ΣΥΝΤΑΓΗ
Πώς θα πετύχετε τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια;
Πάσχα χωρίς τσουρέκια δεν γίνεται! Και αν νομίζετε ότι είναι τόσο δύσκολο να πετύχετε τα αφράτα τσουρέκια του εμπορίου, πρέπει να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή, ακολουθώντας τα βήματα με προσοχή!
Monopoli Team
20.04.2022
Τα μυστικά της επιτυχίας!
Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, εκτός το ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αγνά και φρέσκα υλικά πρώτης ποιότητας, υπάρχουν ακόμη δύο μυστικά:
- Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος
- Δεν τα παραζυμώνουμε
- 2 κιλά αλεύρι σκληρό
- 200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
- 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
- 3 1/2 κούπες ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών
- 2 κουταλιές σπορέλαιο
- 10 αυγά
- 1 κούπα γάλα καυτό
- 1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχουμε ένα πηχτό χυλό. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάζουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίχνουμε το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τ’ αυγά και ζυμώνουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλεύουμε με τα χέρια, έτσι ώστε να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις και ζυμώνουμε ξανά το μείγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
- Παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας λίγο, λίγο και το ρίχνουμε επάνω στη ζύμη, διπλώνουμε πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνουμε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Extra Tips
- Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, αν θέλουμε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.
- Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 – 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν την πιέζουμε ελαφρά και επανέρχεται.
- Χωρίζουμε τη ζύμη (χωρίς να την ξαναζυμώσουμε) και πλάθουμε μ’ αυτήν χοντρά κορδόνια. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30′ περίπου.
- Αλείφουμε τις επιφάνειες με κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς, για 20′ – 25′, ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσουμε.
Δεν πρέπει να τα παραψήσουμε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. - Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Καλή επιτυχία!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Παλτό: Οι γήινοι τόνοι που είναι must για τον χειμώνα 2025
Μετρό: Πώς «χτίζεται» η σύνδεση Γουδή- Γαλάτσι (vid)
«Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης»: Ένα βιβλίο-οδηγός για τους ενεργούς πολίτες του αύριο
Η Westman Atelier κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα – Αποκλειστικά στο In Beauty Escape
Η Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη επιστρέφει στο Ίδρυμα Γουλανδρή – Άνθρωποι γίνονται «ανοιχτά βιβλία»
Θεόδωρος Τερζόπουλος – Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο: Παρουσίαση βιβλίου στο Θέατρο Άττις
Ματαρόα στον ορίζοντα: Η νέα παράσταση μουσικού θεάτρου των Θοδωρή Αμπαζή και Νίκου Κυπουργού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο ΚΠΙΣΝ: Δραστηριότητες, συζητήσεις και προγράμματα για σχολεία
Χριστούγεννα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με εορταστικές δράσεις για παιδιά
The Christmas Factory: Η μαγική πόλη των Χριστουγέννων ανοίγει τις πόρτες της στην Τεχνόπολη