MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

To Φουγάρο που φωτίζει το Ναύπλιο (video)

Μια περιήγηση στους χώρους του φιλόξενου πολυχώρου πολιτισμού στο Ναύπλιο με αφορμή δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις.

Εδώ και μια δεκαετία το Φουγάρο αποτελεί ένα δραστήριο κέντρο τέχνης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για όλη την Αργολίδα και όχι μόνο. Ένας χώρος βιομηχανικής αισθητικής, που στήθηκε πάνω και γύρω από το κτίριο που κάποτε στέγαζε το εργοστάσιο της κονσερβοποιίας Ανθός.

Αυτό το φιλόδοξο project ξεκίνησε και υλοποιήθηκε χάρις στο πάθος και το μεράκι της εικαστικού και συλλέκτριας έργων Τέχνης Φλωρίκας Κυριακοπούλου η οποία οραματίστηκε έναν πολυχώρο «όπου η τέχνη, μικρή, μεγάλη, καθημερινή, γίνεται ένα με τη ζωή».

Και είναι αλήθεια ότι από το 2012 που το Φουγάρο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, δεν σταμάτησε ποτέ να μας δίνει κίνητρα για μια βόλτα στο Ναύπλιο.

Αυτή τη φορά αφορμή ήταν δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται στους χώρους του, κάθε μια από τις οποίες άφησε το δικό της στίγμα στο Fougaro Art Center. Την ίδια στιγμή είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη μετεξέλιξη ενός βιομηχανικού χώρου σε μια όαση πρασίνου. Μια «μεταμόρφωση» που αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα της Φλωρίκας Κυριακοπούλου και υλοποιήθηκε μεθοδικά κατά τη διάρκεια του lockdown.

Δεν σταματάμε να φυτεύουμε“, μας είπε με ενθουσιασμό η εικαστικός καθώς μας ξεναγούσε στους νέους κήπους του Φουγάρου. “Εκεί που κάποτε ήταν μάντρες με υλικά οικοδομών, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης“. Όπως μας αποκάλυψε σύντομα στον χώρο αυτό θα κατασκευαστεί ένα μικρό υπαίθριο θεάτρου που θα στεγάζει παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Η εικαστικός Φλωρίκα Κυριακοπούλου, "ψυχή" του Φουγάρου, μάς ξεναγεί στους νέους κήπους που δημιούργησε γύρω από τα κτίρια του πολυχώρου.

Oι εκθέσεις στο Fougaro Art Center

Η έκθεση “REDS αφιέρωμα στο κόκκινο”, ένα πολυσύνθετο project που φέρει την υπογραφή της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, απλώνεται σε κλειστούς και αίθριους χώρους του Φουγάρου.

Αντλώντας έμπνευση από τα έργα της FKPCOLLECTION και χρησιμοποιώντας όλο το συγκρότημα του Fougaro Art Center σαν καμβά, η εικαστικός εξερευνά την ενέργεια και δυναμική του κόκκινου σε αντιδιαστολή με άλλα, συγγενικά ή μη χρώματα. Πίνακες, αντικείμενα, φωτογραφίες & γλυπτά συνομιλούν μεταξύ τους σε πολλαπλούς χώρους, δημιουργώντας ένα εικαστικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί χρώμα και φως.

 

Στόχος της εικαστικού είναι να καταργήσει το συμβατικό χώρο και τον πραγματικό χρόνο και να βυθίσει τον επισκέπτη σ’ έναν εικαστικό μη – τόπο. Για λίγες στιγμές, ο θεατής καλείται να συνδεθεί με έργα καλλιτεχνών, όπως ο Stephen Antonakos, ο Γιώργος Λάππας και η Ona B., και να διαπραγματευτεί την αίσθηση που του προκαλούν και την όποια αντίδραση προκύψει, σε μια ατμόσφαιρα που ευνοεί την ενδοσκόπηση και την ονειροπόληση. Εκτός από τα ίδια τα έργα, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διάδραση παίζει ο φωτισμός, που σαν κυρίαρχο ερέθισμα γίνεται η αφορμή για ένα εσωτερικό ταξίδι του θεατή ενώ κάθεται στην εξέδρα ή τα καθίσματα που βρίσκονται στον χώρο.

Η έκθεση “REDS αφιέρωμα στο κόκκινο” συνεχίζεται έως την Κυριακή 15 Μαΐου

CHINA #1 ταξιδεύοντας στην παλιά Κίνα

Μία αφιερωματική έκθεση στην Κινέζικη κουλτούρα, μέσα από έργα και αντικείμενα τέχνης, φορτισμένα με την ιστορία και το πνεύμα του μακραίωνου αυτού πολιτισμού φιλοξενούνται στον χώρο BLUE2 του Φουγάρου. Τα εκθέματα ανήκουν στην FKPCOLLECTION, και συμπληρώνονται από αντικείμενα της συλλογής του εξερευνητή, Δημήτρη Ξανθούλη.

Με τη σκέψη να μεταφερθούν στον θεατή παραγνωρισμένες πτυχές της κινεζικής καθημερινότητας, όπως αυτή διαμορφωνόταν στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ό αιώνα, η CHINA #1 διαρθρώνεται γύρω από εννέα γυναικεία πορτραίτα της δυναστείας Τσινγκ, ζωγραφισμένα με λάδι σε ανεστραμμένο γυαλί ή καθρέφτη, τα οποία είναι γνωστά ως meiren hua και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Τα στυλιζαρισμένα αυτά πορτρέτα, με κρυφό ή πιο έκδηλο ερωτισμό, που εικονίζουν εξιδανικευμένα ωραίες γυναίκες, ήταν πολύ δημοφιλή τόσο στην Κίνα, όσο και στην Ευρώπη. Προέρχονται από εργαστήρια στην επαρχία της Κουανγκτσόου ή Καντόνας, που ήταν τότε κύριο εξαγωγικό λιμάνι της Κίνας προς την Ευρώπη και την Αμερική, μετά τους Πολέμους του Οπίου.

Στην ίδια εποχή, αλλά σε διαφορετική ατμόσφαιρα, τοποθετούνται δύο σπάνια ρεαλιστικά τοπία με εργοστάσια και τραίνα. Αξιοποιώντας την ιππεύουσα προοπτική της κινέζικης τοπιογραφίας, αποδίδουν σκηνές από έναν κόσμο που άλλαζε, περνώντας από την αυτοκρατορική στη «νέα» Κίνα, μέσω της βιομηχανικής επανάστασης.

Τα έργα συνδιαλέγονται με ξύλινα κλουβιά, κουτιά διαφορετικών χρήσεων, μικροέπιπλα, σκαμνάκια, καρέκλες, δύο σημαντικές armoires από λακαρισμένο ξύλο φτελιάς και ελάτης από την επαρχία Τσετσιάνγκ, μία σκαλιστή κονσόλα από τη νότια Κίνα, δύο κρεμαστά φανάρια και έναν μπουφέ από την ευρύτερη επαρχία του Πεκίνου, καθώς και ένα κεραμικό άλογο της δυναστείας Μινγκ (1368-1644).

Η έκθεση συμπληρώνεται με μια σειρά από μεγαλύτερα και μικρότερα πήλινα πιθάρια, τα οποία ήταν χρηστικά καθημερινά αντικείμενα, με χρήση στην μαγειρική ή τις εμπορικές συναλλαγές. Θα ξεχωρίζαμε το αρχαιότερο, ένα βάζο από ανοιχτόχρωμο πηλό της δυναστείας Τανγκ (618-907 μΧ), και δύο μεγαλύτερα πιθάρια Σιτζού για μεταφορά κρασιού, με μονόχρωμη διακόσμηση της δυναστείας Τσινγκ (1636-1912).

Τέλος, την έκθεση πλαισιώνουν δύο σύγχρονα έργα από την FKPCOLLECTION. Πρόκειται για μια φωτογραφία της Marina Abramovic με σχέδιό της, που ονομάζεται The lovers: the great China walk III, από την επική διαδρομή της ίδιας και του συντρόφου της, Ulay, το 1998 στο Μέγα Σινικό Τείχος, καθώς και ένα εμβληματικό πορτραίτο σε καμβά του Ισπανού καλλιτέχνη Manuel (Manolo) Rodriguez, που απεικονίζει την Γουάν Ρονγκ (1906-1946), τραγική σύζυγο του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, Που Γι.

 

Η Βιβλιοθήκη

Η εμπειρία του επισκέπτη μπορεί να συνεχιστεί στην Βιβλιοθήκη, όπου σε διαφορετικό κλίμα δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσει μία εικαστική διαδρομή, με σταθμούς έργα σύγχρονων δημιουργών. Έργα από καλλιτέχνες, όπως ο Antoni Tàpies, ο Imran Qureshi και ο Παντελής Χανδρής, αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες σε διάλογο συμπλήρωσης ή αντιπαράθεσης.

Έτσι, η Βιβλιοθήκη με το περιεχόμενο των συλλογών της μεταμορφώνεται σε πεδίο πειραματισμού γύρω από τα ενδεχόμενα του λόγου, άλλοτε συντεταγμένου γραπτού και άλλοτε αυτόματου εσωτερικού.

Η Βιβλιοθήκη Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Φουγάρου προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό φιλοξενώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις
Περισσότερα από Longreads