MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Άντι Γουόρχολ: Ο εμβληματικός πίνακας με την Μέριλιν Μονρόε πουλήθηκε στην τιμή – ρεκόρ των $195 εκατομμυρίων

Ο εμβληματικός πίνακας της Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ δημοπρατήθηκε στην τιμή-ρεκόρ 195 εκατ. δολαρίων κι έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ού αιώνα που έχει πουληθεί ποτέ.

Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc./Licensed by Artists Rights Society (ARS), NY; Christie’s Images Ltd.
Monopoli Team

Ο πίνακας Shot Sage Blue Marilyn φιλοτεχνήθηκε το 1964 από τον Γουόρχολ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια διάσημη φωτογραφία της θρυλικής ηθοποιού ως έμπνευση.

Το έργο δημοπρατήθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 195 εκατ. δολαρίων κι έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ού αιώνα που έχει πουληθεί ποτέ, αλλά και το πιο ακριβό αμερικανικό έργο τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆντι Γουόρχολ: Σε δημοπρασία “η μπλε Μέριλιν” που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ12.09.2018

Πριν από τη δημοπρασία, ο οίκος Christie’s έγραψε πως πρόκειται για «μία από τις σπανιότερες και πλέον ανυπέρβλητες εικόνες που υπάρχουν». 

Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με τιμή πώλησης τα 170 εκατομμύρια δολάρια, η οποία διαμορφώθηκε τελικά στα 195 εκατομμύρια με τους φόρους και τα τέλη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @breakingnews.ie

Η προηγούμενη τιμή ρεκόρ για αμερικανικό έργο τέχνης ήταν 110,5 εκατομμύρια δολάρια και αφορούσε ένα έργο το 1982 από τον άλλοτε φίλο και άλλοτε ανταγωνιστή του Γουόρχολ, Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Η τελική τιμή καταρρίπτει επίσης το προηγούμενο ρεκόρ του ακριβότερου πίνακα του 20ού αιώνα, που σημειώθηκε το 2015, όταν ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο του 1955 – το Les Femmes d’Alger (Version O) – πουλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Thomas and Doris Amman, Τζορτζ Φράι, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο πίνακας αυτός της Μονρόε «μαρτυρά την αμείωτη οπτική της δύναμη στη νέα χιλιετία». 

«Η γυναίκα Μέριλιν έχει φύγει. Οι τρομερές συνθήκες της ζωής και του θανάτου της έχουν ξεχαστεί. Το μόνο που μένει είναι το αινιγματικό χαμόγελο που τη συνδέει με ένα άλλο μυστηριώδες χαμόγελο μιας ξεχωριστής κυρίας, της Μόνα Λίζα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα Ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ: 5 λόγοι που πρέπει να δείτε το νέο docuseries του Netflix για τον “πάπα της pop”12.09.2018

Σύμφωνα με το Bloomberg, νέος ιδιοκτήτης του πίνακα είναι ο Αμερικανός έμπορος τέχνης Λάρι Γκαγκόσιαν, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας γκαλερί.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, όλα τα έσοδα από την πώληση του πίνακα θα διατεθούν στο Ίδρυμα Thomas and Doris Ammann της Ζυρίχης, το οποίο εργάζεται για τη δημιουργία προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης για παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από BBC.

Περισσότερα από Εικαστικά