Το καθόλου μακρινό καλοκαίρι του 2021 στην Αττική, άφησε πίσω του ανθρώπους να μετρούν τις πληγές τους μετά τις εφιαλτικές στιγμές που οι πυρκαγιές έκαψαν τα σπίτια τους, ενώ την ίδια στιγμή οι πιο σηµαντικοί πνεύµονες πρασίνου της περιοχής καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα, μάλιστα, με έναν απολογισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 16% των δασών στο λεκανοπέδιο, από το Σχίνο, μέχρι την Βαρυμπόμπη, την Κερατέα και τα Βίλια, έγιναν στάχτη, με ανυπολόγιστα κόστη για το ευρύτερο περιβάλλον.
Το πραγματικά σοκαριστικό, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή απειλεί τον πλανήτη απ’ άκρη σε άκρη, είναι πως ένας απολογισμός που αφορά στα τελευταία 41 χρόνια, καταλήγει πως στην χώρα μας έχουν καεί εκτάσεις ίσες με την Πελοπόννησο και την Αττική!
Επιτακτική ανάγκη για άμεση αποκατάστασηΜετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η ανάγκη για την άμεση προστασία και αποκατάσταση του δασικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε ήταν επιτακτική. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέσπισε το καινοτόμο πρόγραμμα των Αναδόχων Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, καλώντας ιδιωτικές εταιρίες και οργανισμούς να συμβάλουν στη διαδικασία αναγέννησης του φυσικού πλούτου της χώρας και στην προστασία των καμένων εκτάσεων από πλημμυρικά φαινόμενα σε πρώτη φάση, όσο και στη τεχνητή αναδάσωση στη συνέχεια.
Η Coca-Cola στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ανταποκρίθηκε άμεσα και ως Ανάδοχος υλοποίησε και παρέδωσε ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στον νομό ΑττικήςH δωρεά της Coca-Cola στην Ελλάδα αφορά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, σε έκταση 7.715 στρεμμάτων στο δάσος της περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Αττικής. Ένα έργο ζωτικής σημασίας, που παρέχει την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση που έχει ανάγκη η περιοχή, επιτρέποντας τη φυσική αναγέννηση του δάσους.
«Μετά τη φωτιά»: Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που αποτυπώνει το σημαντικό έργο αποκατάστασηςΌλη αυτή η πορεία των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας της φύσης της περιοχής, αποτυπώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με πρωταγωνιστές όλους όσους εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίηση του έργου. Στόχος αυτής της καταγραφής να μην ξεχαστεί ποτέ η καταστροφή που βιώσαμε και να υπενθυμίζει πάντα την ελπίδα για την αναγέννηση της φύσης.
Η μόνη λύση είναι η δράση…«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι το αύριο είναι σήμερα. Μάς καλεί η κατεπείγουσα ανάγκη τού τώρα», είχε πει κάποτε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αναφερόμενος στους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως επιταγή του τώρα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κλιματική κρίση. «Είναι το παρόν, αλλά δεν θέλουμε να είναι το μέλλον και η μόνη λύση είναι η δράση». Με αυτό το μήνυμα, η Coca-Cola στην Ελλάδα στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αποκατάστασης και αναδάσωσης της περιοχής Βαρυμπόμπης.
Η παράδοση του έργουΗ παράδοση του έργου έγινε στις 13 Απριλίου κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κα Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς.
«H Coca-Cola στην Ελλάδα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στήριξε με ενθουσιασμό τον θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», σχολίασε κατά την επίσκεψη ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. «H συνεισφορά της στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολύτιμη. Συνολικά, η Coca-Cola έχει χρηματοδοτήσει με 1,8 εκατ. ευρώ αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι, σε έκταση 7.715 χιλιάδων στρεμμάτων. Σήμερα, τα έργα αυτά, που ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλλουν στην αναγέννηση του φυσικού μας πλούτου».
Δέσμευση για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της περιοχήςΜε τη σειρά της, η κ. Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca–Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που ως Ανάδοχος παραδίδουμε αυτό το έργο που συμβάλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές που βιώσαμε τον Αύγουστο του 2021. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα και συνέπεια για να διασφαλίσουμε την άμεση προστασία και αποκατάσταση της περιοχής. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά την περιοχή και θα συμβάλλουμε όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».
Η κ. Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της The Coca–Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα σημείωσε: «Η σημερινή παράδοση αυτού του έργου μας δίνει χαρά που ως εταιρεία συμβάλλουμε κι εμείς στην έμπρακτη αποκατάσταση ενός βασικού πνεύμονα πρασίνου για την Αττική. Με οδηγό τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις με θετικό αντίκτυπο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να αποτελούμε ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, ώστε, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, όλοι μαζί να κάνουμε πράξη ένα πιο βιώσιμο μέλλον».
Μια ευρύτερη περιβαλλοντική στρατηγικήΗ εταιρεία δεν μένει μόνο εδώ, αφού προχωρά και σε άλλες σπουδαίες αλλαγές με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, προσανατολίζοντας ανάλογα και την ευρύτερη στρατηγική της. Ανάμεσα σε αυτές δεσμεύεται για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPET, αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.