Γιαν Φαμπρ: Ο Βέλγος χορογράφος κρίθηκε ένοχος για τη σεξουαλική παρενόχληση χορευτριών του θιάσου του
Ο Γιαν Φαμπρ καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία κατά χορευτριών του θιάσου του. Ο Βέλγος χορογράφος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών το 2016.
Ο Βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή στην πολύκροτη δίκη που έλαβε χώρα, μετά από κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχληση από 11 χορεύτριες του θιάσου του. Το δικαστήριο της Αμβέρσας έκρινε ένοχο τον 63χρονο χορογράφο και γλύπτη για σεξουαλική παρενόχληση, βία και προσβολή της αιδούς στην εργασία.
Το 2018, στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo στο Βέλγιο και των συζητήσεων που άνοιξε κατά της σεξουαλικής βίας, πρώην μέλη του θιάσου του Φαμπρ είχαν κατηγορήσει σε ανοιχτή επιστολή τον χορογράφο για μακροχρόνιες σεξουαλικές παρενοχλήσεις, καθώς ότι τις υπέβαλλε συχνά σε εξευτελισμό και ταπεινώσεις.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι χορεύτριες-θύματα χαρακτήρισαν τον Γιαν Φαμπρ “τύραννο”, ενώ έτσι τον περιέγραψαν και ως ηγέτη του θιάσου. Μάλιστα, εκτός από τις συστηματικές ταπεινώσεις, στις οποίες τις υπέβαλλε, περιέγραψαν και περιστατικά σεξουαλικού εκβιασμού.
Κάποιες από τις ενάγουσες έκαναν λόγο για φωτογραφίσεις, τις οποίες ο 63χρονος θιασάρχης πρότεινε λέγοντας ότι θα δημοσιευθούν σε επιθεωρήσεις τέχνης, οι οποίες όμως έπαιρναν γρήγορα ερωτικό χαρακτήρα, υπό τη δική του πάντα καθοδήγηση. Μάλιστα, κάποιες από τις φωτογραφίσεις “τελείωναν με ερωτικές πράξεις”.
Οι δικηγόροι του Φαμπρ προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια θετική εικόνα του χορογράφου, μιλώντας για έναν «ρομαντικό αναρχικό, αλλά σε καμία περίπτωση εγκληματία». Μάλιστα, η συνήγορός του υιοθέτησε τη γνωστή ρητορική που κάνει λόγο για “βασανισμένους καλλιτέχνες” και δικαιολογούν παραβατικές συμπεριφορές ως “σκληρές συνεργασίες”. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συνεργασία μαζί του προϋποθέτει «να δοθεί κανείς 100%» σε εξαντλητικές παραστάσεις, με στόχο «την πραγματική εξάντληση, τα πραγματικά συναισθήματα».
Ο εισαγγελέας πρότεινε μία ποινή 3ετούς φυλάκισης, ενώ το δικαστήριο κατέληξε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, καθώς έκρινε ότι κάποια από τα αδικήματα που έλαβαν χώρα το 2002-2018 είχαν παραγραφεί, ενώ απορρίφθηκαν οι κατηγορίες των έξι εκ των έντεκα θυμάτων, αναγνωρίζοντας όμως μία σεξουαλική επίθεση κατά μίας από τις χορεύτριες και βία κατά πέντε από τις μηνύτριες.
“Είμαστε ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα” δήλωσε η δικηγόρος των θυμάτων, An-Sofie Raes, στη γερμανική εφημερίδα Spiegel.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βέλγος καλλιτέχνης υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών το 2016, προκαλώντας αντιδράσεις Ελλήνων καλλιτεχνών, που τον είχαν χαρακτηρίσει “persona non grata”.