Ραβανί από τη σεφ Νικόλ Μαρίνου
Ένα από τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού, που αγαπούν όλοι.
- 200 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 αυγά
- 170 γρ.ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 200 γρ. ηλιέλαιο
- 200 γρ.γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Μια πρέζα αλάτι
- 3-1/2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
- 3-1/2 κούπες νερό
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος
- 1 φλούδα λεμονιού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι και βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι. Το βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα του βρασμού.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι,το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη να χτυπηθούν για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ηλιέλαιο σε αργή ροή, ενώ παράλληλα χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ. Συνεχίζουμε με το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε πολύ καλά.
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά τα στερεά υλικά χτυπώντας με το μίξερ.
Λαδώνουμε ένα ταψί με ψηλά τοιχώματα διαστάσεων 31×21 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα του ραβανί, ισιώνοντας με τη ράχη ενός κουταλιού.
Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Όταν είναι έτοιμο κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σιροπιάζουμε αμέσως, όσο είναι καυτό, σιγά σιγά με μια κουτάλα της σούπας μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό για να σερβίρουμε.
Tip: Για το σιρόπιασμα του ραβανί θέλουμε να είναι ζεστό το γλυκό και κρύο το σιρόπι.
Βρείτε περισσότερες συνταγές της σεφ Νικόλ Μαρίνου εδώ.