Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη: Η ηχητική περιπατιτική εμπειρία της Μελίσσας Κωτσάκη στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Η επιτυχημένη ηχητική περιπατιτική εμπειρία της Μελίσσας Κωτσάκη, «Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη», επιστρέφει στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς με ελεύθερη είσοδο και μάς προτρέπει να δούμε την πόλη με άλλα μάτια.
Η Μελίσσα Κωτσάκη σε συνεργασία με την Life After Death Theatre Company παρουσιάζουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το «Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη» – «Reinventing Exoticism». Μια Ηχητική Περιπατητική Εμπειρία που γεννήθηκε τις μέρες του εγκλεισμού, όσο η πόλη μας περίμενε να ξανασυστηθούμε και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό κατά την πρώτη της παρουσίαση (Άνοιξη 2021). Για την δημιουργία του Ηχοτοπίου, η Μελίσσα Κωτσάκη άντλησε έμπνευση και υλικό από αγαπημένες της συνήθειες: τη μουσική, τις άσκοπες μετακινήσεις και τα κείμενα αγαπημένων της συγγραφέων.
«Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη»: Λίγα λόγια για την παράστασηΣε μια χρονική στιγμή που η μετακίνηση μετατρέπεται σε αγαθό και μάλιστα απαγορευμένο, το πρότζεκτ αυτό λειτουργεί σαν ένα δώρο. Μια αφορμή να μετακινηθούμε και να δούμε την πόλη με άλλα μάτια, ανακαλύπτοντας σημεία και διαδρομές, μέσα από το φίλτρο που δημιουργούν τα κείμενα των συγγραφέων. Κοινός τόπος και των τεσσάρων: Ο χώρος.
Τι είναι χώρος;
Τι μας κάνει να αγαπάμε έναν χώρο, έναν τόπο, μια πόλη, μια εξοχή;
Τι μετατρέπει έναν χώρο σε τόπο;
Τι μας συνδέει με τους τόπους μας;
Πώς δημιουργήθηκαν όλα αυτά;
Ποια ανάγκη ανθρώπινη μας κάνει να χωρίζουμε έναν μεγάλο χώρο σε μικρότερους;
Τι γίνεται όταν το βλέμμα μας βρίσκει εμπόδιο;
Το σάουντρακ αυτής της διαδρομής αποτελείται από 3 αλληλεπιδρώντα τοπία. Το τοπίο που δημιουργεί το κείμενο που ακούμε, το τοπίο των ήχων και της μουσικής και τέλος το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο μετακινούμαστε. Ο κάθε ακροατής σε ρόλο οπερατέρ, με τα μάτια του να παίρνουν τον ρόλο της κάμερας και να «ζουμάρουν» κατά βούληση, δημιουργεί την δική του κινούμενη εικόνα.
Η «ταινία» αυτή καταγράφεται αποκλειστικά στην μνήμη του. Η τελική εμπειρία είναι για τον κάθε ακροατή προσωπική.
Κάπου ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή ,στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance, αυτό που προτείνεται είναι περισσότερο μία ηχητική περιπατητική εμπειρία.
Μια απόπειρα να εξερευνήσουμε τι μας συνδέει και τι μας αποσυνδέει από τα πράγματα, να ανακαλύψουμε νέες διαδρομές ανάμεσα στα δικά μας σημεία αναφοράς και σε αυτά τoυ τόπου μας. Τα σημεία αναφοράς ως μέρη, ως χρονικές στιγμές , ως σκηνές από τη ζωή μας.
Πού συναντιέται ο συνειρμός του κάθε ακροατή με αυτόν του δημιουργού και πόσα βήματα χρειάζονται για να θυμηθεί κανείς το παιδικό του δωμάτιο; Κι αν στον τόπο μας δεν έχουμε αρκετό εξωτισμό, μήπως τότε θα πρέπει να τον εφεύρουμε;
*Το τέλος της διαδρομής σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου δημιουργικής ανατροφοδότησης (feedback) που θα συντονίσει η Βίκυ Αδάμου: ηθοποιός, σκηνοθέτις και εκπαιδευόμενη δραματοθεραπεύτρια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της