Με τα μάτια της ψυχής μου: ‘Εκθεση της Μαργαρίτας Τελιανίδου στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο
Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Μαργαρίτας Τελιανίδου, με τίτλο «Με τα μάτια της ψυχής μου», μια σειρά μαγευτικών εικόνων από την φύση και την πραγματικότητα.
Από τις 16 έως τις 21 Μαΐου 2022 διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Με τα μάτια της ψυχής μου» της εικαστικού Μαργαρίτας Τελιανίδου στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, πλατεία Κολωνακίου 2 (4ος όροφος), στην καρδιά της Αθήνας, το Κολωνάκι.
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης κ. Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει στο κείμενο του:«Με απόλυτη συνέπεια στις επιλογές των μεταμοντέρνων εκφράσεων της δημιουργού Μαργαρίτας Τελιανίδου κυριαρχούν μαγευτικές εικόνες από την φύση και την πραγματικότητα.
Προχωρημένα τοπία του ορίζοντα συνυπάρχουν στην εικαστική δόμησή της παράλληλα με τον χρόνο και τον χώρο της περιδιάβασης σε πρωτότυπους συνδυασμούς απόδοσης και απεικόνισης. Τα επιτεύγματά της επικοινωνούν εύληπτα με μια αδιόρατη ένωση που αφορά την οπτική νεωτεριστική διάσταση.
Πλάθουν περιγραφές και αναγνώσεις της μνήμης με σχετικές εμβαθύνσεις σε συγκινησιακά φορτισμένα σύμβολα που είναι τοποθετημένα με πλαστικότητα και αναγνωρίσιμη, αντικειμενική ανασύνθεση από ισχυρές αντανακλάσεις της φορμαρισμένης υφής.
Με τρόπο πηγαίο και έντονα άμεσο παράλληλα, η καλλιτέχνιδα ανατάσσει μια σειρά εικονογραφημένων συνταγών που γίνονται σύμμαχοι σε μια αλληλουχία προσθετικών συλλαβών, διαβαθμίσεων και αποκαλυπτικών διαδικασιών που τοποθετηθούν στις συνθέσεις της με κινητικότητα και παλμικότητα. Έχοντας σύμμαχο το ζωντανό χρώμα εξυπηρετεί αφηγηματικές διαδικασίες με την καθαρή χρήση των ειρμών καθώς διαμορφώνει ωκεανούς από φόρμες και επίπεδα σχημάτων.
Στα εκθέματα της, η ηρεμία της γνώσης και η ευαισθησία διαδέχεται την υπόνοια της φθοράς, η υλική υπόσταση το ψυχικό μεγαλείο, τα πάθη την αδιαλλαξία της ανάγκης.
Κάθε σύμβαση επιμένει στην βαρύτητα και στην ισορροπία στον χώρο του καμβά. Η αναζήτηση της ακρίβειας με τους συγκεκριμένους όρους σηματοδοτήσει πρωταρχικά τις μεταθέσεις των ορίων. Οι οξύτατες πινελιές με σταθερότητα και σιγουριά μετατρέπουν το υπαινικτικό ορόσημο σε γήινο και οικείο πρόσημο. Εξωτερικεύουν το ευχάριστο και το προφανές στοιχείο που ενυπάρχει ατέλειωτα στα έργα και συνδέεται με μια ζώνη ασφαλείας.
Η ταυτότητά της μέσα από κραδασμούς τροφοδοτείται εικονολογικά με εννοιολογικά και συμβολικά οράματα που εμπεριέχουν την φυσική ευγένεια και συνδιαλέγονται με το κοινό. Ο προβληματισμός τους θέτει αβίαστα θεάσεις σε δέκτες ελευθερίας που ετερόκλητα αναδύονται από τα καίρια ερεθίσματα».
Λίγα λόγια για την εικαστικό Μαργαρίτα Τελιανίδου:Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό. Με την ζωγραφική ασχολήθηκε από την παιδική της ηλικία και είναι αυτοδίδακτη. Η δασκάλα της προέτρεψε τους γονείς της να την κατευθύνουν σε ανάλογες σπουδές, όμως την κέρδισε η Ιατρική που ήταν η επιθυμία της. Ήρθε στην Ελλάδα το 1990 και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σήμερα εργάζεται ως ιατρός ακτινοδιαγνώστης σε δύο μεγάλους ομίλους διαγνωστικών κέντρων. Μέχρι σήμερα συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο και στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.