MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
13
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Μουσικές προσφυγιάς στην πλατεία: Κύκλος συναυλιών του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, αναβιώνει το ρεμπέτικο-σμυρναϊκό τραγούδι, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, μέσα από έναν κύκλο συναυλιών με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων της περιοχής.

Μουσικές προσφυγιάς στην πλατεία: Κύκλος συναυλιών του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Monopoli Team

Μνήμες προσφυγιάς ξυπνούν στην πλατεία και γίνονται τραγούδια και μελωδίες. Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει ένα κύκλο συναυλιών «Μουσικές προσφυγιάς στην πλατεία». Μουσικά σχήματα της πόλης στην πλατεία Αγ. Νικολάου, θυμούνται συνθέτες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και μετέτρεψαν τον καημό τους σε μουσική, κάνοντας τα λόγια στίχους.

Μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στα «γκέτο» της προσφυγικής τότε παραγκούπολης,  στην Κοκκινιά, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου και πολλοί άλλοι έκαναν τραγούδι την απόγνωση, την απελπισία και την εγκατάλειψη. Δυο δρόμοι της πόλης φέρουν τα ονόματά τους. Στα Άσπρα Χώματα στη συμβολή των οδών Κρήνης και Οφρυνίου είναι το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη και στην οδό (πρώην Κίμωνος) και Οδυσσέως το σπίτι του Βαγγέλη Παπάζογλου.

Με τη Μικρασιατική Καταστροφή αυτοί οι συνθέτες έφεραν μαζί τους ανατολικούς ήχους και αμανέδες ως οδηγό επιβίωσης. Το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, το Μουσικό Εργαστήρι της Διεύθυνσης Πολιτισμού και συγκροτήματα της περιοχής, αναβιώνουν το ρεμπέτικο-σμυρναϊκό τραγούδι ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της πόλης.

Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:
  • 24 Μαϊου | «Παίδες εν Εφέσω» της  Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων
  • 31 Μαϊου | «Οι εκ Πειραιώς» τραγουδούν για τη Σμύρνη και την Κοκκινιά
  • 7 Ιουνίου | «Μουσικές του κόσμου» από το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.
  • 14 Ιουνίου | «Τραγούδια και συνθέτες της Μικράς Ασίας» από το Μουσικό Εργαστήρι Διεύθυνσης Πολιτισμού και Παιδείας. Διδασκαλία Γιάννης Λαμπράκης. Συμμετέχει το Χορευτικό Τμήμα της Διεύθυνσης Αθλητισμού. Χοροδιδάσκαλος: Νεκτάριος Σούτης.

Ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘυμάμαι στο ‘22: Έκθεση προφορικών μαρτυριών στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Free City: Οι προτάσεις μας για να διασκεδάσεις δωρεάν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Όσα θα κάνουμε αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Η θρυλική οπερέτα «Θέλω να δω τον Πάπα!», η ΚΟΑ υποδέχεται τον Βενσάν Ντυμπουά – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Τα Χρόνια» της Αννί Ερνώ στο Θησείον, «Αρχιμάστορας Σόλνες» στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Ψ.» της Άλκηστης Ηλιάδη στο Studio Μαυρομιχάλη, η Ματούλα Ζαμάνη στο VOX – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου: Τριήμερο αφιέρωμα στη μητρότητα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Εκδηλώσεις
Χριστούγεννα με φωτιστικές εγκαταστάσεις, μουσική και σινεμά στο ΚΠΙΣΝ
Εκδηλώσεις
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος με Ραχμάνινοφ στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Cine News
Ολοκληρώθηκε το 28ο Φεστιβάλ Ολυμπίας: Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων
Εκδηλώσεις
Το αριστουργηματικό "Ημερολόγιο ενός τρελού" από τον Λιβαθινό, μεγάλο αφιέρωμα στον Πλέσσα - και όσα άλλα μάς περιμένουν στην πόλη σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: Οι προτάσεις μας για να διασκεδάσεις δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην πόλη
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα