Η νόσος του Πάρκινσον στον κινηματογράφο: 5 ταινίες που μάς ευαισθητοποιούν
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον συγκεντρώσαμε 5 ταινίες που μιλούν για το Πάρκινσον και μάς ευαισθητοποιούν για τη νόσο.
Η 11η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον, μία μέρα κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία να πληροφορηθεί το ευρύτερο κοινό για την νευροεκφυλιστική νόσο που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας και όμως δεν είναι τόσο γνωστή.
Το Πάρκινσον είναι μία εκφυλιστική νόσος που επηρεάζει σταδιακά τα νευρικό σύστημα και προκαλεί κινητικά προβλήματα στους ασθενείς της. Όμως πέρα από σωματικά προβλήματα, το Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει και ψυχολογικά τους πάσχοντες, οι οποίοι χρειάζονται την στήριξη του κοντινού τους περιβάλλοντος.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση του κοινού για ένα σημαντικό θέμα προκύπτει μέσα από τις τέχνες και συγκεκριμένα τον κινηματογράφο. Με αφορμή την σημερινή μέρα λοιπόν, συγκεντρώσαμε 5 ταινίες που μας εισάγουν στον κόσμο της νόσου.
Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη νόσο του Πάρκινσον, αυτές οι 5 ταινίες είναι μια καλή αρχή.
Το Capturing Grace είναι ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί το Dance for PD, μια οργάνωση που ιδρύθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με σκοπό να δώσει σε άτομα με νόσο Πάρκινσον μία όμορφη ευκαιρία στο χορό. Το συγκινητικό αυτό ντοκιμαντέρ μας εισάγει στο πολύτιμο έργο των χορευτών John Heginbotham και David Leventhal, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει έναν υποστηρικτικό χώρο γεμάτο χαρά, χορό και διασκέδαση, ειδικά διαμορφωμένο για ασθενείς με Πάρκινσον. Πέρα από την ευαισθητοποίηση, κύριος στόχος του ντοκιμαντέρ είναι και η ενημέρωση του κοινού για την σημασία της έκφρασης και της ψυχικής υγείας στην καταπολέμηση της νόσου αλλά και η εξάπλωση αυτής της εμπνευσμένης δράσης και σε άλλες χώρες.
Η ταινία αυτή βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Όλιβερς Σακς, το οποίο αναφέρεται σε πραγματικές συναντήσεις του συγγραφέα με ασθενείς εγκεφαλίτιδας. Μεταξύ των ετών 1917 και 1928, στην Αμερική ξέσπασε μία επιδημία ληθαργικής εγκεφαλίτιδας, μιας σοβαρής ιογενούς ασθένειας, η οποία ήταν αρκετά απειλητική για την ζωή, ενώ όσοι γλίτωναν τον θάνατο αποκτούσαν μεταεγκεφαλιτικό παρκινσονισμό. Το φάρμακο που κατάφερε να «σώσει» αυτούς τους ασθενείς ήταν η λεβοντόπα, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Στην τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου, βλέπουμε τις εκπληκτικές ερμηνείες του Ρόμπιν Γουίλιαμς, της Τζούλι Κάβνερ και του Ρόμπρτ ντε Νίρο, σε μία συγκινητική αλλά και γεμάτη χρήσιμες πληροφορίες ταινία.
Αγάπη σαν Ναρκωτικό (2010)Ο Τζέιμι (Τζέικ Τζίλενχαλ), ένας γοητευτικός πωλητής φαρμάκων, γνωρίζει τη Μάγκι (Αν Χάθαγουεϊ), μια γυναίκα με πρώιμη νόσο Πάρκινσον. Μέσα από διάφορες περιπέτειες, προβλήματα και αρκετά σκαμπανεβάσματα, η σχέση τους θα γίνει πιο δυνατή από ποτέ. Το Αγάπη σαν Ναρκωτικό είναι μία ταινία που μας υπενθυμίζει πως παρά τις δυσκολίες της νόσου και τις θυσίες που χρειάζεται να γίνουν, η αγάπη και η υποστήριξη από τους κοντινούς μας ανθρώπους μπορούν να υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο.
Ride with Larry (2014)Σε αυτό το ντοκιμαντέρ 90 λεπτών θα μάθουμε τι σημαίνει να μην τα παρατάς ποτέ, ακόμα και αν οι πιθανότητες φαίνεται να μην είναι με το μέρος σου. Ο Λάρι Σμιθ διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον σε ηλικία 42 ετών αλλά δεν άφησε ποτέ τον εαυτού του να πέσει στην παγίδα της αυτολύπησης και να εγκαταλείψει την όρεξή του για ζωή. 20 χρόνια μετά τη διάγνωση, ο Λάρι ψάχνει τρόπους να ζει τη ζωή του στο έπακρο παρέα με το αμαξίδιο του, διδάσκοντας τη φιλοσοφία του. Στο ντοκιμαντέρ, ο Λάρι μας παίρνει μαζί του σε μία ποδηλατική περιπέτεια 300 μιλίων και μας υπενθυμίζει πως αν αγαπάμε τη ζωή, πρέπει να παλέψουμε για αυτή.
Kinetics (2017)Το Kinetics εξερευνά την περίεργη φιλία μεταξύ μιας γυναίκας που μόλις διαγνώστηκε με Πάρκινσον και προσπαθεί να μάθει να ζει με αυτό και ενός νεαρού αθλητή του Παρκούρ, ο οποίος χρησιμοποιεί το ταλέντο του για να ξεφεύγει από όσα τον τρομάζουν. Οι δύο φαινομενικά αταίριαστοι κόσμοι τους θα συνδεθούν ξαφνικά και θα ταιριάξουν, καθώς ο ένας θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον άλλο, μέσα από ένα δύσκολο αλλά λυτρωτικό ταξίδι γνώσης και αληθινής φιλίας. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν μέρος στη ζωή της πρωταγωνίστριας, Σου Ουίλις, η οποία μετουσίωσε το προσωπικό της ταξίδι με τη νόσο στη μικρή οθόνη.