MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ: 58 ταινίες από 15 χώρες στην Ταινιοθήκη

Στις 10 Μαΐου 2022 ξεκινάει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας- ΑΓΩΝ, που διοργανώνουν η σκηνοθέτις Μέμη Σπυράτου, πρόεδρος του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας- ΑΓΩΝ και ο Δημήτρης Κομνηνός, καλλιτεχνικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οδύσσεια Πολιτιστικές Εκδηλώσεις».

Monopoli Team | 10.05.2022

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ αποτελεί καταξιωμένο θεσμό που έχει συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως πρωτοποριακός μοχλός προβολής ταινιών που προσεγγίζουν την αρχαιολογία και τον ανθρώπινο πολιτισμό με διορατικότητα και φαντασία. Η φετινή διοργάνωση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαΐου 2022 και θα φιλοξενήσει 58 ταινίες αρχαιολογικού περιεχομένου (δεκαπέντε από τις συμμετοχές είναι έργα Ελλήνων δημιουργών). Πρόκειται για τις κορυφαίες επιλογές από ένα σύνολο περισσότερων από 1400 που υποβλήθηκαν στην Προκριματική Επιτροπή.

The 1001 faces of Palmyra

Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν εκφράζουν την πεποίθηση των διοργανωτών του ΑΓΩΝΑ πως η αρχαιολογία πρέπει να ερμηνεύεται με ευρύτητα πνεύματος. Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται πλήρως στο όραμά τους. Τα έργα που θα συμμετάσχουν στο 11ο φεστιβάλ αντλούν τα θέματά τους από την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα, τις λαϊκές τέχνες, τη βιομηχανική αρχαιολογία και την άυλη παράδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ: Δυναμική επανεκκίνηση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος12.09.2018

Ο θεματικός τίτλος του φετινού φεστιβάλ είναι «Οικουμενική Κοινότητα». Για τους διοργανωτές, παρά τις αντιξοότητες, είναι εφικτή η δημιουργία μίας οικουμενικής πολιτείας ανθρώπων, η οποία θα οικοδομηθεί στις αδιαπραγμάτευτες αρχές της δικαιοσύνης, ελευθερίας και ισονομίας. Πρόκειται για ελπιδοφόρο όραμα που απαιτεί τη συνεισφορά και προσπάθεια αλλεπάλληλων γενεών. Το όραμα δεν εκφράζει έλλειψη ρεαλισμού. Αντιθέτως, πρόκειται για τη διατράνωση της πίστης πως αυτή η οικουμενική κοινωνία είναι εφικτή, έστω και αν χρειαστεί να περάσουν αρκετές γενιές. Σημασία έχει η συνεχής προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το φεστιβάλ θα τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος συνέβαλε με το πολύπλευρο έργο του στην προώθηση του οράματος της οικουμενικότητας. Για τον πρόσφατα χαμένο μουσικοσυνθέτη, «ο άνθρωπος είναι ένα χρέος». Αυτό το χρέος υπηρέτησε ο ίδιος και στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δημιουργοί τα έργα των οποίων θα απολαύσει το κοινό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Το φεστιβάλ θα τιμήσει επίσης τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Το βραβείο εκφράζει την ευγνωμοσύνη των συντελεστών του ΑΓΩΝΑ και του κοινού για την πολυδιάστατη συνεισφορά του Γαβρά στον παγκόσμιο κινηματογράφο και την αποτύπωση του οικουμενικού Έλληνα, ο οποίος συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στην επικράτηση των ιδανικών της ειρήνης και της ισοπολιτείας.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Τελεί υπό τις Αιγίδες της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΟΤ και του Δήμου Αθηναίων.

Thus speaks Tarām-Kūbi, Assyrian Correspondence Vanessa Tubiana Brun (Γαλλία)

Η αφετηρία του ΑΓΩΝΑ βρίσκεται στο μακρινό 1995 και στη διαπίστωση της Μέμης Σπυράτου πως η Ελλάδα, χώρα που είναι ουσιαστικά συνώνυμη με την αρχαιολογία, δεν διέθετε ανάλογο φεστιβάλ, αν και παρόμοιοι θεσμοί σημείωναν σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγους μήνες και χάρη στην ακαταπόνητη συμβολή της Λένας Σαββίδη, δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και της Άννας Λαμπράκη, αρχαιολόγου και εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», είχε στηθεί η Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου-ΑΓΩΝ.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο πολυαγαπημένος θεσμός μεγάλωσε και καταξιώθηκε στη συνείδηση του κοινού και των καλλιτεχνών που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο στον χώρο του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η θεσμική ανταπόκριση στον χώρο του πολιτισμού, της επικοινωνίας και της επιστήμης. Ο ΑΓΩΝ συνεργάζεται με καταξιωμένους διεθνείς φορείς (Goethe Institut και National Gallery of Art στην Ουάσιγκτον), κυβερνήσεις (Πρεσβεία της Γαλλίας) και έγκυρα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα (ARTE, BBC, RAI, ZDF, κτλ.).

Haymatlos Documentary Film (Τουρκία). Mustafa Aydin

Πρόκειται για απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα της της κ. Σπυράτου: «Η λεγόμενη αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι, αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Είναι πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούν τον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου αλλά τον άνθρωπο απανταχού».

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ εδώ. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεθνές Φεστιβάλ ΑΓΩΝ | 10 – 15 Μαΐου 2022
Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Κιν/φος ΛΑΪΣ, Μ. Αλεξάνδρου 136 | Τ. 210 3609695

Ώρες προβολών:

10 – 11 – 12 – 13/5, ώρα 16:30
14 – 15 /5, ώρα 10:00

Τιμές εισιτηρίων: Ημερήσιο (DAY PASS) Κανονικό 7 € | Ημερήσιο (DAY PASS) Ειδικό μειωμένο : 5€ (Φοιτητικό, ανέργων, 65+)
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/agon-festival/

Περισσότερες πληροφορίες:  www.agonfestival.com, τηλ. 210 3312990, email: [email protected]

Τελετή Απονομής Βραβείων Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
16/5 ώρα 19:30
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», Ακαδημίας 59

Περισσότερα από Art & Culture