MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπρούμουνταλ: Μία μικρή πόλη στη Νορβηγία, γεμάτη ξύλινους… ουρανοξύστες

Το Μπρούμουνταλ, ένας μικρός δήμος στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Μιόσα στη Νορβηγία που έχει πολλά βιομηχανικά κτίρια, κυρίως φτιαγμένα από τόνους ξυλείας

(Πηγή: Instagram)
(Πηγή: Instagram)
Monopoli Team

Στη Σκανδιναβία, οι οικολόγοι αρχιτέκτονες χτίζουν πύργους με πυλώνες από πεύκο και έλατο. Το Μπρούμουνταλ, ένας μικρός δήμος στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Μιόσα στη Νορβηγία, δεν είναι από τα μέρη εκείνα τα οποία θα πρότεινε κανείς σε ένα περαστικό επισκέπτη. Δεν έχει γραφικούς δρόμους με καφέ και μπουτίκ, όπως στο χιονοδρομικό κέντρο του Λιλεχάμερ, περίπου τριάντα μίλια πιο βόρεια.

Αντίθετα η περιοχή έχει πολλά βιομηχανικά κτίρια, κυρίως για τη βιομηχανία ξυλείας, που βρίσκονται πιο κοντά στη λίμνη και η προκυμαία αποκόπτεται από έναν αυτοκινητόδρομο. Η πόλη, η οποία έχει πληθυσμό έντεκα χιλιάδων, ήταν μέχρι πρόσφατα περισσότερο γνωστή στους Νορβηγούς για μια σειρά επιθέσεων σε μετανάστες κατοίκους πριν από τρεις δεκαετίες, που οδήγησαν σε συγκρούσεις στους δρόμους μεταξύ διαδηλωτών κατά του ρατσισμού και υποστηρικτών της ακροδεξιάς. Από το 2019, ωστόσο, το Μπρούμουνταλ έχει αποκτήσει μια πιο ευπρόσδεκτη ταυτότητα: ως η τοποθεσία του Μιόσταρνετ, (Mjøstårnet) του ψηλότερου κτιρίου από ξύλο στον κόσμο.

Μιόσταρνετ σημαίνει «Πύργος της Μιόσα». Το κτίριο έχει ύψος 85,34μ και αποτελείται από δεκαοκτώ ορόφους, που συνδυάζουν χώρους γραφείων, κατοικίες και ένα ξενοδοχείο εβδομήντα δύο δωματίων που έχει γίνει προορισμός για επισκέπτες “ψαγμένους” με το μέλλον της αειφόρου αρχιτεκτονικής και των νέων επιτευγμάτων στη δομική μηχανική. Είναι ο τρίτος ψηλότερος πύργος στη Νορβηγία, μια χώρα της οποίας τα κτίρια σπάνια ξεπερνούν τους δέκα ορόφους.

Αν και το Μιόσταρνετ κυριαρχεί στον ορίζοντα του Μπρούμουνταλ, είναι το ένα δέκατο του ύψους της ψηλότερης κατασκευής του κόσμου, του Μπούρτζ Καλίφα, στο Ντουμπάι. Η κλίμακα του είναι παρόμοια με αυτή εμβληματικού Φλατάϊρον της Νέας Υόρκης, το οποίο, όταν ολοκληρώθηκε το 1902, ξεπέρασε τα τριακόσια πόδια (91 Μέτρα).

Όπως και το Φλατάϊρον που ήταν ένας από τους πρώτους ουρανοξύστες με χαλύβδινο σκελετό, ο οποίος αψήφησε τον σκεπτικισμό του κοινού σχετικά με τη στιβαρότητα ενός κτιρίου που εκλεπτύνει την ακραία γωνία των περίπου είκοσι πέντε μοιρών,το Μιόσταρνετ είναι ένα τολμηρό εγχείρημα και μια απόδειξη εφαρμογής της ιδέας.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Περίεργα