MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ίσως προκαλέσει αύξηση στους θανάτους δελφινιών, σύμφωνα με επιστήμονες

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των θανάτων δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία μπορεί και να οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Monopoli Team

Ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ηχορύπανση στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, που προκαλείται από περίπου 20 σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες, μπορεί να οδήγησε τα κητώδη προς τα νότια και συγκεκριμένα στις τουρκικές και βουλγαρικές ακτές, όπου εγκλωβίζονται ή πιάνονται σε δίχτυα ψαρέματος, σε ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς.

Από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει αύξηση στις ξεβράσεις δελφινιών στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Περισσότερα από 80 θηλαστικά βρέθηκαν νεκρά, κάτι που το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας (Tudav) περιγράφει ως «εξαιρετικά μεγάλη αύξηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑZion: Το φουτουριστικό yacht μοιάζει με μυθικό θαλάσσιο πλάσμα12.09.2018

Οι αρχικές έρευνες του Tudav αποκάλυψαν ότι περίπου τα μισά από αυτά τα δελφίνια έχασαν τις ζωές τους αφού μπλέχτηκαν σε δίχτυα ψαρέματος. Το τέλος των υπολοίπων, ωστόσο, παραμένει ένα «αναπάντητο ερώτημα», σύμφωνα με τον Δρ. Bayram Öztürk, επικεφαλής του Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας, καθώς δεν βρέθηκαν σημάδια που να φανερώνουν εμπλοκή σε δίχτυα ή τραύματα από πυροβολισμούς.

«Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό μου» είπε ο Öztürk και τόνισε τη σημασία του να είμαστε σε ετοιμότητα. «Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να προκαλέσουν τα σόναρ χαμηλής συχνότητας στη Μαύρη Θάλασσα γιατί δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσα πολλά πλοία που να προκαλούν τόσο θόρυβο, για ένα τόσο μεγάλο διάστημα – και η επιστήμη πάντα απαιτεί αποδείξεις».

Τα ναυτικό βασίζεται συνήθως σε σόναρ για να ανιχνεύει εχθρικά υποβρύχια από μεγάλες αποστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή και τα θαλάσσια θηλαστικά στηρίζονται σε ηχητικά σήματα για επικοινωνία αλλά και άλλες λειτουργίες. Η αύξηση του υποβρύχιου θορύβου, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές – ακόμη και θανατηφόρες – επιπτώσεις σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Μετά τη φωτιά»: Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, αποτυπώνει το έργο αναγέννησης του δάσους της Βαρυμπόπης12.09.2018

Σύμφωνα με τον Δρ. Pavel Gol’din, ερευνητή στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, ο συνεχής υποβρύχιος θόρυβος που προκαλείται από τις στρατιωτικές δραστηριότητες μπορεί να μην σκοτώσει τα δελφίνια – κι άλλα είδη – αλλά να τα αναγκάσει να μεταναστεύσουν για να τον αποφύγουν. «Μπορεί να είναι αιτία μαζικής μετανάστευσης ψαριών και κητοειδών προς τα νότια», εξήγησε.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι έρευνές τους για το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, παρεμποδίζονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Υπάρχουν δεκάδες πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν γνωρίζουμε καν το πόσο συχνά χρησιμοποιούν σόναρ» είπε ο Öztürk.

Επίσης, δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν γενικά τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς εκτός από τα δελφίνια φαίνεται πως επηρεάζονται και φώκαινες αλλά και αποδημητικά πουλιά που περνούν μέρος του έτους στους πλούσιους υγροτόπους στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Guardian.

Περισσότερα από Επίκαιρα