Τα σοκολατένια αυγά αποτελούν μια από τις πιο γνωστές πασχαλινές παραδόσεις εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Άραγε, έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού ξεκίνησε αυτή η παράδοση;
Τα πρώτα σοκολατένια αυγάΤα πρώτα σοκολατένια αυγά έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη των αρχών του 19ου αιώνα, από Γάλλους και Γερμανούς ζαχαροπλάστες. Με το κακάο να μην είναι εύχρηστο σαν πρώτη ύλη, τα πρώτα πασχαλινά αυγά ήταν κατασκευασμένα από συμπαγή μαύρη σοκολάτα, η οποία ήταν κοκκώδης και πικρή.
Πράγματι, η σοκολάτα δεν ήταν πάντα τόσο νόστιμη όσο είναι τώρα, ενώ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε λιπαρά, ήταν και μία ουσία αρκετά δύσκολη στην πέψη.
Ήταν το 1828, όταν ο Ολλανδός εφευρέτης Van Houten μπόρεσε να διαχωρίσει το βούτυρο-κακάο από τον καρπό του κακάο. Ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1866, η βρετανική βιομηχανία παραγωγής Cadbury εισήγαγε μια πρέσα σοκολάτας, η οποία κατάφερε να μειώσει το λίπος, δημιουργώντας μια πολύ πιο ομαλή και εύγευστη μαύρη σοκολάτα. Αυτή η νέα επαναστατική μέθοδος παρουσίασε καθαρό κακάο σε μεγάλες ποσότητες, το οποίο ήταν ευκολότερο να μορφοποιηθεί σε σχήμα αυγού.
Μπορεί να ήταν η εταιρεία του John Cadbury που έφερε την αλλαγή στην επεξεργασία της σοκολάτας, ωστόσο την πρώτη μαζική παραγωγή σοκολατένιων αυγών σε καλούπια ανέλαβε, το 1873, η εταιρεία Joseph Storrs Fry & Sons.
Ο Joseph Fry ήταν ο πρώτος που κατάλαβε πώς να χρησιμοποιήσει καλούπια και να δημιουργήσει στρογγυλά αυγά. Συγκεκριμένα, ανακάλυψε ότι αν αναμίξει σκόνη κακάο, ζάχαρη και λιωμένο βούτυρο κακάο, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πάστα σοκολάτας που θα μπορούσε να εκχυθεί.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Cadbury παρήγαγε τα δικά του πασχαλινά σοκολατένια αυγά, κατασκευασμένα από μαύρη σοκολάτα με λεία επιφάνεια. Αρχικά, τα αυγά στολίζονταν με σταγόνες σοκολάτας επικαλυμμένες με ζάχαρη, γνωστές ως «dragees» .
Αργότερα, το σοκολατένιο κέλυφος των αυγών άρχισε να στολίζεται με περίτεχνα σχέδια, τα οποία είχαν ως βάση γαλλικά, ολλανδικά και γερμανικά πρότυπα, προσαρμοσμένα στα βικτωριανά γούστα. Για παράδειγμα, το γνωστό φινίρισμα «κροκόδειλος» ήρθε από τη Γερμανία και έγινε τόσο δημοφιλές που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από ορισμένους κατασκευαστές,
Πασχαλινά αυγά από σοκολάτα γάλακτοςMέχρι το 1893, υπήρχαν 19 διαφορετικές γραμμές παραγωγής πασχαλινών αυγών Cadbury, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, το 1905, η εταιρεία έφτιαξε το πρώτο πασχαλινό αυγό από σοκολάτα γάλακτος, ενώ τα αυγά με κρέμα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1923. Τα αυγά από σοκολάτα γάλακτος ξεπέρασαν σε δημοτικότητα τα αντίστοιχα αυγά μαύρης σοκολάτας, αυξάνοντας σημαντικά τις πωλήσεις.
Και ενώ τα πρώτα πασχαλινά αυγά ήταν ένα πολυτελές δώρο, απευθυνόμενο στην υψηλή κοινωνία της Βρετανίας, μόλις το 1950, οι εξελίξεις στην παραγωγή και τη συσκευασία μείωσαν το κόστος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον μαζικό πληθυσμό να απολαύσει τις σοκολατένιες πασχαλινές λιχουδιές.
Από τον 19ο αιώνα και μετά, οι εταιρείες παραγωγής, σε μία προσπάθεια να πρωτοτυπήσουν, στολίζουν το εξωτερικό κέλυφος των αυγών με περίτεχνα, διαφορετικά μοτίβα. Μάλιστα, με την παραγωγή σοκολάτας να εξελίσσεται συνεχώς, εμφανίστηκαν και άλλες πασχαλινές σοκολατένιες λιχουδιές, όπως τα γνωστά σοκολατένια λαγουδάκια.
Τέλος, τα μικρά σοκολατένια παιδικά αυγά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, ενώ απέκτησαν την ελκυστική, φιλική προς τα παιδιά συσκευασία τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, με τη δημοτικότητά τους να σημειώνει σημαντική αύξηση.