Η Άλωση της Πόλης: 5 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε για τη μαύρη αυτή επέτειο της ιστορίας
Στις 29 Μαΐου του 1453, 569 χρόνια πριν, σημειώθηκε η Άλωση της Πόλης, σημαδεύοντας μία από τις πιο σημαντικές σελίδες της Ελληνορθόδοξης ιστορίας, και εμείς συγκεντρώνουμε 5 ξεχωριστά βιβλία, αφιερωμένα στην ιστορία και την παρακμή της Κωνσταντινούπολης και του Βυζαντίου.
Την Τρίτη, 29 Μαΐου του 1453 η Πόλη έπεσε. Οι Οθωμανοί, με επικεφαλής τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή, είχαν καταφέρει μετά από μήνες πολιορκίας να πάρουν το σχεδόν απόρθητο μέχρι τότε κάστρο της Κωνσταντινούπολης και να γκρεμίσουν όλα τα όνειρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εν μία νυκτί.
Η πρωτύτερη αίγλη της Κωνσταντινούπολης, της πρωτεύουσας των γραμμάτων και των τεχνών, είχε ολοκληρωτικά φθαρεί. Οι κάτοικοι της πόλης είχαν εξουθενωθεί από τον πόνο της πολιορκίας της πατρίδας τους, από την οποία πλέον έπρεπε είτε να απομακρυνθούν είτε να εξισλαμιστούν και να αποδεχθούν την οθωμανική επικυριαρχία.
Ο ελληνισμός της Πόλης είχε ξεριζωθεί από τα σπίτια του, τα οποία τώρα κείτονταν ως ενθύμια μίας προηγούμενης ζωής, καθώς το μένος των Οθωμανών τα είχε ρημάξει. Η Κωνσταντινούπολη, είχε πλέον πέσει στα χέρια των Οθωμανών και οι Χριστιανοί που κατοικούσαν εκεί γνώρισαν τον άδικο ξεριζωμό, λίγους αιώνες πριν η ιστορία επαναληφθεί στον Πόντο και τη μικρά Ασία.
Η συχνά αποκαλούμενη ως λίκνο των ελληνορθόδοξων πληθυσμών Κωνσταντινούπολη, συγκλονίζει μέχρι και σήμερα με την ιστορία της χιλιάδες αναγνώστες, με τα πολυάριθμα βιβλία που έχουν γραφτεί για τα γεγονότα της Άλωσης να κλέβουν τις εντυπώσεις.
Από αυτά όμως, ξεχωρίζουν 5 βιβλία, που με ιστορική ακρίβεια, σεβασμό αλλά και ευχάριστο μυθιστορηματικό λόγο περιγράφουν τα γεγονότα μιας καταστροφής που σημάδεψε την ιστορία.
Μία σφαιρική ιστορική προσέγγιση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως αυτό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης είναι πάντα το πρώτο πράγμα που πρέπει να ψάχνουμε. Ευτυχώς για όσους δεν αγαπούν και τόσο την ιστορία, ο Τζον Καρ συγκέντρωσε και παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό μία ιστορία 1.000 χρόνων, με κλίμα ευχάριστο και γοητευτικό. «Οι πολεμιστές αυτοκράτορες του Βυζαντίου» μάς ταξιδεύουν από τον Μέγα Κωνσταντίνο και την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης μέχρι και την Άλωση της από του Οθωμανούς. Η αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία του Βυζαντίου ξετυλίγεται μέσα σε μόλις 432 σελίδες και επικεντρώνεται στις προσωπικές και στρατιωτικές ιστορίες των ικανότερων πολεμιστών και αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, αλλά και σε όσα οδήγησαν στο τέλος αυτής της λαμπρής Αυτοκρατορίας.
2. Κωνσταντινούπολη. Η πόλη των απόντων-Αλέξανδρος ΜασσαβέταςΕπί οκτώ χρόνια ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας περιηγήθηκε στις ιστορικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης και μετέφερε στο βιβλίο του «Κωνσταντινούπολη. Η πόλη των απόντων» όλες τις εντυπώσεις του από το οδοιπορικό που ξετύλιξε μπροστά στα μάτια του μία ιστορία αιώνων. Αυτή τη γοητευτική ιστορία, με την αίγλη, τη δόξα αλλά και τον πόνο της μοιράζεται ο συγγραφέας με το αναγνωστικό κοινό, το οποίο έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει νοητά στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη που σημάδεψε για πάντα τον Ορθόδοξο Ελληνισμό. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του κοσμοπολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, τόσο της βυζαντινής όσο και της οθωμανικής, σαν μία άτυπη απογραφή των ερειπίων του παλιού κοσμοπολίτικου εαυτού της σημερινής Ισταμπούλ. Οι φωτογραφίες που εμπλουτίζουν το κείμενο, κάνουν το ταξίδι αυτό ακόμα πιο θελκτικό για τους αναγνώστες, ενώ το βιβλίο απέσπασε το Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία ταξιδιωτική λογοτεχνία.
3. Πήραν την Πόλη, πήραν την…-Μαρία Λαμπαδαρίδου-ΠόθουΗ Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου έγραψε ένα από τα πιο όμορφα ιστορικά μυθιστορήματα σχετικά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και πώς αυτή επηρέασε τον Ελληνισμό των επόμενων αιώνων. Η συγγραφέας, μέσα από τους ήρωές της, αναφέρεται και στην επόμενη μέρα της Άλωσης και στις συνέπειες της καταστροφικής επέλασης των Οθωμανών στο Βυζάντιο. Με τη συγκινητική πένα και τον ποιητικό της λόγο, η συγγραφέας γεμίζει τις 752 σελίδες του μυθιστορήματος «Πήραν την Πόλη, πήραν την…» ζωντανεύοντας τις τελευταίες 57 μέρες της ορθόδοξης ακόμη αλλά πολιορκημένης Κωνσταντινούπολης, μέχρι ο ξεριζωμός και η καταστροφή να «ρουφήξει» όλο τον Ελληνισμό της.
Η τραγική και αληθινή ιστορία της φημολογούμενης τελευταίας και ξεχασμένης αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, Άννας Παλαιολόγου Νοταρά, ήταν χαμένη για αιώνες στην ιστορία όμως ξανά ζωντάνεψε μέσα από τις σελίδες του Θάνου Κονδύλη. Ο ταλαντούχος συγγραφέας τρέφει μεγάλη αγάπη για τα ιστορικά μυθιστορήματα και δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε αυτή την γοητευτική ιστορία μίας γυναίκας που γνώρισε τον απόλυτο έρωτα μέσα στη δίνη δραματικών γεγονότων, που οδήγησαν στην πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από το 1453, που όταν πλησίαζε γοργά η Άλωση της Πόλης η Άννα Νοταρά παντρευόταν στα κρυφά με τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής της στη Βενετία, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να μάθουν από την ίδια την πρωταγωνίστρια μία ιστορία γεμάτη αγάπη, πόνο, ελπίδα και ανατροπές, τις οποίες πάντα επιφυλάσσει η μοίρα.
Στο οδοιπορικό αυτό του Γιάννη Ξανθούλη γνωρίζουμε την Πόλη «αλλιώς», όπως την έμαθε ο ίδιος συγγραφέας και όπως την αφουγκράστηκε περπατώντας στα στενά της. Εκεί που μπλέκεται το μυθιστόρημα με αυτό που σήμερα θα λέγαμε blogging, γεννήθηκε η «Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων», όπου ο συγγραφέας μάς αφηγείται, σαν να μας ξέρει χρόνια, τις εμπειρίες και τις σκέψεις του για μία γοητευτική πόλη που αιώνες πριν ρημάχτηκε και άφησε ένα μεγάλο κενό στην καρδιά του ελληνισμού. Διαβάζοντας τις σελίδες του Γιάννη Ξανθούλη, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία νοητή βόλτα σε μία πόλη, η ιστορία της οποίας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της