγρια ζώα, ωστόσο είχε κλείσει το 1835. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έπεσαν στην παγίδα και επισκέφτηκαν εκείνη την ημέρα τον Πύργο του Λονδίνου για να παρευρεθούν στην υποτιθέμενη εκδήλωση.

Τα μακαρόνια που «φύτρωναν στα δέντρα»

Την Πρωταπριλιά του 1957 η σοβαρή ειδησεογραφική τηλεοπτική εκπομπή του BBC «Panorama» παρουσίασε ως νέο ότι χάρη στον ήπιο χειμώνα και την εξαφάνιση του «μακαρονοσκαθαριού» οι αγρότες στην Ελβετία είχαν εντυπωσιακή συγκομιδή μακαρονιών. Δεν δίστασαν να δείξουν και πλάνα με χωρικούς που μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα. Καθώς η τηλεόραση την εποχή εκείνη ήταν ένα αρκετά νέο μέσο, οι τηλεθεατές υπήρξαν αρκετά ευκολόπιστοί. Μερικοί μάλιστα έπαιρναν τηλέφωνο τον σταθμό και ρωτούσαν πως μπορούν να φυτέψουν δικά τους «μακαρονόδεντρα». Η συγκεκριμένη φάρσα θεωρείται από αρκετούς η πιο δημοφιλής και επιτυχημένη όλων των εποχών.

Έγχρωμη τηλεόραση στη Σουηδία με λίγα απλά βήματα…

Φωτογραφία: Stephen Monterroso/unsplash

Το 1962 το ένα και μοναδικό κανάλι της Σουηδίας εκείνη την εποχή, το SVT, έκανε ένα επιτυχημένο πρωταπριλιάτικο αστείο στους τηλεθεατές. Κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων ένας εκ των τεχνικών του καναλιού, ο Kjell Stensson, ανακοίνωσε στο κοινό ότι χάρη σε μια νέα τεχνολογία οι θεατές μπορούν να τροποποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες συσκευές τους ώστε να λαμβάνουν έγχρωμη μετάδοση. Το μόνο που θα έκαναν είναι να καλύψουν την οθόνη με ένα καλσόν. Μάλιστα προχώρησε και σε επίδειξη της διαδικασίας. Πολλοί είναι οι Σουηδοί που θυμούνται τους πατεράδες τους να τρέχουν μέσα στο σπίτι ψάχνοντας ένα καλσόν για να βάλουν στη συσκευή. Για την ιστορία η έγχρωμη μετάδοση στη Σουηδία ήρθε το 1971.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του San Serrife

Φωτογραφία: Tom Winckels/unsplash

To 1977 η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα επτασέλιδο αφιέρωμα στο εξωτικό νησιωτικό σύμπλεγμα «San Serrife» περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τα δύο νησιά από τα οποία αποτελούταν, το «Upper Caisse» και το «Lower Caisse», την καθημερινότητα καθώς και τον ηγέτη αυτού του άγνωστου και μυστηριώδους έθνους «Στρατηγό Pica». Εκείνη την πρωταπριλιά τα τηλέφωνα της εφημερίδας δεν σταμάτησαν να χτυπάνε με τους αναγνώστες να ζητάνε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το ειδυλλιακό μέρος. Λίγοι ήταν εκείνοι που κατάλαβαν τη φάρσα αφού πρόσεξαν ότι τα τοπωνύμια που χρησιμοποιήθηκαν αντιστοιχούσαν στην ορολογία της τυπογραφίας.

Ο Νίξον κατεβαίνει ξανά για Πρόεδρος…

Φωτογραφία: National Portrait Gallery

Την πρωταπριλιά του 1992 ο αμερικανικός δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός NPR αποκάλυψε ότι ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του το 1974 λόγω του σκανδάλου «Watergate», θα κατέβει ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Το νέο του σλόγκαν «Δεν έκανα τίποτα κακό, δεν θα το ξανακάνω», ενώ μεταδόθηκαν και διάφορα ηχητικά με υποτιθέμενη ομιλία του. Χιλιάδες ακροατές πήραν τηλέφωνο στον σταθμό εξοργισμένοι εκείνη την ημέρα δηλώνοντας την αντίθεση τους με την επιστροφή του Νίξον. Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι τον Νίξον υποδυόταν ένας κωμικός.

Η Taco Bell και η Καμπάνα της Ελευθερίας

Φωτογραφία: National Park Service

Το 1996 η αλυσίδα fast food Taco Bell διατεινόταν ότι είχε αγοράσει την «Καμπάνα της Ελευθερίας», το διάσημο σύμβολο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει το εθνικό χρέος, μετονομάζοντας την σε «Taco Liberty Bell». Μάλιστα, καθησύχαζε τους Αμερικανούς ότι η πρόσβαση τους στο συγκεκριμένο ιστορικό αξιοθέατο θα είναι απρόσκοπτη, προτρέποντας και άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Τα τηλέφωνα της εταιρείας καθώς και της υπηρεσίας συντήρησης του εν λόγω μνημείου πήραν φωτιά. Χιλιάδες ανήσυχοι Αμερικανοί, ακόμη και γερουσιαστές, έπεσαν στη παγίδα. Στο τέλος η Taco Bell αποκάλυψε την αλήθεια και έκανε και μια γενναιόδωρη δωρεά για τη συντήρηση του.

Η αλλαγή της τιμής του Π

Τον Απρίλιο του 1998 το επιστημονικό περιοδικό New Mexicans for Science and Reason περιείχε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι οι νομοθέτες της Αλαμπάμα αποφάσισαν να αλλάξει την τιμή του Pi από 3,14159265 στο «βιβλικό» 3.0. Η είδηση φαίνεται να διαδόθηκε αρκετά γρήγορα καθώς το Νομοθετικό Σώμα της Αλαμπάμα άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα και επιστολές από μέλη κυρίως της επιστημονικής κοινότητας που δήλωναν ενάντια σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση και ζητώντας εξηγήσεις για μια τέτοια παράλογη κίνηση. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για ένα άρθρο-παρωδία από τον καθηγητή Φυσικής Mark Boslough, ο οποίος διακωμωδούσε μια αντίστοιχη αλλά πραγματική νομοθετική προσπάθεια της εποχής σχετικά με τη διδασκαλία της Θεωρίας της Εξέλιξης.

Ιπτάμενοι Πιγκουΐνοι…

Το 2008 το τμήμα ντοκιμαντέρ του BBC παρουσίασε στοιχεία ενός νέου βήματος στην εξελικτική διαδικασία. Μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα αποικία «ιπτάμενων» πιγκουΐνων, οι οποίοι αποδημούν κατά χιλιάδες από την ανταρκτική για να απολαύσουν το κλίμα ενός τροπικού δάσους. Το χιουμοριστικό βίντεο που δημοσίευσαν ήταν προφανώς προϊόν computer animation στο οποίο χρέη παρουσιαστή εκτελούσε ο Terry Jones των Monty Python.

National Geographic: Όχι ζώα χωρίς ρούχα…

Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Το 2016 το National Geographic αποφάσισε να συμμετάσχει στην «επιπολαιότητα» της ημέρας διαδίδοντας τη δική του ψεύτικη είδηση. Η επιχείρηση προκάλεσε έκπληξη σε ολόκληρο τον κόσμο όταν και ανακοίνωσε μέσω twitter πως δήθεν από εδώ και στο εξής δεν θα ξαναδημοσιεύσει φωτογραφίες γυμνών ζώων. Συγκεκριμένα έγραψε: «Η εταιρεία μέσων ενημέρωσης αποφάσισε ότι δεν θα υποβαθμίζει πλέον τα ζώα δείχνοντας φωτογραφίες τους χωρίς ρούχα. Όταν κάποιος πατούσε ωστόσο το link της είδησης, η μόνη λέξη που έβρισκε στο άρθρο ήταν η «Πρωταπριλιά!» η οποία συνοδευόταν με αξιαγάπητες φωτογραφίες ντυμένων γατιών και σκυλιών.

Περισσότερα από Επίκαιρα